.FILE

22-23 november 2021

Den vassa futuristen Ben Hammersley

Hopp om en framtid där ingen pratar blockchain

I Ben Hammersleys drömframtid är bilen ett minne blott och endast cyklar används som färdmedel. Staden är rik på trottoarkaféer och lika lön för lika arbete är en självklarhet. Men kanske det viktigaste av allt – ingen nämner någonsin ordet blockchain igen.

Teknik är inte bra bara för att den glänser

Precis som allting som är nytt bör man anamma tekniken med viss försiktighet menar Hammersley:

– Som alla nya fenomen bör vi möta tekniken med viss försiktighet, precis som allt annat vi vet lite om och som har makten att kasta omkull hela våra liv och vårt samhälle. Jag menar, allt med en lysande skärm är inte per automatik något bra, även om den är cool.

Ben Hammersley menar att den största förändringen internet bidragit till är vår förmåga att skapa samtal och samhörighet människor emellan. Detta har såklart både sina för- och nackdelar.

– Å ena sidan går det alltid att hitta andra som du. Det spelar ingen roll om du är en på miljonen som har en specifik hobby, ett specialintresse, sexualitet eller en medicinsk åkomma. Du borde kunna hitta minst 3 000 likasinnade på nätet. Detta är något otroligt viktigt och bra. Å andra sidan ger det även utrymme för intressen som exempelvis nazism, vilket inte är så bra. Det är egentligen detta som är det största maktskiftet internet bidragit till – möjligheterna att skapa kontakter med andra och hur vi sprider information.

Smakprov på hur Ben Hammersley föreläser. Denna video är hämtad från Youtube-kanalen APB Speakers som lades upp 2017.

Reglering är nästa stora trend

Just nu snackas det väldigt mycket artificiell intelligens och maskinlärning inom teknikvärlden men när Ben siar om framtiden ser han reglering som teknikens nästa trend.

– De flesta regeringar har tappat tålamodet och respekten för teknikföretag. Regeringar världen över kommer inom de närmsta åren att gå väldigt hård på teknikföretagen och försöka bestämma vad de får och inte får göra.

Fakta om Ben Hammersley

Ben Hammersley är född 1976 i Leicester, England men verkar numera i London. Hans meritlista är lång. Han kan bland annat titulera sig som teknikexpert, författare, programledare, futurist, journalist och skapare av ordet podcast.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn