.FILE

22-23 november 2021

Tre röster om Internetdagarna

Vad missar Joakim Jardenberg absolut inte på årets upplaga av Internetdagarna? Hur tycker Patrik Fältström att Internetdagarna utvecklats genom åren? Och varför ser Annica Bergman till att vara på Stockholm Waterfront 21-23 november? Vi tog kontakt med tre riktiga Internetdagarna-veteraner som här tipsar om passen de inte missar i november.

Vad missar Joakim Jardenberg absolut inte på årets upplaga av Internetdagarna? Hur tycker Patrik Fältström att konferensen utvecklats genom åren? Och varför ser Annica Bergman till att vara på plats? Vi tog kontakt med tre Internetdagarna-veteraner som här tipsar om passen de inte missar i november.

Joakim Jardenberg
VD, Mindpark

Varför brukar du gå på Internetdagarna?

– Det är det tillfälle på året då alla mina Internetvärldar blandas. Allt från de gamla skäggen, som liksom jag varit med sedan tidernas begynnelse, till de nykläckta it-kidsen som tror att Facebook är det samma som Internet. Jag älskar den mixen och hittar den bara under samma tak under det här eventet. Däremot är det ganska nyfunnet, och det finns fortfarande mycket mer att göra i att uppmuntra de mötena. Årets grepp med koppling till 24 hour business camp i ena änden och Internet Discovery Day i andra är ett utmärkt steg för att smörja den utvecklingen.

Vad ser du mest fram emot på årets program?

– Jag är oerhört förväntansfull inför ”UD:s resa ut i sociala medier”. Jag vet själv vilken fantastisk resa de har gjort, men jag ser fram emot att låta en bredare publik få ta del av den. Det finns så mycket lärdom att dra av deras erfarenheter, men också av deras attityd, mod och kraft. Sedan hoppas jag så klart att Lynn St Amour kommer att ta så tydlig ställning för ett öppet och fritt Internet att det ger eko utanför Stockholm Waterfront, samt att Yochai Benkler följer upp med argument som får alla svenska jurister att springa ut och etablera en svensk Sunlight Foundation.

Dela med dig av ett minne från någon av de tidigare Internetdagarna:

– Jag skulle kunna skriva en hel bok… Men något som tydligt definierar Internetdagarna för mig är förra årets politiska talare. Det är alltså inte bara de små mötena över kaffet som är väsentliga, utan här får vi också se de som sätter agendan mötas – och ofta med spännande resultat. Första dagen avslutades med Cecilia Malmströms dystopiska, oinitierade och uppenbart ointresserade bild av Internet som positiv kraft i samhällsbyggandet. Andra dagen inleddes med att jag fick gåshud av IT-minister Anna-Karin Hatt och ett tal som jag upplevde som äkta, innerligt och framåtriktat. Så tydligt får man sällan se hur en och samma regering kan ha helt skilda uppfattningar om en så central fråga.

Joakim Jardenberg medverkar själv på passen UD:s resa ut i sociala medier, Public service och Internet – tidernas möjlighet samt Utveckling i molnet.

Annica Bergman

Chef för nätsäkerhets-avdelningen, PTS

Varför brukar du gå på Internetdagarna?

– Det är den årliga naturliga mötesplatsen för Internetrelaterade frågor, hela vägen från teknik till politik. Ett brett program som ger mig stora möjligheter att välja, och det bästa av allt är såklart alla människor man möter.


Vad ser du mest fram emot på årets program?

– Den politiska dimensionen med IT-ministern och en dialog om Digitala agendan ser jag fram emot. I årets program är dessutom PTS mycket delaktiga vilket jag också tycker är kul.

Dela med dig av ett minne från någon av de tidigare Internetdagarna

– För flera år sedan var jag på ett seminarium om ”Den digitala klyftan” som lyfte fram utanförskapet med Internet, och hade ambitionen att få med alla människor. Det var ett tidigt initiativ som i dag har utvecklats till kampanjen Digidel där många människor och intressenter är med och arbetar.

 

Patrik Fältström

Distinguished engineer, Cisco

Varför brukar du gå på Internetdagarna?

– Därför att det är den mest heltäckande Internetkonferensen i Sverige. Jag har varit med från allra första början, innan det ens hette Internetdagarna. Det har gått från  att vara smalt och väldigt tekniskt inriktat till att bli betydligt bredare. Och det är just därför Internetdagarna är så bra, för att det finns så mycket att lyssna på. Jag tycker dock att det blir lite av ett problem i praktiken eftersom man inte kan följa allt det man vill.

Vad ser du mest fram emot på årets program?

–  Jag ser fram emot att lyssna, och ställa frågor,  på sessionen om ”De nya yttrandefrihetsfrågorna”. Det är dock samtidigt som min egen session om stabilt Internet, så vi får se hur jag ska lyckas lösa det.

Dela med dig av ett minne från någon av de tidigare Internetdagarna:

–  En sak jag minns är när vi byggde knutpunkter och multipelanslutna slutkunder i Sollentuna 1995. Det gick väl lite si och så, men det som är mest förvånande är att vi då trodde att fler skulle bygga stabilt nät på det sättet, men det har i stället gått åt andra hållet (därav, bland annat min session om robusthet på årets Internetdagarna).

Patrik Fältström medverkar själv på passen Stabilt och säkert Internet och Internet om fem år.

 

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn