Internetdagarna 2022 har redan varit

Metaverse, blockkedjor, web3 och kvantdatorer. Hur kommer dagens innovationer att förändra samhället? Lär dig mer om teknikbranschens snackisar och få med dig konkreta verktyg för att göra omvärldsbevakningar på egen hand!

Varmt välkommen till temaspåret som lär dig allt du behöver veta om våra viktigaste tekniktrender. Ta del av spännande föreläsningar, samtal med experter och inspireras av case från verkligheten. Du behöver inga specifika förkunskaper. 

I spårpassen diskuterar vi hur innovationer som AI, robotik, metaverse och remote work kan påverka samhället framåt. Vi pratar om vilka förutsättningar det skapar för en smartare och mer hållbar värld. Men vi belyser också etiska och juridiska aspekter som är viktiga att ta i beaktande för att effekterna ska bli positiva för alla människor.  

Du som deltar i det här temaspåret kommer att få en bredare kunskap om moderna innovationer. Du kommer att bli mer medveten om hur olika människor påverkas av tekniken. Och, du kommer att få med dig färdiga modeller och verktyg för att göra omvärldsbevakningar på egen hand, i din egen verksamhet, även efter Internetdagarna. 

Paulina Modlitba MODERATOR

Paulina Modlitba, Investerare och konsult We Should Be Friends AB

Paulina Modlitba driver sedan 8 år tillbaka egen konsultverksamhet inom digital affärsutveckling och strategi. Paulina har en master i Media, Arts and Sciences från MIT Media Lab i Cambridge, USA där hon forskade kring robot-människa-interaktion, och en civilingenjörsexamen i Medieteknik från KTH där hon blev utsedd till Årets Alumn 2018. 2015 blev Paulina handplockad till Digitaliseringskommissionens expertråd. 2021 ängelinvesterade hon för första gången - i edtechbolaget Aline.

Program för detta temaspår

Försnack

Keynote: Max Schrems, Integritetsaktivist

Max Schrems
Max Schrems är en drivkraft i arbetet för internetanvändares digitala integritet och för en uppmärksammad kamp mot nätjättarna om deras datainsamling. Genom domarna Schrems I och II har han lyckats förändra användningen av internet som vi känner till den.

Så blir du din egen trendspanare

I en snabbföränderlig och komplex värld är det svårt, för att inte säga omöjligt, att förutspå framtiden. Så hur gör man då? Med etablerade metoder och modeller delar trendanalytikern Kristin Heinonen med sig av sina bästa tips för hur du och din organisation kan bli bättre på att kartlägga möjliga framtidsscenarier för att blir mer förberedda på och rustade för snabba och oväntade omställningar.

Kristin Heinonen

Kristin Heinonen, Head of Product på Ablemind

Kristin Heinonen är Head of Product på AI-startupen Ablemind, med en bakgrund som digital trendanalytiker och Program Curator för den internationellt uppmärksammade framtidskonferensen The Conference. Kristin har kartlagt trender för både privat och offentlig sektor och undervisar i Strategic Foresight. Hon brinner för att hjälpa företag att ta avstamp i framtiden för att ta bättre strategiska beslut idag. Hon är också engagerad i framväxten av nya digitala talanger på Hyper Island.

Därför är etik en viktig del av innovation

I tider då teknik genomsyrar samhället och allt vi gör är det centralt att ha etik, inkludering och eventuell bias i åtanke när vi innoverar. Innovation är ytterst en demokratifråga som angår alla. Vad är viktigt att tänka på i det här sammanhanget? Vilka utmaningar möter vi i arbetet? Vilka fällor tenderar vi att trilla i? Och kanske viktigast av allt: hur blir vi bättre på att bygga säker, inkluderande och etisk teknik för alla? Detta och mycket annat kommer Marcin de Kaminski berätta om!

Marcin de Kaminski

Marcin de Kaminski, Chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defenders

Marcin de Kaminski är chef för säkerhet och innovation på den internationella människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Han och hans team arbetar med skydd, säkerhet och stöd till aktivistnätverk och utsatta försvarare av mänskliga rättigheter i många av världens mest ofria länder. Marcin har en bakgrund som rättssociolog och internetforskare. Han har sedan drygt 20 år tillbaka varit engagerad i en lång rad projekt rörande nätfrihet, civilsamhälle och innovation.

Exponentiell innovation för en ljusare framtid

Teknikutvecklingen och klimatomställningen är megatrender som kommer att påverka samhälle och näringsliv mer än någonting annat de kommande decennierna. Hur kan vi förstå vart olika teknologier är på väg, och utifrån det fatta mer välgrundade beslut idag? Samtidigt som den teknologiska utvecklingen vänder upp och ner på de flesta affärsmodeller, blir hållbarhet en omvälvande kraft. På bara tre decennier ska världsekonomin bli helt klimatneutral. Vilka är affärsmöjligheterna i detta?

Med avstamp i boken "Exponentiell klimatomställning" samtalar vi med Rebecka Carlsson om hur exponentiella teknologier som AI, blockchain och robotik kan användas till att skapa skalbara lösningar för vår tids globala utmaningar.

Rebecka Carlsson

Rebecka Carlsson, Hållbarhetsentreprenör och författare

Rebecka Carlsson är hållbarhetsentreprenör och författare. Hon är medgrundare till en handfull hållbarhetsföretag och har arbetat som politiskt sakkunnig till Sveriges klimat- och miljöminister samt vice statsminister. Hon är utbildad i exponentiella teknologier vid Singularity University på NASA, och i socialt entreprenörskap vid Stanford Graduate School of Business. Hon är partner inom ARC Arise Consulting och författare till "Exponentiell klimatomställning" och "Sustainable Business Canvas".

Metaverse, NFT, DAO och Web3 - hype eller paradigmskifte?

Få innovationer har varit så omtalade och kontroversiella som Metaverse, web3 och NFT:s. En del är eld och lågor över möjligheterna för de här decentraliserade plattformarna och menar att vi står inför ett paradigmskifte som kommer påverka hur vi arbetar, umgås, och konsumerar varor och kultur. För andra är det utmanande att ens förstå vad Metaverse och Web3 är, och vilken nytta de tillför. Efter att kryptomarknaden plötsligt kraschade under 2022 är skeptikerna troligtvis ännu fler.

I denna paneldiskussion har vi bjudit in personer med olika perspektiv på decentraliserade plattformar för att försöka bena ut hur framtiden egentligen ser ut. Är det en hype eller ett paradigmskifte? Eller kanske något mittemellan?

Judith Wolst

Judith Wolst, Entreprenör och medgrundare av SusTechable.com

Judith Wolst är entreprenör, digital rådgivare och författare. Hon har arbetat med digitala frågor sedan 2005 och har lång erfarenhet av digitalt arbete både inom det privata näringslivet och offentlig sektor. Judith är en trendspanare som löpande skriver rapporter på tema hållbarhet, digitalisering och framtidens teknologier med bland annat AI, blockkedjor och 3D-skrivare i fokus. Idag driver hon bland annat SusTechable.com som verkar i gränslandet mellan teknik och hållbarhet.

Linda Portnoff

Linda Portnoff, Vd och grundare av Tangy Market

Linda Portnoff är indiepop-trummisen som blev forskare på Handelshögskolan och grundare av musikinvesteringsappen Tangy Market. Hon har studerat den immateriella ekonomins utveckling sedan början av 2000-talet och är aktiv i styrelsen för bland annat Kungliga Musikhögskolan och Stim.

Adam Wittsell

Adam Wittsell, Creative Lead och medgrundare Superficial Machines

Adam Wittsell har skapat upplevelser med ny teknik sen mitten på 90-talet.
Från 3D-animation, till interaktiv konst med musiker och dansare till AR/VR och nu Web3.
Han driver nu Superficial Machines, en web3-baserad startup/kollektiv för att skapa och
delta i musikevents genom kollektiva finansieringsmöjligheter och det digitala upplevelselagret.

Lunch

Case: Svea Solar - decentraliserade elsystem för en mer hållbar och säker framtid

Svea Solar är ett av Europas mest snabbväxande cleantech-bolag och Sveriges största solenergibolag. Bolaget erbjuder en lösning med solpaneler, batterier, elbilsladdare med mera, som gör det möjligt för kunder att producera, konsumera och sälja sin solenergi. Utan mellanhänder. Hör Svea Solars vd och medgrundare Erik Martinson berätta om varför decentraliserade el- och energisystem kan bidra till en mer hållbar och säker framtid.

Erik Martinson

Erik Martinson, Vd och medgrundare Svea Solar

Erik Martinson är vd och medgrundare av Svea Solar – Sveriges största solenergibolag och ett av Europas snabbast växande energibolag, enligt Financial Times. Erik Martinson grundade företaget år 2014 tillsammans med Björn Lind, med en tydlig vision om att göra Europa fossilfritt. Sedan starten har Svea Solar växt från 0 till 1 miljard SEK i omsättning under 2021 och expanderat snabbt ut i Europa. Svea Solar har verksamhet i Sverige, Tyskland, Belgien, Nederländerna och Spanien.

Case: Klimatkollen - att synliggöra klimatarbete och kommunicera hållbarhetsfrågor

Med Klimatkollen.se ville Frida Berry Eklund ta fram en plattform som gör det enklare att förstå hur det går för Sverige med klimatarbetet genom att samla och synliggöra svensk utsläppsdata på ett ställe. Resultatet blev ett gratis, interaktivt verktyg som hjälper användarna att förstå hur det går med klimatomställningen och utsläppen i Sveriges kommuner jämfört med Parisavtalet. I denna föreläsning berättar Frida om syftet och arbetet med Klimatkollen och hur vi kan bli bättre på att både kvantifiera och tala om klimatet.

Frida Berry Eklund

Frida Berry Eklund, Grundare av Klimatkollen

Frida Berry Eklund är talesperson och politisk påverkansansvarig för Våra barns klimat och medgrundare till det digitala verktyget, Klimatkollen.se. Hon har även skrivit boken "Prata med barn om klimatet" (Natur & Kultur, 2020) och är grundare och senior rådgivare för den internationella plattformen Our Kids' Climate.

Case: VR och XR för en digitaliserad behandling av affektiva sjukdomar

Virtuell verklighet (VR) och utvidgad verklighet (XR) som innovationer har funnits i många år nu. Men vägen till att hitta så kallade 'killer apps', tillämpningar som gör att VR och XR får ett brett genomslag, har inte varit lika spikrak. Hittills har spel varit ett av de mest populära områdena men nu börjar vi även se VR och XR i mer klassiskt samhällsnyttiga lösningar, som inom it och sjukvården.

Almira Osmanovic Thunström forskar bland annat kring VR som behandlingsform inom psykiatrin och gästar Internetdagarna för att berätta mer om hur framtida terapi- och behandlingsformer i VR och XR kan se ut.

Almira Osmanovic Thunström

Almira Osmanovic Thunström, Verksamhetsutvecklare inom psykiatri på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Almira Osmanovic Thunström är forskare, innovatör och utvecklare inom XR och AI. Hon har en bakgrund inom kognitionsvetenskap, neurovetenskap och medicin från Karolinska Institutet och Göteborgs universitet och arbetar som forskare och verksamhetsutvecklare vid Sahlgrenska och Region Skåne. Hon fokuserar på kliniska prövningar inom psykiatrin med AI, hjärndatorgränssnitt, virtuell och förstärkt verklighet för att utforska digitaliserade behandlingar för affektiva sjukdomar.

Case: så genererar intelligent automation mervärde

Det finns stor potential att hämta från intelligent automation. Genom att kombinera kapabiliteter som Robotic Process Automation (RPA) och artificiell intelligens (AI) kan vi automatisera större delar av processer och därigenom generera mer värde till verksamheter. Men det finns fortfarande stora utmaningar i sådana lösningar, framförallt organisatoriska som kräver en förändringsresa.

Sofi Elfving

Sofi Elfving, Vd och grundare av Substorm

Sofi är vd och grundare av Substorm AB. Hon har en lång karriär inom telekommunikation med Automation och AI i fokus och en forskarbakgrund i ryggen. Sofi valde att säga upp sig från en trygg storbolagskarriär och starta Substorm AB, med ambitionen att ta AI och Intelligent Automation bort från molnfri höjd och sätta tekniken i händerna på de som behöver det mest inom svenskt näringsliv.

Fika

Keynote: Abbie Richards, Desinformationsexpert

Abbie Richards
Tiktok är en enorm källa till information. Vilka utmaningar skapar det för plattformens unga användare? Abbie Richards är en framstående tiktokare som undersöker desinformation som sprids på plattformen. Hon har även en bakgrund som komiker. Lyssna på Abbie Richards tal där hon bryter hon ner det komplexa informationsflödet med pedagogiska förklaringar och humor.

Eftersnack

Aisha och Måns bakom kameran på Internetdagarna.

Detta är Internetdagarna

Internetdagarna är en tvådagarskonferens online för dig som vill bredda ditt digitala perspektiv. Konferensen anordnas årligen av Internetstiftelsen och gästas av världsledande keynotetalare.

Följ Internetdagarna i sociala medier