.FILE

22-23 november 2021

Molnspecialist och teknikevangelist

Möt Amazons teknikevangelist och molnspecialist Matt Wood - en av Internetdagarnas keynotetalare. Vi fick en pratstund med honom om molntjänster, kanotpaddling i Stockholms skärgård och 1000 genomes.

Matt Wood är ”Technology Evangelist” för Amazons Web Services (molntjänster), ett arbete som innebär att han reser över hela Europa för att tala om teknik och affärer kring molntjänster. Vi är glada att kunna presentera honom som en av öppningstalarna på årets Internetdagarna.

Hallå Matt, kan du berätta lite om din professionella bakgrund?

Jag har haft förmånen att få arbeta med väldigt många skickliga människor i flera intressanta projekt under de senaste 15 åren. Här på Amazon Web Services hjälper jag kunder av alla slag att förverkliga sina idéer med hjälp av teknik, samtidigt som jag får tillfälle att diskutera alla tänkbara aspekter på molntjänster med både nystartade företag, storföretag och akademiker.

Innan jag kom till AWS läste jag medicin vid universitetet i Nottingham och tog min doktorsexamen i informatik. Det var också där jag fick insikt i vilken roll IT kunde spela för att snabba upp forskning, utveckling och tillväxt.  På Cornell-universitetet i USA studerade jag semantik och sökalgoritmer innan jag återvände till Storbritannien för att arbeta med Ensembl-projektet i Cambridge – en webbaserad kartläggning av arvsmassa. Jag har också arbetat hos Wellcome Trust Sanger Institute där jag ledde programutvecklingen och deltog i det projekt som ledde fram till ”1000 Genomes”. Alla data i ”1000 Genomes” ligger numera i Amazons moln.

Vad var det som väckte ditt intresse för molntjänster?

1000 Genomes” var definitivt en bidragande orsak. De enorma datamängderna och omfattningen på det arbete som krävdes för att analysera, distribuera och säkerhetskopiera alla dessa data visade verkligen vilka möjligheter till innovation som molnet ger, både inom biovetenskapen och i andra sammanhang. Rent allmänt är det de möjligheter som molntjänster erbjuder kunderna som gör dem intressanta.

Av hävd krävs det mängder av onödigt fotarbete för att få nya idéer att lyfta och när man ska skala upp verksamheten stöter man på mängder av praktiska hinder. Som jag ser det är molnets uppgift att ta bort dessa begränsningar och låta organisationen koncentrera sig på sin kärnverksamhet istället för att ägna sig åt administration som inte tillför något värde. Det faktum att AWS används inom så många områden, från nystartade webbföretag till banker och från forskning till spelbranschen, bekräftar verkligen detta.

Molntjänster har ju redan ”lyckats” men vilket är nästa steg?

Nästa steg är att fortsätta sänka trösklarna för att ta till sig molntjänster, och samtidigt att bygga verktyg som underlättar arbetet med riktigt stora datamängder.

Har du haft möjlighet att tala i Stockholm tidigare?

Jag har varit i Stockholm på ett antal konferenser och möten, och flera gånger har jag passat på att njuta av camping och kanotpaddling i den enastående skärgården.

Du är välkommen tillbaka till Stockholm, Matt, men ett stilla förslag är att du avstår från utomhusäventyr den här gången. Vädret i Stockholm i november är inte särskilt angenämt för vare sig tältare eller kanotister.

 

 

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn