.FILE 2G 3G 4G 5G
11:15-12:15
tisdag 21 november 11:15-12:15

Teknik för klimatet: det här pågår i Sverige

Trendspaningar

Teknikutvecklingen är en viktig pusselbit för att nå målen till Agenda 2030. Men hur ligger vi till? I det här fokuspasset pratar en expertpanel om svenska innovationer som kan leda till verklig förändring. Vi kollar bland annat status inom FoodTech. Labbodlat kött, smarta odlingssystem och appar för matsvinn. Vilka lösningar är lökiga och vilka är lovande? Vi tar tempen på utvecklingen av den “smarta staden” genom att lyfta exempel från några svenska kommuner. Hur har de använt teknik för mer hållbara samhällen och vilka lärdomar kan vi dra från det? Vi pratar även om öppna data och varför det är en viktig byggsten i arbetet för ett hållbart och demokratiskt samhälle. Det här vill du inte missa!

Talare

Elin Häggberg

Moderator: Elin Häggberg, Teknikjournalist och bloggare på Teknifik

Elin Häggberg är journalisten och kreatören bakom bloggen och Instagram-kontot Teknifik, som gör teknik och det digitala livet mer tillgängligt för den vanliga människan. Hon är även flitigt anlitad föreläsare inom ämnen som digitalisering, kommunikation, teknik och framtid. Förutom att synas i sina egna sociala kanaler dyker Elin ofta upp i såväl radio som tidningar och TV för att förklara nya fenomen och trender från teknikens värld.

Hamza Qadoumi

Hamza Qadoumi, Grundare och Vd på Ecobloom

Hamza Qadoumi är en svensk tech-entreprenör och ingenjör, och grundaren av Ecobloom Technologies - ett svenskt AgriTech-startup som utvecklar intelligenta datahanteringslösning för övervakning och analys av inomhusodlingar. Med en gedigen bakgrund inom teknik och en passion för hållbart jordbruk har Hamza drivits av viljan att integrera dessa domäner på ett meningsfullt sätt. För sitt arbete med Ecobloom inkluderades Hamza nyligen på Forbes "30 Under 30"-listan.

Frida Berry Eklund

Frida Berry Eklund, Klimatspecialist, författare och medgrundare till Klimatkollen

Frida har 15 års erfarenhet av politisk påverkan och opinionsbildning inom klimatområdet. Hon är en av Sveriges ambassadörer för EU Climate Pact och en mycket uppskattad föreläsare, skribent och opinionsbildare med spetskompetens inom effektiv klimatkommunikation. I september 2022 mottog hon Bokmässans bildningspris för sin bok “Prata med barn om klimatet” (Natur & Kultur). Frida står bland annat bakom klimatdataverktyget Klimatkollen och den internationella plattformen Our Kids’ Climate.

Annie Månsson

Annie Månsson, Hållbarhetskonsult på U&We/Matkreatör på Vegokäk

Annie är specialiserad på att hjälpa företag med olika hållbarhetsanalyser. Hon jobbar med både små och stora företag inom olika branscher, med en särskild tyngdpunkt på livsmedelsindustrin. Annie stöttar bland annat företag med att genomföra klimatberäkningar och att sätta vetenskapliga klimatmål. Hon kommer tidigare från foodtechbranschen och hon driver sen sju år tillbaka det välbesökta matkontot Vegokäk. I april släppte Annie sin debutkokbok ”Vegokäk – lättlagade middagar”.