.FILE

22-23 november 2021

Den exceptionella AI-kännaren Max Tegmark

Makt korrumperar

I Max Tegmarks drömframtid har vi hittat ett sätt att skapa artificiell intelligens som stärker och hjälper oss snarare än stjälper och utmanövrerar oss. Men hur ska vi bära oss åt för att inte skapa samma dystopi som utmålas i exempelvis Terminatorfilmerna?

– Några av mina AI-kollegor hoppas på att skapa en superintelligens som de kan hålla under kontroll, som en förslavad gud, avskärmad från internet. Superintelligensens syfte skulle vara att skapa otänkbar, nästan magisk teknik och generera förmögenheter för personen eller företaget som äger den.

Max Tegmark citerar Lord John Dalberg-Actons varnande ord ”makt korrumperar och den absoluta makten korrumperar absolut”. Han menar att man kan diskutera om vi människor verkligen är smarta nog att hantera så mycket makt, eller om det kommer resultera i en brutal diktatur. Om vi bortser från det moraliska dilemmat med att förslava en superintelligens finns det en stor chans att denna superintelligens överlistar oss, frigör sig och tar över.

Max menar att det är bättre att bygga en AI som förstår, anammar och uppfyller våra mål så vi inte behöver förslava den och den kan hjälpa oss istället för tar över världen. Men för att kunna åstadkomma detta i tid behöver forskningen betydligt mer resurser och medel.

Max Tegmark om vilken roll människan ska ha när maskiner kan göra det vi kan i TV4 Nyhetsmorgon från 2017.

Kommer framtiden bjuda på androider?

I science fiction-alster är det vanligt att vi människor har lyckats skapa människoliknande robotar som ser ut och fungerar nästan som oss. Är detta det ultimata målet för oss människor och hur troligt är det att vi en dag kommer ha maskiner som ser ut och är som oss?

– Bilar, skepp och flygplan försöker inte efterlikna människor och en bärbar dator tänker inte som människor. Men om vi en dag lyckas med konststycket att skapa en artificiell generell intelligens (AGI) som kan göra allt som vi kan, så kommer de som vill kunna bygga maskiner som imiterar oss.

Artificiell intelligens är minst sagt på tapeten och är omåttligt populärt just nu, men vem kommer vinna loppet om att vara den första att utveckla äkta AI? Max Tegmark betonar att det är omöjligt att veta men att Google Deepmind är en väldigt bra kandidat för förstaplatsen.

Fakta om Max Tegmark

Max Tegmark är född 1967 i Stockholm. Han är fysiker och kosmolog och har en gedigen lista med publicerade vetenskapliga verk. 2015 fick han KTH:s stora pris och han är nu aktuell med boken Liv 3.0: Att vara människa i den artificiella intelligensens tid.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn