Internetdagarna 2021 har redan varit
Online
Svenska

Näthat, konspirationsteorier och desinformation hotar vår demokrati. Under två dagar delar politiker, ledande experter och framstående profiler sina erfarenheter och konkreta tips på hur vi alla kan vara en del av lösningen.

Häng med när de första avsnitten av podden Ord och mod spelas in live!

Fyra av tio journalister utsätts för näthat, var tredje konstnär eller författare trakasseras. Forskare hotas och landslagsspelare i fotboll får hatdrev på sig vid minsta lilla felpass. Kulturministern talar om det nya normala och ärkebiskopen slutar på Twitter. Internetstiftelsens årliga undersökning ”Svenskarna och internet” visade att var fler som uppgav att de blivit utsatta för näthat eller kränkningar på internet 2020 än tidigare år.

Så här kan vi inte ha det – näthatet får demokratin att krackelera.

Därför startar Helle Klein och Jeanette Gustafsdotter en podd som ska sätta fingret på problemen men också ge tips på vad man kan göra om man utsätts och framför allt mod till att fortsätta använda ordet. Under två dagar kommer de att prata med politiker, journalister, psykologer, forskare och många andra som på ett eller annat sätt påverkas av utvecklingen på internet.

Helle Klein MODERATOR

Helle Klein, programledare för podden Ord och mod

Helle Klein har 30 års erfarenhet av medievärlden och är VD/Chefredaktör för Dagens Arbete. Hon är också präst i Svenska kyrkan. Som ordförande för branschorganisationen Sveriges tidskrifter driver hon frågan om vikten av att se hot och hat mot journalister, förtroendevalda och kulturarbetare som ett växande hot mot demokratin. Hon används som föreläsare vid polisfortbildningar i dessa frågor.

Jeanette Gustafsdotter MODERATOR

Jeanette Gustafsdotter, programledare podden Ord och mod

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges Museer. Har tilldelats Årets nätängel (2019) och Årets medieamazon (2020) för sitt arbete mot näthat. Jeanette är också medierättsjurist och var expert i den så kallade näthatsutredningen som ledde fram till brottsrubriceringen olaga integritetsintrång.

Program för detta temaspår

Försnack

Keynote: Whitney Phillips, medieforskare

Whitney Phillips
Hur använder extremister sociala medier för att förstärka sina budskap och påverka val? En av världens främsta medieforskare, Whitney Phillips, pratar om samspelet mellan kultur, teknik och makt.

#1: Ett år till valet – men vem vågar vara politiker idag?

Hör toppolitikerna Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot och Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm prata om utsattheten och de hot som riktas mot dem i deras roller som bärare av samhällsfrågor, men som trots det har vågat stå upp för demokratin och ett fritt samhälle där man får vara som man vill.

Under valåret 2018 utsattes 30 procent av förtroendevalda politiker för trakasserier, hot eller våld, vilket är den högsta nivån sedan 2012 då Brottsförebyggande rådet (Brå) började mäta utsatthet bland förtroendevalda.

Jan Jönsson

Jan Jönsson, socialborgarråd (L) Stockholms stad

Jan Jönsson är socialborgarråd i Stockholms stad sedan 2018. Han är även ledamot i Liberalernas partiledning- och styrelse och gruppledare för Liberalerna i Stockholm. Jan har tidigare varit lärare i grundskolan, och senare rektor i Botkyrka. Jan har utsatts för näthat så allvarligt att tre meddelande ledde till åtal men personerna friades. Jans partikamrater tog då fram en speciell knapp med texten: ”Jag gillar Jan Jönsson”. Jan har också hyllats för att han orkar föra kampen mot näthat.

Annika Strandhäll

Annika Strandhäll, riksdagsledamot (S)

Riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hon var statsråd och chef för Socialdepartementet 2014–2019, socialförsäkringsminister 2014–2017 och 2019 samt socialminister 2017–2019. Sedan den 1 oktober 2019 är hon ordinarie riksdagsledamot och hon är även partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Annika ser att sociala medier ger stora demokratiska möjligheter men att de också har blivit ett verktyg för rent antidemokratiska krafter, för att tysta starka röster, inte minst kvinnor.

#2: Desinformation, konspiration och konsten att stå upp för fakta

Om desinformation och konspirationsteorier, hat som piskas upp och konsekvenserna för demokratin och mänskliga rättigheter, men också om hur man står upp för fakta online!
Vi pratar också om hatets psykologi och varför vettiga människor spårar ur.

Mina Dennert

Mina Dennert, generalsekreterare #jagärhär

Mina Dennert är journalist och författare och grundare av den ideella föreningen I Am Here International (på svenska #jagärhär) som har inspirerat hundratusentals människor från hela Europa att arbeta för ett demokratiskt och inkluderande samhälle. Hon har vunnit en stor mängd priser och utmärkelser under åren för sitt arbete, bland annat Anna Lindh-priset 2017.

Björn Hedensjö

Björn Hedensjö, författare och psykolog

Björn Hedensjö har tidigare arbetat som journalist på Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Dagens Nyheter där han var chef för digitala kanaler. Björn är idag verksam som psykolog och författare. Björn har gett ut böckerna "En perfekt natt" och "Tid att leva". I september 2018 startade den populärpsykologiska podcasten Dumma människor tillsammans med Lina Thomsgård. I februari 2020 startade han podcasten Plånbokspsykologen.

#3: Svensk demokrati 100 år, men vågar vi fira?

Lyssna på Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademin, om det demokratiska samtalet i en digital tid och om den stora oenigheten – mellan faktaresistens och tillit. Vilka psykologiska mekanismer ligger bakom kunskapsresistens och hur kan vi motverka dem?
Hör också Lillie Klefelt, grundaren av föreningen Female Legends, om näthatet mot unga tjejer inom e-sport. Ny rapport, ”Gå tillbaka till köket – varför finns det inga tjejer i e-sport?”, där man har intervjuat 130 tjejer och ickebinära i åldern 13-26 år, visar hur tjejer och ickebinära i högre grad utsätts för sexuella trakasserier och kränkningar när de spelar, än vad killar gör.

Åsa Wikforss

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien

Åsa Wikforss, svensk filosof och författare. Hon är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Invaldes som ledamot i Svenska Akademien år 2019 och efterträdde Sara Danius på stol 7. År 2017 utgavs Wikforss boken Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender. Nu aktuell med boken Därför demokrati - när konspirationsteorier, kunskapsmotstånd och känsloladdad retorik tar över riskerar demokratin att försvagas och på sikt gå under.

Lillie Klefelt

Lillie Klefelt, Grundare av e-sportcommunityt Female Legends

Grundare av föreningen Female Legends som stöttar kvinnor inom e-sport. Författare av nya rapporten ”Gå tillbaka till köket – varför finns det inga tjejer i e-sport?” som visar att fler tjejer och ickebinära lägger ner sitt spelande på grund av näthatet mot dem inom e-sporten.

Lunch

#4: Hotet mot kulturens oberoende!

Kultur ska drivas med armlängds avstånd från politiker. Trots det blir det polisanmälningar mot museer från ledande politiker, anslag som dras in och näthat som försöker få författare att tystna. Hur fri är kulturen egentligen?
Hör en museichef och en författare berätta om kultur under tryck.

Ola Larsmo

Ola Larsmo, författare och kulturjournalist

Ola Larsmo är författare och kulturjournalist. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren. Hans senare roman är Swede Hollow (2016). Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör i bland annat Dagens Nyheter. Före detta ordförande i svenska PEN. Uppmärksammande kampen om nätet redan 1997 då han skrev en essäbok om Internet och demokratin tillsammans med Lars Ilshammar.

Maria Jönsson

Maria Jönsson, museichef på Norrköpings Stadsmuseum

Maria Jönsson, museichef Norrköpings stadsmuseum. Maria hon jobbat som kultur- och fritidschef samt kulturstrateg. Under många år var Maria generalsekreterare för Culture Clinic, en organisation som arbetar med demokratiutveckling genom konst och kultur. Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmälde stadsmuseet i Norrköping i februari 2020 på grund av en utställning om nazism Medlöperi och Motstånd och både de anställda och museichefen utsattes för hårt drev men även mycket kärlek.

Summering

Vi summerar dagens program och diskuterar höjdpunkter och överraskningar. Vad tar vi med oss, vad skulle vi vilja veta mer om? Vilket var det bästa tipset om hur man möter näthat och sprider nätkärlek?

Vi lyfter publikens frågor och kommenterar inlägg. Och vi tar gärna emot förslag på gäster för kommande program.

Helle Klein

Helle Klein, programledare för podden Ord och mod

Helle Klein har 30 års erfarenhet av medievärlden och är VD/Chefredaktör för Dagens Arbete. Hon är också präst i Svenska kyrkan. Som ordförande för branschorganisationen Sveriges tidskrifter driver hon frågan om vikten av att se hot och hat mot journalister, förtroendevalda och kulturarbetare som ett växande hot mot demokratin. Hon används som föreläsare vid polisfortbildningar i dessa frågor.

Jeanette Gustafsdotter

Jeanette Gustafsdotter, programledare podden Ord och mod

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges Museer. Har tilldelats Årets nätängel (2019) och Årets medieamazon (2020) för sitt arbete mot näthat. Jeanette är också medierättsjurist och var expert i den så kallade näthatsutredningen som ledde fram till brottsrubriceringen olaga integritetsintrång.

Nätverka

Keynote: Maria Ressa, nobelpristagare

Maria Ressa
Maria Ressa är journalist, författare och medgrundare av webbtidningen Rappler. Under sina år som journalist i Filippinerna har hon fått utstå mängder av anklagelser och hot från Dutertes regim. I år tar hon emot Nobels Fredspris för sin kamp för yttrandefrihet.

Eftersnack

Följ Internetdagarna i sociala medier

Aisha Mossberg och Måns Jonasson i studion från Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är en tvådagarskonferens online för dig som vill bredda ditt digitala perspektiv. Konferensen anordnas årligen av Internetstiftelsen och gästas av internationella keynotetalare.

Relaterat temaspår på tisdag

Ord och mod – temaspår på Internetdagarna 2021. Tangentbord med hjärtan.
Tisdag den 23 november

Ord och mod: samtal om näthat – dag 2

Näthat, konspirationsteorier och desinformation hotar vår demokrati. Under två dagar delar politiker, ledande experter och framstående profiler sina erfarenheter och konkreta tips på hur vi alla kan vara en del av lösningen.

Så tycker våra besökare

"Det är fantastiskt att du kan följa ett tematiskt spår och specialisera dig på vad du tycker är intressant. Internetdagarna är för alla, inte bara för en specifik bransch. Det är fantastiskt!"
Porträtt Jenni Laapotti, besökare Internetdagarna
Jenni Laapotti
"Det bästa med Internetdagarna är de stora frågorna som utforskas och de olika perspektiv som presenteras på konferensen."
Porträtt Innocent Mogenga, besökare Internetdagarna
Innocent Mogenga
"Jag ser så fram emot att besöka Internetdagarna igen i höst. Konferensen innehåller en riktigt bra blandning av kunskap från olika branscher."
Porträtt Pia Nyberg, besökare Internetdagarna
Pia Nyberg
"Det bästa med internetdagarna är att alla är här! Alla som har något att säga om internet och älskar internet lika mycket som vi på Internetstiftelsen."
Porträtt av Anne-Marie Eklund Löwinder, CISO Internetstiftelsen
Anne-Marie Eklund Löwinder
"Jag har hängt här de senaste 15 åren. Det finns mycket, mycket bra innehåll på konferensen Internetdagarna!"
Porträtt Judith Wolst, besökare Internetdagarna
Judith Wolst
"Det är så många viktiga frågor som tas upp här, så många nya saker jag inte har tänkt på och så många nya idéer."
Porträtt Cecilia MoSze Tham, besökare Internetdagarna
Cecilia MoSze Tham
"Det finns så många passionerade människor här. Och det finns många utmaningar om hur vi gör internet till en plats för möjligheter och gemenskap, och inte en plats för extremism."
Porträtt danah boyd, besökare Internetdagarna
danah boyd
"Internetdagarna är fantastiska eftersom det samlar allt om internet på två hela dagar!"
Porträtt av Cecilia Victoria Kärrberg, besökare Internetdagarna
Cecilia Victoria Kärrberg