.FILE

22-23 november 2021

Stora mängder data ger stora möjligheter

Foto: Dan Mason, CC BY-NC-SA 2.0.

Öppna data från organisationer och företag är en guldgruva för att skapa nya tjänster. Mycket händer på området just nu och innovationsmyndigheten VINNOVA med Erik Borälv vid rodret  anordnar därför en heldag där du får en lägeskoll, inspiration från entreprenörer och chans att diskutera möjligheter.

• Berätta om ditt evenemang om öppna data, vad kommer att hända under dagen?

– Det är ett unikt tillfälle att träffa många insatta och ansvariga personer inom öppna data som detta pass erbjuder! Vi börjar med en internationell utblick där vi får berättelser från andra länder, här tycker jag att Danmark och Finland är lite extra intressanta för oss i Sverige. Även ansvariga från EU medverkar och de jobbar ju minst sagt intensivt med öppna data under EU-kommissionären Neelie Kroes.

Vi fortsätter sedan med Riksdagen.se och SVT Pejl som kommer att berätta vad man kan ha öppna data till. Det kommer blir många intressanta exempel här, inte minst från entreprenören Ted Valentin i spetsen. Han är mannen bakom bland annat socialanyheter.se och bestofsvt.se.

Som avslutande punkt tittar vi på vad Sverige gör på området. Här kommer SMHI att berätta om att väderdata snart blir helt öppet, senaste nytt om portalen öppnadata.se och jag berättar om en ny utlysning inom öppna data, men framför allt kommer PSI-utredningen att berätta var de står i sitt arbete.

Vinnova

Erik Borälv.

– Ton Ziljstra från Holland är otroligt kunnig om öppna data och en ”riktig spindel i nätet”. Han har hållit de bästa presentationerna jag någonsin sett om öppna data. Se bara hans TED-talk.

• Vilka tycker du ska gå?

– Alla som misstänker att de har data som någon skulle kunna vara intresserad av, både privata företag och offentliga aktörer. Eller den som är nyfiken på vad som händer inom öppna data-området.

• Vem är du själv?

Jag jobbar med Sveriges portal http://oppnadata.se/. På VINNOVA har vi även en aktuell utlysning inom området där intresserade kan söka stöd för sitt arbete med öppna data. Det kommer jag berätta mer om 25 november.

• Vilket annat evenemang på Internetdagarna skulle du vilja gå på och varför?

– Internet Discovery Day. Det var otroligt bra förra året med massor med nya spännande startups. Det är verkligen en hög stämning där!

• Vilken keynote-talare ser du mest fram emot att lyssna på?

Jono Bacon på Ubuntu. Jag vill höra mer om deras försök till crowdfunding av en ny mobilplattform. Och så vill jag veta vad det innebär att jobba inom IT och heta Bacon!

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn