.FILE

22-23 november 2021

En heldag om elevers integritet online

Kristina Alexanderson.

För andra året i rad anordnar Kristina Alexanderson, chef för .SE:s satsning på internet i skolan en heldag som fokuserar på internet som en resurs för skolan. I år är temat elevernas integritet online.

• Berätta om evenemanget du arrangerar på Internetdagarna, vad kommer att hända under dagen?

– Jag arrangerar ett spår om elevers integritet på nätet, under dagen vill vi belysa och söka svar på är hur skolan hanterar elevers integritet. Hur lär skolan/lärare eleverna om informationssäkerhet? Vi vill också belysa och väcka frågan om vad gratis innebär på nätet samt hur skolor/skolhuvudmän hanterar frågan om elevers data och personliga integritet i förhållande till dessa gratistjänster.

• Vad menar du med ”gratis på nätet”?

– Framför allt att all den data (information) som vi genrerar som samlas in genom cookies och som sedan används för att skapa annonser, marknadsföring till oss på nätet – på gott och ont. Sedan handlar det också om all den data vi ger olika tjänster vi använder, som till exempel Facebook och Instagram, rätt att använda när vi godkänner deras avtal. Hur ska skolan/lärare/pedagoger lära elever att hantera det? Alla som undrar det borde vara med på vår dag

• Är det någon/några talare du bokat som du ser lite extra fram emot att lyssna på?

– Vi har bjudit in David Monthander från Google Norden som kommer att ge Googles perspektiv på deras tjänster och skolan. Jag ser fram emot att höra deras perspektiv och hur de arbetar för att skolor/lärare/skolhuvdmän ska vara trygga med att låta elever använda deras tjänster. Jag ser också fram emot att få tillfället att få ställa frågor kring integritet till Google.

Sedan ser jag fram emot att ta del av de lärare/pedagoger som kommer att belysa hur de arbetar med integritet under så kallade ignite-talks. Ett ignite talk är en kort presentation där talaren har fem minuter på sig att förmedla sitt budskap. De får 20 slides – 15 sekunder på varje –  för att presentera sin tanke sitt material.

• Vilka tycker du ska gå på evenemanget?

– Lärare, pedagoger, bibliotekarier, it-pedagoger, rektorer, föräldrar – alla som ställt sig frågan vad det innebär att något är gratis på nätet.

• Vem är du själv?

– Kristina Alexanderson, chef för internet i skolan på .SE och ansvarig för vår skolsatsning samt för Webbstjärnan som är en skoltävling för alla grundskole- och gymnasieelever i Sverige där uppgiften är att göra en webbplats av valfritt skolarbete.

• Vilket annat evenemang på Internetdagarna skulle du vilja gå på?

– Jag skulle vilja gå på ”Det är innehållet som räknas”, eftersom den berör WordPress som är ett av de verktyg vi arbetar med på .SE och i Webbstjärnan. Jag tror att det skulle ge mig infallsvinklar på hur jag kan presentera vårt innehåll tydligare och bättre.

• Vilken keynote-talare ser du mest fram emot att lyssna på?

Jono Bacon! Efter att ha läst hans bok ser jag verkligen fram emot att få ta del av hans insikter på Internetdagarna.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn