.FILE

23-24 november 2020

Internet – en möjligheternas plats

Den kenyanske datavetaren Juliana Rotich kom till Stockholm för att dela med sig av internets potential. Men hon passade även på att klämma in en brasklapp; hur väl känner du dina användare?

Juliana Rotich är verkställande direktör för Ushahidi, ett mjukvaruprojekt med öppen källkod som använder sig av crowdsourcing för att tillhandahålla krisrapporter och information.

–Informationsflödet under parlamentsvalet i Kenya 2007 var begränsat. I efterdyningarna av våldet efter valet var vi en grupp personer som startade Ushahidi, förklarade hon på scen under morgonens keynotepass på Internetdagarna.

Men det var inte förrän efter den stora jordbävningen vid Tohoku 2011 i Japan, som hon insåg kraften i internet.

–På mindre än 48 timmar hade vi lyckats översätta allt material på vår webbplats till japanska, tack vare kollaborativa insatser. Vi får aldrig göra misstaget att utgå ifrån att volontärer inte har besitter någon expertkunskap.

Utmaningar

Som boende på en glest befolkad kontinent med 54 länder och över 2000 talade språk, berättade Juliana Rotich att det finns utmaningar.

–Fortfarande är 70 procent av de som bor i Afrika inte uppkopplade. Vi måste ställe oss frågan hur vi ser till att ”möjligheternas internet” når även dem? Och vad kommer att hända när de kopplar upp sig? Internet och webbkännedom är en viktig del av tillgången till den framväxande marknaden.

Juliana Rotich avslutade sin keynote med en förhoppning om att framtida generationer på den afrikanska kontinenten kommer få ta del av internet.

–Men internet är inte bara för de yngre, utan även till för exempelvis äldre kvinnor som ännu inte är uppkopplade. Deras liv kan förändras med hjälp av digital samverkan och möjligheten att vara uppkopplad. Men vi måste å andra sidan samtidigt vara beredda att lyssna och förstå. Vi behöver fundera på hur väl vi förstår våra kunder – och hur vi tar input från dem.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn