.FILE

22-23 november 2021

En skrivbordsövning i nätkrig

Foto: "War Memorial" av Paul Gourbold

Den första veckan i oktober 2012 möttes svenska tidningsläsare, troligen för första gången, av cyberkrigsrubriker på löpsedlarna. Rubriker som ropade ut att svenska myndigheter hade attackerats på nätet. Angriparna var den här gången hackare som utgav sig för att tillhöra den löst sammansatt gruppen Anonymous, men i en annan situation kunde det ha varit en annan stat. Och då hade det ställts helt andra krav på en nationell IT-beredskap.


Krigföring på nätet är av naturliga skäl ett relativt nytt begrepp, men inte nyare än att det har praktiserats. Både Estland (2007) och Georgien (2008) har utsatts för stora överbelastningsattacker som organiserats från Ryssland, och det är mycket som tyder på att USA och Israel låg bakom Stuxnet-masken 2010 som skulle slå ut Irans kärnvapenprogram.
Ny teknik och nya krig betyder också nya utbildningsbehov. Och på Internetdagarna 2012 kommer vi att få träffa Paul de Souza, säkerhetsexpert med en bakgrund i USA:s telekom- och försvarsindustri, som har tagit fram en skrivbordsövning, ett krigsspel, om nätkrigföring med det imponerande namnet Cyber Conflict Escalation Exercise. Han kommer att köra en komprimerad variant av övningen på eftermiddagen den 24 oktober tillsammans med en utvald panel med både svenska och internationella experter.

Rent praktiskt går övningen till som så att två diskussionsledare presenterar olika attackscenarier – på Internetdagarna blir det tre stycken – som panelen får reagera på och diskutera hur de kan besvaras. Diskussionen dokumenteras och sammanställs till en slutrapport, ”Lessons learned”.
– Övningarna är vanligtvis hemligstämplade så att vi inte kan tala om vad som gjorts och vilka resultat det blev. Övningen i Sverige kommer däremot att vara öppen och slutdokumentet kommer att göras tillgängligt för alla, säger Paul de Souza.

I panelen på Internetdagarna deltar bland andra Victoria Ekstedt, jurist på Försvarsmakten, samt Roland Heickerö och Lars Nicander på Försvarshögskolan.
Paul de Souza har grundat Cyber Security Forum Initiative (CSFI), en organisation som ska samla och sprida kunskap om nätkrigföring, huvudsakligen i USA. CSFI har idag ungefär 18 000 medlemmar.
– Ju fler stater som skaffar sig den kunskap och de verktyg som behövs för nätkrigföring, desto vanligare kommer också den typen av konflikter att bli. Framtida krig kommer garanterat att ha inslag av nätkrigföring och Cyber Conflict Escalation Table Top Exercises är ett utmärkt sätt att förbereda både offentliga och privata institutioner för sådana situationer, säger han.

Seminarium: Cyber Conflict Escalation Table Top Exercises

Datum: 24/10, 13:20-14:40, 15:10-16:20. (Observera att övningens sträcker sig över två pass!)

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn