.FILE

22-23 november 2021

Internet på Waterfront bättre på alla sätt

Foto: "Publik" av Tobias Björkgren

Dubbla fiberanslutningar, kraftigt utbyggt trådlöst nätverk och, som grädde på moset, en rejäl boost på bandbredden ut till Internet. Stockholm Waterfront satsar stort för att se till att det egna nätverket ska fungera under Internetdagarna i höst.

– Vi vet sedan tidigare att vårt nätverk utnyttjas extremt mycket under IT-event, så jag tog tidigt kontakt med våra leverantörer för att diskutera Internetdagarnas behov, säger Peter Kahm som är IT-chef på kongressanläggningen.

Och leverantörerna ställer upp. Tillsammans med Swisscom, som står för det trådlösa nätverket, har man fördubblat – och i utställningsytan utanför kongresshallen till och med tredubblat – kapaciteten, räknat som hur många klienter som samtidigt kan vara anslutna. Den utbyggnaden gjordes redan i julas, och när det blir dags för Internetdagarna har vi ambitionen att det ska bli fri tillgång till Internet, utan inloggning.

Peter Kahm framhåller också att Swisscom har uppgraderat intelligensen i nätverket.

– Det nät vi har byggt nu är ett så kallat controller-baserat nätverk där klienter automatiskt flyttas mellan accesspunkter för att få bästa möjliga signal. Nätverket kan också se till att klienter som kan använda både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden flyttas till 5 GHz-bandet. På så sätt frigörs frekvensutrymme för de klienter som bara använder 2,4 GHz.

Kapaciteten på Internetanslutningen höjs under Internetdagarna från normala 100 Mbit/s till närmare 1 Gbit/s, och det är Stockholm Waterfronts Internetleverantör IP-Only som bjuder på detta. Det bör räcka till, med tanke på att anläggningen enligt Peter Kahm hittills aldrig har slagit i taket på 100 Mbit-förbindelsen. Inte ens med huset fullt, 3400 konferensdeltagare på plats.

Fiberanslutningen är numera dubblerad för att minska konsekvenserna av eventuella kabelbrott och andra konstigheter. IP-Onlys produktchef Mikael Westerlund förklarar:

– Vi har dubbla fiberledningar till Waterfront som går skilda vägar både fram till fastigheten och inne i den. Dessutom har vi dubblerat accessutrustningen på plats så att om den ena går ner tar den andra automatiskt över. Som konferensbesökare ska du inte märka någonting ens om någon råkar gräva av den ena fibern.

Stockholm Waterfront har dessutom full 3G-täckning inomhus, och 4G är under utbyggnad. Mobilen eller dongeln kan alltså tjänstgöra som en sista livlina ut till omvärlden om allt annat skulle försvinna.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn