.FILE 2G 3G 4G 5G
13:00-14:00
tisdag 21 november 13:00-14:00

Är samhället redo för det stora teknikskiftet?

AI

Människan har gått igenom flera utvecklingsfaser tack vare ny teknologi. Det har varit avgörande steg som förändrat vårt sätt att leva och verka tillsammans. Nu står vi på tröskeln inför det många menar kommer revolutionera vår värld på ett sätt som saknar jämförelse. Den artificiella intelligensens tidevarv. Många upplever utvecklingen av AI som en ostoppbar naturkraft med dramatiska följder. Vad säger det om vårt förhållande till ny teknik? När framstående AI-forskare varnar för teknologins konsekvenser i närmast dystopiska ordalag, ska vi ta det för sanning? Går det att förutse hur AI kommer påverka våra värderingar, vår moral och vårt sätt att leva? Välkommen till ett fokuspass om AI och samhället.

Talare

Karin Hübinette

Moderator: Karin Hübinette, Projektledare, Future of Democracy

Efter nästan 25 år på SVT som programledare, inrikeschef och projektledare för riksdagsvalet jobbar Karin nu med samhällsfrågor i olika former, bl a som projektledare för Future of Democracy och som moderator för samtalsserien Idébaren på Kulturhuset i Stockholm. Sen några år tillbaka är hon ordförande för Institutet för Mediestudier.

Pontus Strimling

Pontus Strimling, Forskningsledare, Institutet för Framtidsstudier

Pontus Strimling är forskningsledare på Institutet för Framtidsstudier, professor vid Uppsala universitet inom Migration och hälsa, samt biträdande lektor vid Institutet för analytisk sociologi, LIU. Som metodiskt bred samhällsvetenskaplig forskare undersöker Pontus hur AI kommer att påverka samhället, våra värderingar och normer. Genom att använda matematiska modeller förutsäger han samhällsförändringar, inklusive ändringar i allmän opinion och vilka AI-applikationer som kommer få spridning.

Peter Kurzwelly

Peter Kurzwelly, AI Transformations-strateg, AI Sweden

Med mer än 15 år inom startups och innovation, har Peter Kurzwelly ständigt utforskat gränssnittet mellan teknik och affärsutveckling. I sin nuvarande roll som ansvarig för AI Sweden i Kanada arbetar han med att integrera AI-verktyg för att skapa mervärde för organisationer, samtidigt som han bygger broar mellan de svenska och kanadensiska AI-ekosystemen. Med ett fotfäste i både Sverige och Kanada ger Peter en unik överblick över hur AI-formade lösningar kan skapa framtidens möjligheter.