Max Schrems - integritetsaktivist

Han stämde Facebook, och fick till en förändring. Integritetsaktivisten Max Schrems har fört en mångårig kamp mot nätjättarna om deras datainsamling. Nu återvänder han som keynotetalare till Internetdagarna 2022 för att prata om arbetet framåt.

Porträtt av Max Schrems

Följ Internetdagarna i sociala medier

Max Schrems är en världskänd aktivist och jurist från Österrike. Och han är en tydlig ledfigur i arbetet med att säkra internetanvändares digitala integritet. Genom domarna som kallas Schrems I och II har han förändrat användningen av internet som vi känner till den. Det han vill uppnå är att stora bolag ska tvingas ändra hur de behandlar sina användares personuppgifter.

När Max Schrems studerade juridik i USA upptäckte han hur lite nätjättarna kände till Europas dataskyddsförordning. Han beslutade sig för att skriva en uppsats om det. Han begärde bland annat ut all information som Facebook hade om honom, och fick ta emot ett dokument på 1 222 sidor. Det var startskottet för hans kampanjer mot de stora nätbolagen.

2018 grundade Max Schrems medborgarorganisationen None of Your Business (noyb). Den syftar till att säkerställa att GDPR efterlevs av företag. Och att stoppa potentiellt integritetskränkande datahantering.

Max Schrems på Internetdagarna 2019

Max Schrems är en mycket uppskattad keynotetalare och gästade Internetdagarna 2019. Här kan du se hans framträdande.