.FILE

22-23 november 2021

Årets laguppställning är klar

Hur får vi en jämställd teknikbransch? Hur bevarar vi friheten på nätet? Och kan internet få fart på den offentliga sektorn? Det är några av alla de frågeställningar som kommer att stötas och blötas när vi drar igång årets upplaga av Internetdagarna.

För den trogne besökaren av Internetdagarna märks en del bekanta namn – men vi har också adderat en hel del både nya evenemang och arrangörer till mixen. Vi tror och hoppas att du hittar något som gör dig lite extra nyfiken. Här är årets evenemang:

1. Var är brudarna? 

En jämställd och meritokratisk teknikbransch är en demokrati- och tillväxtfråga. Vad är det för strukturer och attityder i skolan, i näringslivet, inom forskningen och hos riskkapitalet som står i vägen för tillväxt genom mångfald? Vi ställer frågorna och söker svaren om hur vi kan öka medvetenheten kring fördelarna med en jämställd teknikbransch.

En heldag med tre pass:

1. Det livsviktiga valet – om könsroller och vikten av normkritiskt informationsarbete i grundskolan.

2. Tekniksvängen – blir Sveriges konkurrenskraft sämre för att alla inte är med och bidrar? Går det att räkna i kronor och ören på hur mycket all marginaliserad kompetens är värd? Vi tar de etablerade företagen på pulsen.

3. En parallell ekonomi – sharing is caring. Nya sätt att starta och driva teknikintensiva företag, baserat på fenomen som hoffices, maker-spaces och lean-startup-filosofier växer fram i tysthet. Unga och utpräglat meritokratiska företag där kön, ålder och ursprung är irrelevant och kompetens betyder allt.

Goda exempel med aktuella talare och brännande firesides, angelägna frågeställningar varvat med ny statistik och rapporter om hur det egentligen är ställt med mångfalden i svenska teknikföretag och vad vi kan göra åt det.

Arrangör: Genius (Annika Englund, Anna Caracolias)

Hashtagg: #geniusict

2. Svenskt federationsforum

Välkommen till en dag om identitets- och behörighetsfederationer och hur de kan förenkla informationsåtkomst mellan organisationer. Under dagen presenteras status för Swamid, eduroam, Sambi, Skolfederation samt Svensk e-legitimation, där de berättar om sina utmaningar, möjligheter och planer. Flera olika systemintegratörer kommer också att presentera sina erfarenheter och lösningar för att utveckla de federativa lösningarna.

Arrangör: IIS

Hashtagg: #svefed15

3. Drupal 8 – navet i framtidens webb

Allt fler inser fördelarna med att anamma öppen källkod i sina digitala strategier. Under en heldag 24 november har du nu chansen att höra från såväl de bästa internationella talarna som svenska beställare och leverantörer varför Drupal är ett val för framtiden.

Arrangör: Drupalgemenskapen i Sverige

Hashtagg: #drupalcamp

4. Opinioner och offentligheter online

Det pågår en kamp om vår uppmärksamhet och vår verklighetsuppfattning. Nya sociala plattformar har växt fram som både konkurrerar och samverkar med massmedia. Vilka möjligheter och hot ser vi för opinionsbildning, demokrati och förståelsen av vår omvärld i och med detta?

Sociala medier bidrar numera till att skapa nya bilder av den allmänna opinionen, som fångas upp och återges av traditionella massmedier. Samtidigt är populärt innehåll på nätet ofta ursprungligen publicerat i massmedia. En ny symbios har växt fram, där sociala medielogiker och massmedielogiker hakar i varandra. Detta har en lång rad effekter för både användare och mediebolag, både positiva och negativa.

En rad experter från både bransch, forskning och den politiska sfären kommer tillsammans att lyfta olika perspektiv på analys och förståelse av det nya medielandskapet. Vad betyder det att en tweet delats tusen gånger? Tio, hundra, eller tusen delningar – när blir det relevanta mängder? Eller är det ens siffrorna man ska titta på? Är sociala medier en tillförlitlig och representativ datakälla? Källkritik och debattklimat online är också två centrala områden där vi tillsammans kommer att försöka hitta nya lösningar.  

Arrangör: Medieforskaren Jonas Andersson Schwarz tillsammans med M-Brain & Retriever  

Hashtagg: #ooo15

5. Internet och staden

En stor del av de möjligheter som internet erbjuder är outnyttjade i offentlig sektor. Internet ses ofta fortfarande som en IT-fråga, något tekniskt som kommuner och landsting kan satsa på men bara om det  finns resurser över.

Förra årets internetdagar inleddes med Cory Doctorows konstaterande att internet är ”the foundational fight”. Internet är inte den viktigaste samhällsutmaningen, men internet är plattformen där alla viktiga samhällsfrågor kommer att diskuteras och förhoppningsvis lösas.

I Helsingborg tar vi internet på allvar. Vi ska inte bara bli bäst i världen på internet, vi ska också bli den bästa stad vi kan bli med hjälp av internet. Vi utforskat hur internet förändrar lärandet och skolan, vad internet innebär för vården och omsorgen, vad det innebär för en kommun som arbetsgivare, hur det påverkar platsen som turistdestination, och mycket mer.

Allt det vi gör i Helsingborg vill vi dela med oss av. Vi gör det för vi är nyfikna på dina tankar, insikter och idéer.  Den här dagen kommer alltså att bli en dag av både berättelser och samtal. Av lyssna och tala. Av svar och frågor.

Men mest av allt hoppas vi att det blir en dag av lärande. Att vi tillsammans börjar utforska vägen mot ett samhälle där utmaningarna blir möjligheter; den åldrande befolkningen blir en resurs, mångfalden en förutsättning för utveckling i en global värld, miljö och hållbarhet en drivkraft för innovation och utveckling.

En resa som börjar med att ta internet på allvar.

Välkommen ombord!

Arrangör: Helsingborgs Stad

Hashtag: #inetstad

6. Den digitala människan

Kropp, själ och kanske ande. Det digitala självet. Vad händer med individen i den digitala transformationen? Det är något vi kommer att ta reda på under spåret. Det här är den sista delen av vad som blev en trilogi: den digitala vardagen och den digitala folkligheten landar i den digitala människan. Vi kommer prata allt från biohacking, micromarketing, digital integritet, tro i en digital tid till hur våra kulturella uttryck påverkats av det digitala.

Arrangör: Deeped Niclas Strandh, United Power och Sarah Larsson Bernhardt, Knowit DCG som driver konceptet Social by default.

Hashtagg: #dighuman

7. Är vi redo för molnet?

Allt mer komplext sammansatta nätverk och ett ökat beroende av nätverksbaserade tjänster innebär att kraven måste ställas mycket högre också på säkerhet och kvalitet. Bristande säkerhet bäddar för störningar. Bristande säkerhet är bristande säkerhet vare sig den finns i molnet eller under en klarblå himmel på hemmaplan.

Under seminariet vill vi försöka skingra molnen så att ni i slutet av dagen vet mer om fördelar, nackdelar, risker och avtalshantering.

Arrangör: IIS & Cloud Security Alliance, Swedish Chapter.

8. Ska alla barn bli programmerare?

En dag kring datalogiskt tänkande, programmering och skolans roll.

Arrangör: IIS

Hashtagg: #skolhack15

9. Internet Discovery Day

Även i år kommer det massiva eventet för internet-entreprenörer gå av stapeln på Waterfront i samband med Internetdagarna. Förra året var det över 600 entreprenörer, investerare och nätverkare på plats – och inte MINST över 100 utställande bolag.

Arrangör: Johan Jörgenssen och IIS

10. The Internet of Space (OBS: INSTÄLLT)

The objectives of this track at Internet Days are to create awareness of the potential of commercial spaceflight and how space tourism can be a catalyst for innovation and collaboration for IT/Internet companies as well as to help Spaceport Sweden and the space industry achieve its goal by enabling it to learn from the experiences of how the IT/Internet innovation system was commercialized and developed in Sweden.

Obs: detta spår hålls på engelska.

Arrangör: Spaceport Sweden, KTH, Handelshögskolan i Stockholm

11. Hardwiring Freedom

The concept behind this proposed knowledge track follows the ethos of Code Red – to protect privacy and push back against draconian, ill-informed, and ill-conceived surveillance and security laws, in order to preserve the very foundations of our democratic societies.

To achieve this, Code Red aims to connect different stakeholder groups that need to work together, produce cutting edge research dissecting the heart of the problems we face, communicate better, and thus become more cohesive and societally stronger.

Our proposed knowledge track at Internet days will reflect this structured approach, bringing in internationally renowned speakers from all the relevant fields.

Obs: detta spår hålls på engelska.

Arrangör: Code Red (Annie Machon & Simon Davies)

Hashtag: #hardwiringfreedom

12. Innovation & framtidens skola

Den svenska skolan står inför mycket stora utmaningar. Lärarbrist, kunskapsresultat, likvärdighet, arbetsmiljö, integration och digitalisering är områden där radikala förändringar står för dörren, och många menar att innovation och teknik kan vara avgörande nycklar till en positiv och nödvändig utveckling av skolan och lärandet. Därför stödjer Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA sedan 2014 ett stort antal innovationsprojekt för den svenska skolan.

Detta program lyfter möjligheterna med utbildningsinnovation och visar hur en ny typ av skola skulle kunna se dagens ljus. Deltagarna får ta del av några av de mest spännande internationella och svenska innovationsprojekten inom utbildningsområdet just nu. Under dagen kommer föreläsare, innovatörer och vår Innovationspanel att diskutera innovation och digitalisering som en ny kraft inom skolutvecklingen – och vad som behöver göras framöver.

Arrangör: VINNOVA

Hashtag: #EdTechSwe  #VINNOVAskola

13. Nordic Domain Days

Under två vinterdagar samlas registrarer, registries och intressenter från den nordiska domännamnsbranschen för att umgås, nätverka, lyssna till föreläsare och delta i diskussioner. Konferensen genomförs på engelska och kommer att fokusera på samarbetet, relationen och kommunikationen mellan registry och registrar.

Obs: detta spår hålls på engelska.

Arrangör: IIS Registry

Hashtag: #ndd15

14. En heldag med WordPress – WP means business

Idag är WordPress den kanske mest givna plattformen för många verksamheter att bygga sin webbplats i men även kring. Under en heldag kommer vi att titta mer på hur det är att ha WordPress som sitt arbetsfält, bland annat kommer WooThemes och berättar om hur de jobbar med WordPress och sitt framgångsrika e-handelstillägg WooCommerce. Vi kommer även få en inblick i hur olika verksamheter använder sig av WordPress. Hur gör till exempel startupen? Och hur arbetar två av Sveriges mest framgångsrika blogg- och utbildningsportaler med WordPress?

Arrangör: Bloggcoach

Hashtaggar: #WPdagen #WPmeansbiz

15. Sökordsoptimering idag

Att jobba framgångsrikt på internet kräver kunskap om sökmotorsoptimering. Under en heldag kommer vi att titta närmre på hur företag idag kan arbeta effektivt och integrerat med sökmotorsoptimering i relation till organisation, redaktionellt innehåll och marknadsföring. Går det förresten att använda sociala medier i SEO-syfte? Och hur rattar du Google Analytics bäst för SEO-koll?

Arrangör: Bloggcoach

Hashtaggar: #SEOidag #SEO20

16. Vilket internet kommer vi att få? Policy- och regleringsfrågor på nätet

Dagen ägnas åt de policy- och regleringsfrågor som påverkar nätet. Vi fokuserar detta år särskilt på vad den ökande användningen av molntjänster innebär. Kan användarnas frihet och personliga integritet garanteras? Förlorar vi fördelarna med internet om det alltmer centraliseras? Vi uppdaterar även om internets styrning och nya rättsliga regelverk samt tar pulsen på olika aktörer i nätpolitiska frågor.

Pass 1: Aktuella frågor kring internets styrning och nya rättsliga regelverk

Pass 2: Molntjänster – en kritisk granskning. Kan användarnas frihet och personliga integritet garanteras i molnet? Är rätten att bli glömd en bra idé? Bör vi vara mer försiktiga med att använda molnet?

Pass 3: Molntjänster – en kritisk granskning. Hur påverkas internet av en allt mer centraliserad databehandling? Är nätneutralitet svårare att uppnå i en värld med några få stora molntjänster?

Pass 4: Nätpolitik: Vad tycker politiker, organisationer och andra viktiga aktörer i nätpolitiska frågor? Vilka spelregler ska vi ha när det gäller integritet, nätneutralitet, brottsbekämpning m.m? Vad ska Sverige arbeta för internationellt?

Arrangör: ISOC-SE

Vill du ha koll på uppdateringar i programmet eller de senaste nyheterna om konferensen? Följ oss på Twitter och Facebook, eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

17. Faster than lightning 

A full day of both theory and practical tips you should keep in mind to ensure that your website is fast for the end user.

These are exciting times when it comes to building websites that are fast. New technologies are making new demands and the speed is no longer a hygiene factor, but a basic functionality that your site must have. Reality has become even more complex since Steve Souders 2007 found that 80-90 percent of the user’s time is spent in the front end.

The front end is still as important and your site needs be able to manage users both from desktop and mobile, be quick for old HTTP / 1.1 and the new standard HTTP / 2, serve a lot of images and someone (maybe you?) must keep track of everything and make sure it works and is fast.

During the day we will go through both theory and practical tips you should keep in mind to ensure that your website is fast.

Arrangör: Peter Hedenskog & IIS

Hashtagg: #webperf

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn