.FILE

22-23 november 2021

Wikipedias grundare öppningstalar

Foto: "Jimmy Wales-76" av Manuela Oprea

I höst på Internetdagarna öppningstalar Jimmy Wales, Wikipedias grundare. Det är första gången han är i Sverige och han kommer att berätta hur det gick till när Wikipedia blev ett av världens största uppslagsverk: totalt finns det i dag över 28 miljoner artiklar och bara den svenska delen har över en miljon.

Många storheter på nätet från det tidiga 2000-talet har försvunnit in i skymningen, men Wikipedia (född 2001) står kvar som en fyrbåk. Uppslagsverket är, om man räknar med systerwebbplatserna, världens femte mest besökta webbplats och sprider dagligen sitt ljus över allt från obskyra musikinspelningar till vem som är statschef i Bhutan.

Förutom historien om Wikipedia kommer Jimmy Wales berätta för oss om nya användningsområden för wikitekniken.

 De samarbetsverktyg som Wikipedia använder börjar nu också komma till användning i företagsvärlden, och det finns mycket att lära sig av Wikipedia-modellens framgångar, säger han själv om sin kommande presentation på Internetdagarna.

• När du påbörjade arbetet med Wikipedia, var letade du då efter idéer och inspiration? Fanns det några liknande webbplatser på den tiden?

  Några liknande webbplatser fanns inte, men i grunden var det ju samma idé som finns i open source-rörelsen. Programmerare som samarbetar och använder öppna licenser för att bygga all denna programvara som tjänar som Internets infrastruktur, och de gjorde det mestadels som oavlönade frivilliga och delade fritt med sig av resultatet. Det var en av de stora inspirationskällorna för Wikipedia.

• När förstod du att Wikipedia skulle bli riktigt stort?

  Innan Wikipedia hade jag ett annat projekt kallat Nupedia, och det var ett mycket mer traditionellt försök att skapa ett fritt uppslagsverk. När Wikipedia lanserades som en öppen plattform där alla kunde skriva fick vi in mer artiklar på två veckor än vi hade fått på nästan två år med Nupedia. Det var ett bra tecken på att vi hade något på gång.

• Vad skulle du säga är huvudorsaken till att Wikipedia blev en sådan succé?

  Visionen med Wikipedia är att alla människor ska ha tillgång till ett fritt uppslagsverk på sitt eget språk. Det är en djärv vision som fortsätter att inspirera människor, och just det är en förklaring till framgången – vi gjorde något som var djärvt och värt att anstränga sig för.

• Nedsläckningen av Wikipedia i januari 2012 var ett väldigt tydligt ställningstagande mot lagförslagen SOPA och PIPA (*), och kan mycket väl ha spelat en roll i att förslagen faktiskt stoppades. Hur ser du på den aktionen så här efteråt?

  Det blev en oerhörd framgång. Fram till det tillfället betraktades upphovsrättsliga strider allmänt som en sorts krig mellan ”Silicon Valley” och ”Hollywood”. Vi visade att Internetanvändarna också spelar roll och att striden handlar om kultur och kunskaper, inte bara pengar. Frihet är viktig för alla och att ha sönder Internet för att skydda Hollywood kommer alltid förstöra mer än det räddar.

Jimmy Wales grundade Wikipedia och 2003 lämnade han över det till Wikimedia Foundation, en stiftelse han inrättade för just detta ändamål. Han har en permanent styrelseplats i stiftelsen men han äger alltså inte längre Wikipedia. Stiftelsen har med tiden lanserat en rad öppna, wikibaserade webbplatser vid sidan av Wikipedia, som till exempel Wikimedia Commons, Wikibooks och Wikiquotes.

(*) SOPA (Stop Online Piracy Act) och PIPA (Protect IP Act) var två lagförslag i USA:s kongress. De orsakade stora protester både i USA och internationellt därför att de ansågs vara alltför långtgående. Båda förslagen drogs sedermera tillbaka.

FAKTA

Namn: Jimmy Wales

Talar: 25 november, 09.00

Ämne: A Wiki Future

Webb: http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Wales

Arbete: Grundare av och talesperson för Wikipedia, ledamot av styrelsen för Wikimedia Foundation

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn