.FILE 2G 3G 4G 5G
10:00-11:00
tisdag 21 november 10:00-11:00

AI för övervakning – från Kina till Sverige

Integritet

Den kinesiska staten använder AI för att kartlägga sina medborgare. Med datan från verktygen kan de bland annat förutspå vilka som riskerar att bryta mot statens riktlinjer. Det kan låta som en typ av teknik vi inte kommer att implementera här i Sverige. Men sanningen är att tekniken som utvecklas i Kina är på god väg till vårt samhälle och inte minst våra arbetsliv. I det här fokuspasset pratar vi om hur AI-utvecklingen kommer revolutionera och effektivisera vår arbetsmarknad. Vilka nya jobb kommer skapas? Och hur kommer det att påverka maktbalansen på arbetsmarknaden?

Talare

Anton Landehag

Moderator: Anton Landehag, Samhällsanalytiker

Anton Landehag är samhällsanalytiker på Futurion. Han är jurist och samhällsvetare, har tidigare varit affärsområdeschef på Demoskop och utvecklings- och kvalitetschef på Studiefrämjandet.

Carl Heath

Carl Heath, Senior forskare och fokusledare för området resilienta informationssystem på RISE (Research Institutes of Sweden)

Carl har ett forskningsintresse inom samhällets digitala strukturomvandling, framför allt rörande frågor kopplade till demokrati, digital resiliens, innovation och lärande. Carl har varit regeringens särskilda utredare för att värna det demokratiska samtalet. Carl hörs även i podden Livslångt som finns där poddar finns.

Kristina Sandklef

Kristina Sandklef, Oberoende Kinaanalytiker

Kristina Sandklef är Kinaanalytiker med bakgrund från näringsliv och Försvarsmakten. Hon arbetar som senior rådgivare åt företag och organisationer med särskilt fokus på kinesisk säkerhetspolitik och de utmaningar som kan uppstå i relationen med Kina. Under våren 2022 skrev hon tillsammans med fil dr Mattias Burell en rapport om hur kinesisk AI kan komma att påverka svensk tjänstemannasektor för tankesmedjan Futurion.

Marcin de Kaminski

Marcin de Kaminski, Expert på mänskliga rättigheter och integritet

Marcin har rört sig i skärningspunkten mellan digitalisering och samhälle i över tjugo år. Han har bland annat gett stöd till aktivister under den arabiska våren, i form av digital säkerhet. Han har arbetat som specialist för yttrandefrihet/ICT på Sida. Och senast var ha chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defenders. Marcin har en bakgrund som rättssociolog och internetforskare, med särskild expertis inom gränslandet mellan teknik och mänskliga rättigheter.

Missa inga nyheter från oss!

Missa inga nyheter från oss!

Skriv upp dig på intresselistan för Internetdagarna 2024 så får du ett mejl från oss när vi släpper biljetterna 10 september.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Missa inga nyheter från oss!

Missa inga nyheter från oss!

Skriv upp dig på intresselistan för Internetdagarna 2024 så får du ett mejl från oss när vi släpper biljetterna 10 september.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn