.FILE

22-23 november 2021

En hel dag om Internet i skolan och entreprenöriellt lärande

Internetdagarna Forum 22 oktober kommer i år .SE med Kristina Alexanderson (längst till höger på bildmontaget) i spetsen att ordna en dag om Internet i skolan, denna gången med entreprenöriellt lärande i fokus.

• Hej Kristina! Kan du berätta lite om vad som kommer att hända under dagen, vad kan deltagarna förvänta sig?

– Vi inleder dagen med Isabella Löwengrip, eller Blondinbella, som kommer att prata om vilken betydelse Internet har för hennes entreprenörskap och hennes lärande. Vad lär man sig genom att blogga? Sedan har vi bjudit in Carl Heath, IT-strateg, som ska prata om Internet som arena för innovation i, och av skolan. Carl ska prata kring Internet som utgångspunkt för möjligheter för innovation av lärande i skolan och visa påpraktiska erfarenheter.

Vi kommer också att ha en paneldebatt om öppna resurser på Internet och om hur lärare kan arbeta med det. I panelen kommer UR:s chef Erik Fichtelius prata om UR:s engagemang för öppna resurser och för lärande.

Sedan har vi bjudit in Peter Leth, undervisningsrådgivare för Creative Commons Danmark och författaren till boken Creative Commons for alle, en bok kring hur lärare kan arbeta med Creative Commons i skolan och Ylva Pettersson, aktiv i Wikimedia Sverige som kommer att prata kring hur elever kan bidra till Wikipedia. Det blir konkreta exempel på hur arbetet kan fungera med öppna resurser och hur dessa kan skapa innovativt lärande.

Varför behövs en sådan här dag?

– Det borde vara en självklarhet att alla barn i skolan får möjligheten att utveckla sin digitala kompetens. För att vi ska nå dit krävs det engagerade lärare! I och med den nya läroplanen som kom 2011 så kom ett nytt begrepp in i skolan och det var det entreprenöriella lärandet. Syftet med vår dag kring Internet i skolan är att inspirera och att visa goda exempel på hur lärare arbetar med entreprenöriellt lärande och fria resurser på Internet.

• Vilka är de största utmaningarna för skolan inom det här området just nu?

– Det är svårt att få en överblick och att hitta de goda exemplen. Vad ska Internet användas till och varför? Hur ska man börja? Jag hoppas att vår
konferens ska kunna ge konkreta exempel på hur lärare kan arbeta med Internet för att skapa möjligheter för innovativt lärande och entreprenöriellt lärande.

• Vilka tycker du ska komma?

– Alla lärare som vill arbeta mer medvetet med Internet. Lärare som funderar kring hur entreprenöriellt lärande skulle kunna se ut i praktiken, och som vill utveckla sitt arbete med Internet i skolan.

• Har du några tips till lärare som vill integrera Internet mer i undervisningen?

– Mitt bästa tips är att lärare ska bekanta sig med skoltävlingen Webbstjärnan. Titta på våra vinnare, de är goda exempel på hur lärare arbetar innovativt i skolan, med Internet som arena. Utgå från våra exempel, anpassa till din situation och dina elever och den skolform som du arbetar i. Vill du aktivt delta i Webbstjärnan så får du stöd och hjälp av oss med att komma igång och du får en egen .se-adress, tillgång till ett webbhotell och ett webbpubliceringsverktyg som du kan använda för att publicera skolarbete på Internet! Sedan har Webbstjärnan support som hjälper dig i arbetet med att skapa en webbplats. Sedan rekommenderar jag så klart alla lärare att komma den 22 oktober eller om det inte går, att delta på något annat av Webbstjärnan och .SE:s seminarier kring hur lärare kan arbeta med Internet som verktyg i skolan.

Du kan läsa mer om programinnehållet för dagen här

Att delta på eventet kostar endast 275 kronor, först till kvarn! Du anmäler dig här.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn