.FILE

22-23 november 2021

Internetdagarna tog henne till Kapstaden

Paloma Blanco. Foto: Anna Åberg.

En keynote-dragning på Waterfront i november fick Paloma Blanco att få upp ögonen för arbetet som World Wide Web Foundation genomför på den afrikanska kontinenten. Några månader senare satt hon på ett flyg till Sydafrika för att arbeta med internetrelaterade frågor för stiftelsen.

Paloma Blanco satt i publiken när Nnenna Nwakanma höll sin keynote på Internetdagarna i fjor. Och hon gillade vad hon hörde.

–Min upplevelse var “Yes! …now we are talking!” Jag hade länge saknat en story jag kunde känna mig engagerad i när det kommer till internetfrågor och digitalisering. Nnenna lyfte verkligen vikten av internet, dess möjligheter och bidrag till våra liv på ett inspirerande sätt men också de utmaningar vi står inför vad gäller integritet, resursfördelning och ett öppet internet. Internet ur ett rättighetsperspektiv helt enkelt, förklarar hon.

Nu har du nyligen kommit hem efter en tid i Kapstaden där du arbetat för World Wide Web Foundation. Hur hamnade du där?

–Genom artiklar och benchmarkingseminarier med fokus på Kenya, Rwanda och motsvarande progressiva länder, väcktes ett intresse hos mig för att följa den digitala utvecklingen på afrikanska kontinenten lite mer. Jag var väldigt nyfiken, men insåg samtidigt att jag hade väldigt dålig koll på vilka utmaningarna var och de faktiska förutsättningarna för digitalisering. Och jag kände mig också lite vilsen i vad som menas med ”den digitala revolutionen”, och då menar jag inte i teoretisk bemärkelse, utan mer vad gäller faktisk outcome – vems revolution är det när inte ens hälften av världens befolkning har tillgång till internet och i Afrika är enbart 20% uppkopplade. Jag såg verkligen fram emot Nnenna Nwakanmas keynote på Internetdagarna och väl där tyckte jag hon lyfte denna diskussion på ett utmärkt sätt. Hon hjälpte mig på så sätt hitta en ingång till ”den digitala revolutionen” som väckte mitt engagemang.

–När det var dags för paus i programmet gick jag fram till henne och presenterade mig, vad hade jag att förlora på det? Någon månad senare hade jag läst på lite mer om hennes arbete och digitala utvecklingsfrågor och tog kontakt med henne igen. Hon kom ihåg mig, jag skickade ett mail med länk till mitt cv, och några intervjuer senare satt jag på ett flyg söderut mot Kapstaden och World Wide Web Foundation.

Vad fick du jobba med under din tid som volontär på kommunikationsavdelningen på stiftelsen? Vilka frågor fokuserade ni på just då?

–Jag var där i nästan en termin och ingick i kommunikationsteamet och teamet för #FASTAfrica. Som en del av kommunikationsteamet fick jag jobba mot samtliga processer inom Web Foundation, det vill säga både med A4AI ( där du förutom Google, Microsoft och Facebook, även hittar Svenska SIDA som medlem), Web We Want, Women’s Rights Online, och Open Data projekten. Just bredden av arbetsuppgifter var guld värt då jag fick smaka av en buffé av verksamheten. Under mina månader där fick jag bland annat diskutera kommunikation av riktlinjer för att uppnå millenniemålet om jämställdhet på internet, skapa underlag för sociala mediakampanjer mot höjd beskattning av IT-sektorn i Nigeria, samt hjälpa till vid rapportsläppet av Open Data Barometer (Sverige halkade ner från plats 3 till plats 9!).

–Den överlägset största delen av min arbetstid lade jag dock på #FASTAfrica, en pan-afrikansk kampanj som samlade internetaktivister och sociala rörelser i ca 20 länder. Syftet med kampanjen var att opinionsbilda kring internettillgänglighet, och FAST står för internet som är Fast, Affordable, Safe & Transparent. Det var väldigt lärorikt att ha kontakt med alla organisationer som anslöt sig och få större insikt och kunskap om organisations- och internetklimatet i de länderna. Renata Avila, som ledde kampanjen är en otroligt kunnig jurist och internetaktivist. Det var fantastiskt att jobba med henne och resten av teamet.

Internetdagarna verkar ha gett dig lite nya perspektiv på tillvaron och framförallt en möjlighet att prova på något nytt. Kan du rekommendera andra att besöka konferensen?

–Absolut! Jag har besökt internetdagarna två år i rad och tänkte såklart gå på årets konferens. Båda dagarna ser väldigt intressanta ut med väldigt bra keynote speakers, under dag två ser jag särskilt fram emot passet om integritet och offentlig sektor. Ses där!

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn