Hur ska politiken tackla AI?
AIUtvecklingen av AI går så snabbt att nätjättarna som driver arbetet frågar efter regleringar. Politiken som länge förhållit sig passiv till AI-innovation måste nu kliva fram. Men vad är det som ska regleras och vilka principer bör gälla? Besitter parlamentariker ens den kunskap som behövs för att bedöma om en teknologi är farlig eller inte? Vad händer om man förbjuder något idag som kan rädda liv imorgon? Hur skyddar vi demokratiska värden utan att begränsa innovation av samhällsviktiga tjänster? Om våra folkvalda inte har tillräcklig kompetens, borde högskolan ta ett större demokratiskt ansvar? Hur skulle det se ut i så fall? Välkommen till ett fokuspass om politikens roll i utvecklingen av AI.
Talare
Moderator: Karin Hübinette, Projektledare, Future of Democracy
Efter nästan 25 år på SVT som programledare, inrikeschef och projektledare för riksdagsvalet jobbar Karin nu med samhällsfrågor i olika former, bl a som projektledare för Future of Democracy och som moderator för samtalsserien Idébaren på Kulturhuset i Stockholm. Sen några år tillbaka är hon ordförande för Institutet för Mediestudier.
Maria Stockhaus, riksdagsledamot Moderaterna
Anders Ådahl, riksdagsledamot Centerpartiet
Anders Ådahl är sedan 2022 riksdagsledamot för Centerpartiet och talesperson för forskning och högre utbildning. Han sitter i Utbildningsutskottet, Trafikutskottet och Näringsutskottet. Anders Ådahl är teknisk doktor inom Energi och miljö från Chalmers och har innan riksdagspolitiken haft ledande roller i akademin och näringslivet främst inom energiområdet.
Linda W Snecker, riksdagsledamot Vänsterpartiet
Linda W Snecker är riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2014 och trafikpolitisk talesperson och ordinarie ledamot i Trafikutskottet. Linda har tidigare varit ledamot i Justitieutskottet och är tjänstledig forskningskoordinator vid Linköpings universitet.