.FILE

22-23 november 2021

Crowdsourcad skräck och digital folklore

Jack Werner.
Jack Werner.

Jack Werner är journalisten som nu även kan stoltsera med titeln författare på sitt visitkort. Hans nyutkomna bok Creepypasta om digitala spökhistorier har blivit omskriven. Nu besöker han Internetdagarna för att prata vandringssägner.

Journalisten Jack Werner har länge varit intresserad av gränslandet där uråldrig folklore möter internets kollektiva skaparkultur och virala förmåga. Han bestämde sig därför för att skriva en bok om just crowdsourcad skräck.

–Jag är själv intresserad av såväl spökhistorier som folklore, och nu fick jag chansen att djupdyka i bådadera – samtidigt. Men jag valde att skriva boken även för att jag tyckte området var skamligt ouppmärksammat. Det pratas mycket om vad kidsen gör framför datorn, och huruvida det verkligen är uppbyggligt, men få vet att läsandet och skrivandet av ofta långa och komplexa spökhistorier faktiskt är en stor grej, förkarar han. 

Vad skiljer informationssamhället samtida folklore från de klassiska vandringssägnerna från förr? 

–Folklore behandlar alltid ämnen som den samtida människan oroar sig över, fruktar eller inte förstår. Så vår tids spökhistorier, eller åtminstone de jag tittat på i min bok, handlar mycket om internet och spel. Hemsökta hemsidor och förbannade flashspel, typ. Det är också väldigt populärt att berätta om olika ”försvunna” avsnitt av kända teveserier, sådant vi vuxit upp med som barn som visar sig ha mörka bakgrundshistorier. Men även klassiska spöken och monster får ofta vara med, i historier som man gissningsvis kan kalla mer traditionella spökhistorier.

Internet är den nya skogen har du sagt i intervjuer, hur menar du då? 

–För några generationer sedan var skogen en mycket viktig plats för svenskarna. Den innehöll ved till brasorna, mat till djuren, och virke till husen. Ändå var den aldrig fullständig utforskad – man kunde inte med säkerhet kartlägga skogen, vad som helst kunde gömma sig bakom nästa stam. En sådan typ av okunskap om en miljö man uppehåller sig i föder folklore och historier för att fylla kunskapsvakuumet. I dag fyller nätet samma funktion för oss. Väldigt många är i det närmaste beroende av internet för sin sociala, professionella och ekonomiska vardag, men få kan förklara till exempel vad som händer mellan att man skickar iväg ett mejl och att det landar i din inkorg. Det föder samma sorts historier som alltid funnits.

På internetdagarna ska du prata under rubriken ”De sociala mediernas folklore”. Vad har du planerat att dela med dig av till publiken?

–Spökhistorier, legender, vandringssägner – och svaret på den uråldriga gåtan om ”who was phone”!

Se hela programmet här.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn