.FILE

23-24 november 2020

Arrangeras av AI Innovation Sweden, 25 november 2019:

Artificiell intelligens och Sveriges position

Rum A4, plan 5

Vi deltar alla på en global resa mot en ny framtid med artificiell intelligens. Under en heldag fokuserar vi på Sveriges position inom fältet.

Vad görs nationellt för att accelerera utvecklingen? Hur kan det svenska folket och svenska företag steppa upp för att Sverige skall hänga med i utvecklingen? Välkommen till en dag av föreläsningar, diskussioner och paneler om vårt samhälle och vår framtid!

A1 Språk engelska

Keynote-sessions

 • danah boyd

  danah boyd   Sociala medier-expert

  danah boyd är expert på nätbaserad ungdomskultur och hur vi använder sociala medier, hon forskar i skärningspunkten mellan teknik, samhälle och politik. Läs mer

Fika

Introduktion Svensk AI - Vad är AI Innovation of Sweden?

Som ett av de snabbast utvecklade programmen för Sverige någonsin markerade regeringen behovet av att accelerera den svenska utvecklingen inom AI relaterad forskning och innovation. Så vad gör AI Innovation of Sweden? Och varför?

 • Peter Kurzwelly

  Entreprenör & Activator AI Innovation of Sweden

  Peter Kurzwelly är entreprenör och medgrundare till hälsobolaget SleepCure samt Activator för AI Innovation of Sweden. Peter har mångårig erfarenhet från att arbeta med techbolag och arbetar också med att hjälpa både offentliga och privata organisationer att komma igång med AI.

Sveriges status inom AI - Är Sverige verkligen ett av världens mest moderna länder?

Sverige har som mål att vara ett av världens mest moderna länder och ledande på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Samtidigt är vi på väg in i den fjärde industriella revolutionen, där artificiell intelligens kommer att ändra spelreglerna för hur samhället kommer att fungera. Men vart står egentligen Sverige i formandet av framtiden? För Sverige ligger efter de ledande nationerna i utvecklingen. Men hur efter? Och vad görs för att vi skall komma ikapp?

 • Göran Lindsjö

  Senior rådgivare inom AI på Governo

  Göran Lindsjö, Governo AB, är en internationell AI-rådgivare och har startat och drivit flera företag inom AI. Han är bosatt i USA där han arbetar med ett omfattande nätverk av de ledande universiteten, företagen och analytikerna inom AI. Göran har även lång erfarenhet från styrelsearbete i flera IT-företag och genom arbete på Regeringskansliet av styrningsfrågor inom digitalisering av statsförvaltningen. Han är också en frekvent anlitad föreläsare och inspiratör företagsinternt, på konferenser och universitet.

Artificiell Intelligens - Vad är det alla pratar om egentligen?

Kunskap och utbildning inom artificiell intelligens är en viktig faktor för att Sverige skall hänga med i utvecklingen – men vad är egentligen artificiell intelligens? Vad menar vi när vi pratar om AI? Hur fungerar det?

 • Sofia Hassan

  AI Blogger Womengineer

  Sofia Hassan är produktägare på ett mjukvarubolag, sitter med i en rådgivande styrelse för ett kvinnonätverk och driver en blogg om artificiell intelligens via stiftelsen Womengineer. Med hjälp av föreläsningar och sociala media vill Sofia inspirera fler tjejer till att välja en tech-karriär.

Elements of AI - Utbilda 100,000 svenskar

Elements of AI är en online baserad utbildning för det svenska folket med mål att utbilda 1% av den svenska befolkningen under 2019. Här ger personer bakom kursen en introduktion till utbildningen och varför alla svenskar borde gå den.

 • Martin Modigh Karlsson

  VD på Bridget AB och Communications Specialist Elements of AI

  Martin Modigh Karlsson har en bakgrund från kommunikation för forskning och akademi. Han är nationellt ansvarig för den prisbelönta utbildningen Elements of AI, som har som mål att utbilda minst 1% av den svenska befolkningen inom AI.

Lunch

A1 Språk engelska

Keynote-sessions

 • David Rowan

  David Rowan   Teknologiguru

  David Rowan har varit chefredaktör för den brittiska upplagan av teknikmagasinet Wired, och är expert på tekniktrender och företagsinnovation. Läs mer

AI, maskininlärning och neuronnät i praktiken

Neuronnät är i framkant av Artificiell Intelligens – Men vad är det? Hur fungerar de? Och vad kan de göra? En översikt av vad som är möjligt idag och hur man kan och bör tänka kring AI inför framtiden.

 • Daniel Gillblad

  Forskningsansvarig för AI på RISE

  Daniel Gillblad är forskare och chef på Rise AI. Han har en bakgrund i statistisk maskininlärning och dataanalys och har lång erfarenhet av att tillämpa sådana metoder i industrisystem. Daniel är också sedan September Co-director Scientific Vision för AI Innovation of Sweden.

Fika

En nationell datafabrik - för den nya industrin

För att få bra utveckling och kvalitativa resultat med hjälp av machine learning och AI krävs kvalitativ data. Vad är kvalitativ data? Varför bygger Sverige en nationell datafabrik? Hur kommer en datafabrik hjälpa Sverige att bli mer konkurrenskraftiga i framtiden och lösa några av våra stora gemensamma utmaningar?

 • Martin Svensson

  Co-Director, AI Innovation of Sweden

  Martin Svensson is the Co-Director for AI Innovation of Sweden. AI Innovation of Sweden is a national and neutral initiative that will serve as an engine in the Swedish AI ecosystem.

Framtidens välfärd - powered by AI

Kan AI lösa framtidens välfärd?

Artificiell intelligens är ett område under stark tillväxt både nationellt och internationellt. Den nya utvecklingen medför nya aktörer på marknaden, ökat konkurrenstryck och nya tjänster inom en rad olika områden. Därtill kan AI också bidra till lösningar på viktiga samhällsområden, exv. välfärden. I detta pass kommer Caroline Andersson, grundare och VD på Governo, ge sin syn på hur AI bidrar till ökad välfärd liksom ett antal insikter från pågående och genomförda AI-projekt. Vi får konkreta exempel på vad som görs från Skatteverkets Viktoria Josefsson och hör om den europeiska diskussionen från Fredrik Heintz.

 • Caroline Andersson

  CEO på Governo AB

  Caroline Andersson är grundare till och VD på Governo. Caroline har flera gånger utsetts till en av framtidens kvinnliga ledare och är också tidigare utsedd till Supertalang av Veckans Affärer.

 • Viktoria Josefsson

  Strateg Skatteverket

  Arbetar som strateg på Skatteverket med särskilt fokus på AI och leder arbetet med att ta fram en AI-strategi för myndigheten. Sitter som ledamot i styrgruppen för AI Innovation of Sweden.

 • Fredrik Heintz

  Docent

  Docent Fredrik Heintz är lektor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet. Han är ordförande i Svenska AI-sällskapet, föreståndare för forskarskolan inom Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) med mer än 120 doktorander, medlem i EU-kommissionens High Level Expert Group on AI. Hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system. Han är också väldigt aktiv i utbildningsfrågor kopplat till införandet av programmering i grundskolan samt utbildning och fortbildning inom AI.

A1 Språk engelska

Keynote-sessions

 • Max Schrems

  Max Schrems   Integritetsaktivist

  Max Schrems har utmanat nätjätten Facebook och ifrågasatt deras insamling av data från sina användare bland annat genom initiativ som "None of Your Business". Läs mer

Skriv upp dig på intresselistan!

Genom intresselistan får du info först av alla när höstens fullspäckade program finns tillgängligt, helt utan förbindelse.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Skriv upp dig på intresselistan!

Genom intresselistan får du info först av alla när höstens fullspäckade program finns tillgängligt, helt utan förbindelse.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn