.FILE 2G 3G 4G 5G
10:00-11:00
tisdag 21 november 10:00-11:00

Digitalisering för kollektiv nytta

Digital delaktighet

I det här fokuspasset pratar vi om metoder för digitalisering som ger kollektiv nytta. Hur kan vi arbeta med digitalisering på ett sätt som stärker demokratin och ökar delaktigheten? Forskaren Tomas Lindroth inleder passet med att prata om kollektiv digitalisering. Vad utmärker en kollektiv digitalisering? Vilka utmaningar finns? Och vad ställer det för krav på invånare? Kommuncheferna Marcus Matteby och Mattias Robertsson följer upp med att berätta om lärdomarna från deras digitala samarbete. Statsvetaren Elin Wihlborg avslutar passet med att ge en tillbakablick på hur svenska kommuner och it-politiken utvecklats över tid. Utifrån det ger hon sin bild av hur våra kommuner bör utveckla digitala tjänster, information och administration.

Talare

Johanna Koljonen

Moderator: Johanna Koljonen, Författare och programledare

Johanna Koljonen är medieanalytiker, författare och upplevelsedesigner med bakgrund i radio och TV. Hon föreläser internationellt om film- och TV-branschens framtid på basen av den årliga Nostradamus-rapporten hon skriver för Nordic Film Market samt om narrativ deltagardesign för VR, teater och lajv.

Tomas Lindroth

Tomas Lindroth, Lektor på Swedish Center for Digital Innovation vid Göteborgs universitet

Tomas Lindroth är lektor vid Göteborgs universitet och en del av SCDI, Swedish Center for Digital Innovation. Han är medgrundare till Forskningskonsortiet Digital Förvaltning och avdelningschef för Avdelningen för Informatik vid Göteborgs universitet. Det är Sveriges främsta forsknings- och utbildningsmiljö kring samhällets digitalisering.

Marcus Matteby

Marcus Matteby, CIO/CDO, Sundsvalls kommun

Marcus Matteby är doktorand och en del av SCDI Digital Government Research School. Han har en lång bakgrund från management inom IT och AI och är idag CIO/CDO på Sundsvalls kommun. Han har nominerats till priset Årets CIO och under hans ledning har Sundsvall fått priset Årets digitala kommun.

Mattias Robertsson-Bly

Mattias Robertsson-Bly, Kommunchef, Ånge kommun

Mattias har över 20 års erfarenhet från offentlig verksamhet på såväl kommunal, regional och statlig nivå. Idag jobbar Mattias som kommunchef i Ånge kommun som är mitt uppe i en grön omställning, vilket sätter otroligt höga krav på den kommunala verksamheten. Mattias var tidigare förbundsdirektör för Kommunalförbundet Itsam vilket är ett it- och digitaliseringsförbund för sex mindre kommuner i södra Östergötland och norra Kalmar.

Elin Wihlborg

Elin Wihlborg, Professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet

Elin Wihlborg är professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet. Hennes forskning fokuserar på demokratisk styrning av samhället och särskilt hur digitaliseringen styrs och leds. Ett särskilt intresse är hur alla invånare kan inkluderas på jämlika sätt i ett mer digitalt samhälle och hur tillit för det digitala samhället byggs upp.