.FILE

22-23 november 2021

Andie Nordgren om RjDj, Music Hack day, lödning och relationsanarki

Hej Andie! Hur är läget?

Fint! Har just haft en lång diskussion om vad RjDj ska göra på iPad.

Du arbetar på RjDj i London, vad gör ni där?

Just nu jobbar vi hårt på att få ut vårt verktyg RJC1000 som gör det mycket enklare för musiker att skapa musik för RjDj. Vi betatestar just nu, och släpper en mer publik version senare i vår.

Du var med på Music Hack Day #musichackday i Stockholm, hur var det?

Music Hack Day var riktigt roligt. Folk byggde allt från stora ihopsvetsade plotters som kan rita musikdata, till alla möjliga sätt att koppla ihop musik från olika källor, t ex spellistor från radioprogram med musik i Spotify, eller vilka band som spelar i de städer du har resor planerade till. Från RjDj hade vi med oss en smygrelease av vårt nya API för scenes och recordings, och det blev både en karta med senaste inspelningarna i världen och en inspelningswidget att lägga på sin blogg. De blir publika med nästa släpp av API’t. Själv utforskade jag Echo Nests sökapi, och byggde en liten tjänst där man kan söka after en viss typ av musik, t ex ”romatic rock”. Finessen med Mystery Music Search är att man inte får det man själv sökte efter, utan resultaten från personen innan.

Jag gillar verkligen hack days, eftersom folk ger uttryck för sina idéer i ett konkret projekt och inte bara pratar om dem. Prat är också viktigt, men ibland säger 30 musik-hack mer om vart branschen och världen är på väg än en massa paneldebatter eller föreläsningar i ämnet. Kolla in alla hack på stockholm.musichackday.org.

Något som hände på plats som kanske inte alla känner till?

Batmobilen kom åkande utanför lokalerna vi var i – när någon hojtade om det var första reaktionen väldans skeptisk, tills det blev klart att det faktiskt VAR Batmobilen på en lastbil utanför fönstret. Då blev det många kameramobiler i högsta hugg.

När man googlar på ditt namn hamnar Dr. Andie och Andie’s Log högst upp. Vad betyder mest för dig och vilka projekt är du engagerad i just nu?

Dr Andie-sajten är en del av min aktivism kring relationsnormer. Sajten har inte uppdaterats på länge, men det gör inget eftersom den fortfarande fungerar som en textsamling som introducerar nya människor till idéerna om relationsanarki varje dag.

Just nu har jag ett par olika saker på radarn, t ex att komma iväg till hacker-konferensen The Next HOPE i New York, och att arrangera en eftermiddag med TED-liknande talks på ämnet levande rollspel. Det görs otroligt mycket spännande på det området som fler borde känna till, och mycket av min förståelse för deltagarkultur kommer från den rörelsen. I slutet av april går konferensen Knutpunkt, och det är i samband med den som jag och Johanna Koljonen som är programledare i P3Kultur gör satsningen Nordic Larp Talks.

I övrigt håller jag på att rita serier som lär ut lödning och hur public key cryptography fungerar. Jag tycker att fler personer borde känna till både hur man gör coola grejer med elektronik och microcontrollers, och hur man kan kommunicera säkrare.

I somras blev jag väldigt inspirerad av ditt session på SSWC när du pratade om RFID/Hardware Hacking. Tyvärr var det inte många tjejer på plats som fick uppleva ditt session, samma sak på Peter Neubauers session om ”Social Computing” och Emil Eifréms session om ”Neo Technology/Graph Database”, då jag nog var enda tjejen under ”Eken”. Varför?

På många konferenser har jag en riktlinje för vilka programpunkter jag ska gå på, nämligen sådana som jag knappt vet något om alls, eller tycker låter obskyra eller tråkiga. Det är ett säkert tips på att få inblick i nya världar som man inte visste hur relevanta de var för det man själv gör förrän man fick mer detaljer. Jag tror fler skulle ha nytta av att prova den inställningen på några event med många programpunkter att välja mellan. Då skulle vi kanske få lite mer blandning av bakgrunder bland deltagarna på alla ämnesområden.

Om man skulle hoppa in i din hjärna, hur ser det ut? Hur kommer du på alla dina idéer? Varifrån kommer inspirationen?

Oftast blir jag förbannad på något, antingen på att jag tycker folk saknar någon viktig pusselbit när de tycker kring något, eller för att det saknas någonting i världen, t ex en ny relationsfilosofi eller ett teknikevent för tjejer.

För mig är du en person som vågar, då du ofta genomför dina idéer. Kör du bara på eller finns det en strategi bakom allt?

Som verklighetsspelsproducent har jag lärt mig att det går att skapa ny verklighet, och jag försöker skapa sammanhang och strukturer som ger andra människor mer handlingsutrymme i världen. Eller ibland förstås bara något som är coolt. Men min strategi i allmänhet är att skapa något som kommunicerar mina idéer istället för att försöka övertyga folk om dem direkt. Så istället för att dra igång en debatt om möjliga anledningar till att det är få tjejer på IT-konferenser, och argumentera för det ena eller andra som borde göras åt detta, så skapade jag tillsammans med Heidi Harman ett event där folk kunde utbyta erfarenheter, snacka inför folk, och få direkt inblick i alla coola grejer andra tjejer jobbar med. Det är så många budskap och åsikter som slåss om vår uppmärksamhet idag, sätt igång något som flyttar pengar, människor eller idéer dit de behövs istället för att bara tala om för folk hur saker borde vara.

Vad gör du när du softar?

Jag kollar en del tv via datorn, program som True Blood, Dollhouse, America’s Next Top Model och Project Runway. Perfekt avkoppling.

Finns det något som du inte skulle klara dig utan?

Det liv jag lever nu skulle ju helt kollapsa utan dator och mobil, men det där är ju bara yta egentligen. Men människorna i mitt liv är det som verkligen räknas, och mina närmaste skulle jag inte klara mig utan.

I din bio på twitter står det: Motorcycles” Yamaha SRX-6, Suzuki T250, kan du utveckla det lite mer? Är det dina motorcyklar? Har du några bilder?

Javisst! Jag har haft MC-kort sedan 2006, och har en gammal tvåtakts-Suzuki med reparationsbehov, och en 600cc encylindrig Yamaha SRX som jag faktiskt kör. När jag är hemma, hojarna står i Lund och jag är ju mest i London nu, det är frustrerande så fort solen tittar fram eller någon åker förbi på en fin cykel här.

Du som älskar musik och att klubba, vilka låtar ska man slå på för att drömma sig bort från snöovädret utanför fönstret?

Jag klubbar faktiskt inte så mycket, men det blir en del gig här i London. The Meteors gjorde en grym spelning på The Underworld t ex. Men det blir mycket musik både på bussen och på jobbet, just nu har jag en fas med band som Nitzer Ebb, Unter Null, Front 242, Combichrist och Front Line Assembly. Vill jag drömma mig bort blir det RjDj-scenes med Kids On DSP som gör trippiga minimal techno-landskap man kan sväva iväg genom.

Det var nog allt, något mer du vill tillägga? Sista chansen…

Jag kommer åka till konferensen The Next Hope i New York i Juli, och vill ha med mig en fet crew av svenska geek girls. Kolla in och häng med!

Fotograf: Gitta Wilén

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn