.FILE

22-23 november 2021

Twittrande poliser delar med sig av sin vardag

Johan Säfström och Viktor Adolphson.

På twitterkontot @YB_Södermalm får vi följa poliserna Viktor Adolphson och Johan Säfströms dagliga arbete som yttre befäl på Södermalm i Stockholm. Att polisens arbete engagerar är uppenbart – drygt 18 600 personer följer i dag kontot. 26/11 har du chansen att höra dem berätta mer då de tar ett kort avbrott från polisarbetet för att göra ett sällsynt framträdande på evenemanget Den digitala vardagen.

Information om var du kan hitta foton på stulna smycken, en påminnelse om att alltid ringa 112 när du ser något misstänksamt, rattfylleri, skrik och blod som visade sig vara försoningssex, föräldrar som låsts ute på balkongen av sin treåring och en bortsprungen katt. Det är ett litet urval av tweets från @YB_Södermalm bara de senaste dagarna.

– Syftet är att berätta om vår vardag. Jag tror att människor är genuint intresserade av polisarbetet och många fascineras också av de ibland märkliga situationer vi hamnar i, säger Viktor Adolphson.

Varken han eller Johan hade twittrat innan de startade kontot i februari förra året. Tilltal och tonalitet var från början en utmaning. Likaså balansen – de har medvetet valt att tona ner ”eländet” till förmån för andra delar av arbetet.

– Vi vill inte uppfattas som raljanta eller som att vi hänger ut folk, säger Viktor.

Uppmanar fler poliser att börja twittra i tjänsten

Med snart 30 000 tweets i bagaget är de sedan länge varma i kläderna. Men visst händer det att folk tar illa vid sig och diskussionerna på Twitter kan bli långa. Förutom de egna tweetsen får de också in en hel del kommentarer, frågor och tips. Ofta rör det helt andra avdelningar inom polisen, då försöker de att hänvisa vidare. För i dagsläget är Stockholmspolisen ganska ensamma representanter för polismyndigheten på Twitter. Något som Viktor hoppas att det ska bli ändring på.

–  Det är bra kanal till medborgarna och ger mycket, det vore bra om fler poliser i våra större städer tog efter.

Möjlighet att påverka polisens närvaro

Genom @YB_Södermalm:s närvaro på Twitter har också Stockholmarna getts möjligheten att påverka polisens dagliga arbete.

–  Vi brukar till exempel fråga var det saknas poliser, var vill de att vi ska synas?, berättar Viktor Adolphson.

Till Internetdagarna kommer de alltså tisdag 26/11 till evenemanget Den digitala vardagen för att berätta mer hur det är att leva digitalt och analogt mitt i polisverkligheten. Förutom poliser blir det under dagen en rad föreläsningar och diskussioner kring vad som krävs för att vårt samhälle ska bli digitaliserat på riktigt. Missa inte detta!

Köp din biljett här!

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn