Internetdagarna 2021 har redan varit

Malmö stad har jobbat med kollegialt lärande och kulturförändringar i sitt digitaliseringsarbete, och nu delar de med sig. Ta del av insikter och idéer som varit viktiga under resans gång och ta med dig något hem – vissa av exemplen kan du börja använda redan imorgon!

Vi som jobbar i Malmö stad delar med oss av vårt arbete runt kollegialt lärande och hur man behåller motivationen över tid. Vi berättar om våra egna insikter och lärdomar, men vi vill också få nya insikter i mötet med andra som är intresserade av att driva förändring och digitalisering med människan i centrum. Tillsammans kan vi sänka tröskeln för att agera och skapa aktivitet hos andra.

Du kommer att möta oss i tre olika block med olika teman: Malmö Civic Lab, medmänsklig teknik och slutligen rebellkultur.

Petter Mellander MODERATOR

Petter Mellander, förändringsledare Malmö stad

Petter har en bakgrund inom privat sektor där han bland annat arbetat på designföretaget Ustwo och utbildningsföretaget Hyper Island. Petter ser kulturella mönster i organisationer och jobbar konkret med att skapa en mer tillåtande, lärande och utvecklande kultur.

Program för detta temaspår

Försnack

Keynote: Ayesha Khanna, AI-expert

Ayesha Khanna
Hur kan vi bygga smarta städer med hjälp av artificiell intelligens? AI-experten Ayesha Khanna ger konkreta exempel på hur AI kan lösa problem i olika branscher.

Malmö Civic Lab

Vad händer när en kommun bjuder in personer med erfarenheter från startups och design thinking? Man börjar ställa frågor som: varför använder vi inte ens den teknik vi har tillgänglig – hur når vi dit? Är lösningen alltid att handla upp ett nytt system?

Malmö Civic Lab är ett ambulerande innovationsteam som arbetar direkt ute hos och tillsammans med stadens verksamheter. Utgångspunkten är att vi behöver prototypa och testa för att kunna använda tekniska lösningar.

Måns Adler

Måns Adler, grundare Malmö Civic Lab/Malmö stad

Måns Adler är grundare av Malmö Civic Lab, ett initiativ från Malmö Stad. Måns har varit teknikdirektör på den digitala produktstudion Ustwo. Han är även grundare av Bambuser, ett startup som levererar banbrytande live-mobil videoströmning sedan 2006. Måns är Kaospilot. Han tilldelades The Royal Swedish Academy of Engineering Sciences Ambient Award 2010.

Timo Engelhardt

Timo Engelhardt, software engineer Malmö Civic Lab/Malmö stad

Timo is a software engineer with experience from early stage startups. Within the municipality he works a lot with no-coding tools to create POC that can validate or disproof hypothesis on the impact of change. He is motivated by change being implemented and creating a real impact for both citizens and public servants.

Emma Nordung

Emma Nordung, designer Malmö Civic Lab/Malmö stad

Emma är designer med fokus på användbarhet och har arbetat i den digitala branschen med både nyttoprodukter och mer lekfulla upplevelser. Hon har nyligen anslutit till Civic Lab i Malmö stad och motiveras av möjligheten att göra skillnad för medborgare och tjänstemän.

Medmänsklig teknik

Hur använder man tekniken så den gynnar människor? Hur involverar man medborgare och medarbetare? Hur kraftsamlar man och nyttjar olika kompetenser och perspektiv?

Medarbetare inom Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning delar med sig av konkreta exempel. Du får följa deras resa och höra mer om vad som funkat bra och vilka utmaningarna som har uppstått på vägen.

Jovo Boskovic

Jovo Boskovic, digitaliseringschef inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Malmö stad

Jovo är digitaliseringschef inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad. Tillsammans med sitt team med bland annat en data scientist leder han digitaliseringen inom arbetsmarknads- och socialtjänsten på ett datadrivet och innovativt sätt med medborgarnas behov i centrum. Jovo blev 2021 utsedd till årets digitala ledare i Malmö stad.

Marleine Persson

Marleine Persson, Digitaliseringsstrateg, arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad

Marleine har lång erfarenhet från socialtjänsten, som omfattar både socialt arbete och förvaltning av verksamhetssystem har hon både det mänskliga perspektivet och det tekniska. Marleine drivs av möjligheten att genom digitala lösningar och smartare arbetssätt förbättra service och stöd för de mest utsatta.

Anna Ambuhm

Anna Ambuhm, Förändringsledare, arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad

Anna har en bakgrund som socialarbetare och har arbetat med att hjälpa personer i hemlöshet och med missbruk. Anna arbetar med digitaliseringen inom arbetsmarknads- och socialtjänsten genom att driva och stötta förändring. Hon motiveras av förändring som skapar möjligheter och nyttor för medborgaren.

Lunch

Rebellkultur

Digitalisering demokratiserar, men hur skapar vi en organisation där vi vågar tillvarata idéer?

Det handlar om empowerment och att kavla upp ärmarna. Den digitala kompetensen måste finnas hos alla medarbetare för att driva verksamhetsutveckling – vi behöver alla kunna använda den digitala verktygslådan.

Det är en del av jobbet att arbeta utforskande tillsammans med kollegor. Hur jobbar vi i Malmö stad? Bland annat genom att skapa mötesplatser för digital utveckling för alla. Under passet får du bland annat titta in på vårt digitala kafé.

Jenny Aurell

Jenny Aurell, förändringsledare på Malmö stad

Jenny brinner för kommunikation och lärande. Hon gillar att testa nytt och att inspirera andra till att våga göra annorlunda. Jenny har jobbat i Malmö stad i flera olika roller under femton års tid, och senaste åren har hon varit en av drivkrafterna inom Malmö stads digitala arbetsplats.

Maria Stellinger Ernblad

Maria Stellinger Ernblad, digitaliseringschef, Malmö stad

Maria arbetar med Malmö stads övergripande digitalisering med utgångspunkt i Det digitala Malmö. Maria har haft strategiska utvecklings- och ledarroller i offentlig sektor i mer än tjugo år ofta med uppdraget att leda IT- och digitaliseringsverksamhet.

Petter Mellander

Petter Mellander, förändringsledare Malmö stad

Petter har en bakgrund inom privat sektor där han bland annat arbetat på designföretaget Ustwo och utbildningsföretaget Hyper Island. Petter ser kulturella mönster i organisationer och jobbar konkret med att skapa en mer tillåtande, lärande och utvecklande kultur.

Nätverka

Keynote: Amy Webb, futurolog

Amy Webb
Pandemin har chockdigitaliserat världen, men vad innebär det? Lyssna på den världsledande futurologen Amy Webb som utifrån stora mängder data ger träffsäkra prognoser om framtiden.

Eftersnack

Följ Internetdagarna i sociala medier

Aisha Mossberg och Måns Jonasson i studion från Internetdagarna

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är en tvådagarskonferens online för dig som vill bredda ditt digitala perspektiv. Konferensen anordnas årligen av Internetstiftelsen och gästas av internationella keynotetalare.

Relaterat temaspår på måndag

Siluett av en person som står bakom en pekskärm i en futuristisk miljö

AI i offentlig sektor: möjligheter och ansvar

Hur kan AI lösa urbana utmaningar, ge bättre service inom förvaltning och effektivisera offentlig sjukvård? Under tre olika pass får du ta del av presentationer, paneler, intervjuer och samtala med andra i publiken.

Så tycker våra besökare

"Det är fantastiskt att du kan följa ett tematiskt spår och specialisera dig på vad du tycker är intressant. Internetdagarna är för alla, inte bara för en specifik bransch. Det är fantastiskt!"
Porträtt Jenni Laapotti, besökare Internetdagarna
Jenni Laapotti
"Det bästa med Internetdagarna är de stora frågorna som utforskas och de olika perspektiv som presenteras på konferensen."
Porträtt Innocent Mogenga, besökare Internetdagarna
Innocent Mogenga
"Jag ser så fram emot att besöka Internetdagarna igen i höst. Konferensen innehåller en riktigt bra blandning av kunskap från olika branscher."
Porträtt Pia Nyberg, besökare Internetdagarna
Pia Nyberg
"Det bästa med internetdagarna är att alla är här! Alla som har något att säga om internet och älskar internet lika mycket som vi på Internetstiftelsen."
Porträtt av Anne-Marie Eklund Löwinder, CISO Internetstiftelsen
Anne-Marie Eklund Löwinder
"Jag har hängt här de senaste 15 åren. Det finns mycket, mycket bra innehåll på konferensen Internetdagarna!"
Porträtt Judith Wolst, besökare Internetdagarna
Judith Wolst
"Det är så många viktiga frågor som tas upp här, så många nya saker jag inte har tänkt på och så många nya idéer."
Porträtt Cecilia MoSze Tham, besökare Internetdagarna
Cecilia MoSze Tham
"Det finns så många passionerade människor här. Och det finns många utmaningar om hur vi gör internet till en plats för möjligheter och gemenskap, och inte en plats för extremism."
Porträtt danah boyd, besökare Internetdagarna
danah boyd
"Internetdagarna är fantastiska eftersom det samlar allt om internet på två hela dagar!"
Porträtt av Cecilia Victoria Kärrberg, besökare Internetdagarna
Cecilia Victoria Kärrberg