.FILE

22-23 november 2021

Välkommen till en heldag om digital delaktighet

För andra året i rad bjuder vi in kampanjen Digidel 2013 att husera på Internetdagarna Forum (i år 22 oktober). Kampanjen verkar för digital delaktighet i Sverige och målet är att få ytterligare en halv miljon svenskar att börja använda nätet innan 2013 är över.

Dagen är öppen både för redan engagerade och nyfikna. Drygt halva kampanjtiden har nu gått, vi bad därför Digidels communitymanager Linda Sandberg att sammanfatta resan fram till nu:

Linda Sandberg

Linda Sandberg

– Det har varit en fantastisk resa fram till nu, vi har lyckats att få ut vårt budskap både politiskt och medialt. I dag börjar vi närma oss 300 partners. Vi finns med i Sveriges Digitala agenda som gott exempel på verksamhet som verkar för ett digitalt innanförskap. Digidelflaggan finns i alla län – det vill säga det görs utbildningsinsatser i Sveriges alla län och vi har snart 70 000 säkrade utbildningsinsatser registrerade på digidel.se. Digidel är också Nationell partner i Telecentre Europe och deltar i större kampanjer som Get Online Week. Vi har synts och hörts i både teve, radio och tidningar, nationellt, regionalt och lokalt. Vil är ett levande exempel på att många faktiskt kan hjälpa många!

• Ni har till slutet av 2013 på er, kommer ni att lyckas?

– Ja!

• Vilken är den största utmaningen?

– Den största utmaningen är att lyckas vända den stora kurvan och få ner antalet människor som faktiskt står utanför Internet i Sverige. Många tror fortfarande att det handlar om uppkoppling, men vi har kommit längre, vi ser att fiber i marken inte kommer till nytta för folk som inte vill eller kan koppla upp sig. Om vi blickar ut i Europa och världen ligger vi långt fram, men om vi ser på våra nordiska grannar så ligger de i vissa avseenden längre fram. I Finland klassas Internet som en mänsklig rättighet och i Danmark ligger man steget före med sin digitala strategi. Om vi ska hålla vår starka position som bästa IT-nation måste många fler insatser genomföras för digital delaktighet.

• Vilka är engagerade i Digidel och hur skapar ni engagemang?

– Det är väldigt många som är engagerade i Digidel. Förutom våra partners som närmar sig 300 stycken har vi eldsjälar (privatpersoner) över hela landet och många goda spridare som hjälper till att lyfta Digidel 2013 i alla möjliga sammanhang. Vi har nätverksträffar fyra gånger om året och åker runt så mycket vi kan och arrangerar även egna sessioner och konferenser. I år har vi bland annat synts på Offentliga Rummet, Almedalen och i höst kommer vi vara med på Bokmässan och även så klart på Internetdagarna Forum.

• Vad händer under Digideldagen på Internetdagarna Forum?

– Förra året var budskapet ”What´s in it for me?” I år är det starten inför sista året på kampanjen Digidel 2013 så nu handlar det enbart om att öka! Temat kommer vara ”Dags att levla upp!” Vi kommer kika på hur det ser ut i siffror men även få chans att lära oss hur man går vidare till steg två och skalar upp projekt. För att man ska få mer lust till att göra ännu fler och innovativa insatser för digital delaktighet kommer vi också att lansera ”Utmaningen!” tillsammans med SKL (Sveriges kommuner och landsting). Det får ni inte missa!

• Vilka tycker du ska komma?

– Alla som är med i Digidel eller som är nyfikna på Digidel tycker jag ska komma förbi. Det finns fantastiskt mycket att lära och många underbara eldsjälar att nätverka med.

• Varför är digital delaktighet en så viktig fråga?

– För att vi lever i en demokrati och vi anser att alla har rätt till Internet!

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn