.FILE

22-23 november 2021

Inomhuspositionering – dit GPS inte når

Foto: "DSCF2995" av a sheer moisturizing experience

Det faktum att GPS har blivit en konsumentteknik gör att alla som har en modern mobiltelefon också går omkring med en GPS-mottagare i fickan. Positionering inomhus är ett område där det händer mycket just nu – självklart tar vi upp det på Internetdagarna.

Det faktum att GPS har blivit en konsumentteknik gör att alla som har en modern mobiltelefon också går omkring med en GPS-mottagare i fickan. Många har dessutom en GPS i bilen. Det är alltså inte svårt att veta var man är – så länge man rör sig utomhus. Positionering inomhus är en annan konst, bland annat därför att det kan vara svårt att ta emot GPS-signaler inomhus, men det är också ett område där det händer mycket.

På Internetdagarna avhandlar vi utvecklingen inom inomhuspositionering under ett seminarium på tisdagseftermiddagen. En av talarna där är Ants Maran som grundat Malmöföretaget Qubulus som utvecklar system för att hålla rätt på hur människor rör sig inomhus.

– Positionering inomhus är i och för sig ingen ny idé, det har funnits ett tag, men då handlar det om system och utrustning för företagsmarknaden. Det vi vill göra är att få in den här tekniken i mobiltelefoner och annan utrustning som alla människor har tillgång till, säger han.

I brist på pålitliga GPS-signaler kan man bestämma sin position bland annat genom att mäta signalstyrkan från de WiFi-basstationer som finns i omgivningen.

Vem har nytta av inomhuspositionering?

Och vilka är det då som skulle kunna ha kommersiell nytta av positionering inomhus? Det kan till exempel vara en butiksgalleria som å ena sidan vill veta hur folk rör sig i lokalen och å andra sidan vill stötta besökarna med till exempel kartor i mobilen som utgår från var besökaren är och visar hur han/hon ska gå för att nå sitt mål.

– Galleriorna talar mycket om ”proximity marketing” som enkelt uttryckt handlar om riktad marknadsföring för att få besökarna att stanna längre i gallerian och shoppa mer, säger Ants Maran.

Museer finns också med bland Qubulus referenskunder, samt – inte helt oväntat – konferensarrangörer. Den som någon gång har försökt hitta från ett seminarium till nästa på en större konferensanläggning har inga problem med att förstå nyttan av en vägvisare i mobilen.

Under Internetdagarna kommer vi att demonstrera inomhuspositionering i ett system som har tagits fram av Qubulus och konsultföretaget IT-Maskinen.

Inomhuspositionering, tisdag 22/11 15.40-17.00

 

 

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn