.FILE

22-23 november 2021

En jämställd teknikbransch ger tillväxt

Annika Englund.
Annika Englund.

På Internetdagarna står Annika Englund tillsammans med Anna Caracolias bakom evenemanget "Var är brudarna?", som ställer frågorna och söker svaren om hur vi kan öka medvetenheten kring fördelarna med en jämställd teknikbransch.

Annika Englund är humanist, kommunikatör, stå-upp-rookie, teknisk projektledare och medgrundare av en mobilstartup. I den ordningen. Hon har lång erfarenhet av branschen och har bland annat jobbat som marknadschef och klusterutvecklare med tech-startups och system för tillväxt både internationellt och i Sverige.

–Jag är även mamma till DN.se och medgrundare av aktivistnätverket OPK.org (vila i frid). Just nu skriver jag för Dagens Analys. Gillar katter. Och sci-fi. Och Internet.

Berätta med dina egna ord om ert evenemang, vad är det som kommer att ske?

–Genius på Internetdagarna försöker ge ett 360-gradersperspektiv på begreppet jämställdhet, demokrati och delaktighet – med fokus på IT- och tekniksvängen som är den bransch som står ut som alldeles extra ojämställd. Det är flera djupt odemokratiska strukturer som håller tillbaka, inte bara kvinnor, utan alla som inte passar in i den grabbiga normen som är så dominant i IT-branschen. Det gäller inte bara teknikutvecklare utan också dem som använder tekniken, med näthat och hot, diskriminering som normaliseras – och någonstans hör allt ihop. Är det rätt väg att gå att låta alla programmera i grundskolan, är det verkligen sant att kvinnor behöver egna forum för att våga ta plats, kan vi räkna på hur mycket vi tappar i tillväxt och digitaliseringshastighet utan att först inte göra stora förändringar i strukturerna?

–Vi vill börja med ungarna – de som hemma och i skolan formar uppfattningar om teknik, vad den är till för och vem som får utveckla teknik. Vi vill ställa frågor till ett antal experter inom utbildning och etablerat näringsliv om hur vi ska kunna hitta talang och rusta svenska teknikbranschen för de behov som uppstår i en allt mer digitaliserad värld – vi måste hitta lösningar nu, tillsammans! Vi lyfter också fram det vi kallar den ”parallella ekonomin” – delningsekonomin med peer-to-peer-modeller, lean startup i innovationssammanhang och makerrörelsens som växande fenomen. Och så har vi ett 5-timmars hackathon med Tjejer kodar som pågår under dagen! 

Är det någon/några talare du bokat som du ser lite extra fram emot att lyssna på?

Jag ser fram emot att lyssna på alla talare – men Marcin de Kaminski har ett extra brännande ämne och Emma Stenström är urklok, så måste jag välja så blir det dem.

Vilka tycker du ska gå på ert arrangemang?

–Alla ska gå på vårt spår! Näringslivspersoner, skolfolk, ungdomar, hackers och aktivister. För det är ju för fasen inte en kvinnofråga utan en tillväxtfråga – vill en tjäna pengar och hänga med i vad som händer, måste en skaffa sig bättre koll! Det går inte att komma undan att inkludera, både för tillväxt och demokratin. Har en dessutom intresse av att veta mer om makers, hackathons och hur en kan driva meritokratiska företag med nya affärsmodeller så är en extra välkommen!

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn