.FILE 2G 3G 4G 5G
13:00-14:00
måndag 25 november 13:00-14:00

Är tekniken vår enda räddning från en klimatkollaps?

Omvärldsbevakning

Inom teknikvärlden finns ett begrepp som heter “solutionism” – tron på att tekniken kan lösa alla stora utmaningar på ett bra sätt. Har denna falang rätt? Hänger vår framtid på teknik och innovation? Eller krävs det mer holistiska lösningar? I det här fokuspasset välkomnar vi några av Sveriges främsta forskare och innovatörer inom grön teknik för att bidra med sina olika perspektiv. Hur ska vi hantera det faktum att AI bidrar med viktiga lösningar, samtidigt som det får teknikbolagens utsläpp och vattenförbrukning att skjuta i höjden? Vilka förändringar måste till för att vi ska kunna stoppa klimatkrisen i den takt som krävs? Och vilka lösningar är det som gör skillnad på riktigt?

Talare

Paulina Modlitba

Moderator: Paulina Modlitba, Vd, We Should Be Friends

Paulina Modlitba är en av Sveriges ledande experter inom teknik och innovation. Hon är ängelinvesterare, styrelseproffs, föreläsare och konsult, med en passion för att lösa samhällsutmaningar. Paulina har studerat vid KTH och MIT Media Lab och har över 15 års erfarenhet inom digital affärsutveckling, bland annat på Bonnier R&D, Stardoll och Toca Boca. Hon driver en egen konsultverksamhet, undervisar i AI och leder ett av Sveriges största nyhetsbrev om AI och innovation.

Isabelle McAllister

Isabelle McAllister, Kreativ omställningsaktivist, föreläsare, författare, programledare och moderator

I sitt arbete utmanar Isabelle invanda tankesätt och väver/polinerar idéer och människor, företag, organisationer, politik och civilsamhälle i den gröna omställningen. Isabelle jobbar i utrymmet mellan det gamla och det nya, mellan det som måste förändras och det vi behöver ta med oss framåt i den stora omställningen. Att befinna sig i skavet där olika världar möts är ofta obekvämt och utmanande, men det är där magin uppstår ­– och det är där hon trivs bäst.

Aleksis Pirinen

Aleksis Pirinen, AI-forskare RISE

Aleksis Pirinen är AI-forskare på RISE Research Institutes of Sweden, där han utvecklar och tillämpar AI-metoder för olika miljö- och klimatrelaterade problem. Det kan handla om att använda AI för att förbättra igenkänning av moln i satellitbilder (vilket i sin tur möjliggör analyser av t.ex. ekosystem och miljöförändringar), modellera vattenflöden i avrinningsområden eller för att guida drönare för effektiva analyser av skördar eller vid hjälp i sök-och-rädda-operationer.

Fler talare tillkommer under hösten

Fler talare tillkommer under hösten, håll utkik!