.FILE

22-23 november 2021

Sverige som föregångsland för digital delaktighet

Internet är nyckeln in till ett nytt rike, så låt fler ta del av det riket”, framhöll moderatorn Annika Dopping vid onsdagens .SE-seminarium om digital delaktighet. Det fångar vackert möjligheterna: Internet är ett fantastiskt verktyg för empowerment, att människor får bättre förutsättningar att av egen kraft förverkliga sina idéer och påverka sin framtid till det bättre.

Det är inte tekniken för dagen som främst behöver förstås, utan vad den kan åstadkomma för oss

Idag ligger Sverige bra till. Här använder vi Internet mer än i kanske något annat land. Kring tre miljoner svenskar finns på Facebook och nästa fem procent av alla svenskar har en blogg och unga tjejer är i just den genren överrepresenterade. Samtidigt är det fortfarande ett väsentligt antal som aldrig använt Internet, och i detta finns utmaningar och möjligheter med en än större digital delaktighet.

Mer kunskap är en nyckeln till större digital delaktighet, men inte vilken kunskap som helst. I vår samtid handlar kunskap om Internet inte om tekniken i sig – hur man exempelvis kopplar upp sig eller loggar in på en dator. Den verkliga insikten ligger i att förstå Internets möjligheter att skapa oss en bättre tillvaro. Om ett par år är Internet sannolikt inte datorn på bordet utan finns istället för allt fler i telefonen, teven eller annan teknik runt oss. Det är inte tekniken för dagen som främst behöver förstås, utan vad den kan åstadkomma för oss. I detta ligger de stora möjligheterna för oss alla.

Om fler arbetssökande får tillgång till Internet så kommer de att använda Internet till att söka arbete

Perspektiven är mer uppenbara på andra fält före andra: Ett exempel är att om fler arbetssökande får tillgång till Internet så kommer de att använda Internet till att söka arbete. Med detta följer en rad sannolika effekter – att ökad användning ger en bättre matchning mellan arbete och den arbetssökande samt att tiden tills ett arbete tillsätts kan kortas ned. Konsekvenserna blir ökat antal arbetade timmar och mer produktivitet, vilket stärker arbetslinjen och därmed vår ekonomi.

Upplyftande vid onsdagens .SE-övning var de många olika aktörerna som arbetar och har intressen av större digital delaktighet – både i det offentliga och det civila samhället. Bibliotekens arbete på fältet sticker ut som särskilt upplyftande och angelägna, men det är mängden aktörer som är framgångsfaktorn. Ska alla med så är det centralt med flera som fångar upp och skapar intresse.

IT ger människans förmåga vingar”, påpekade Carl Bildt poetiskt i början av 1990-talet när han lanserade visionen om Sverige som världens mest uppkopplade land 2010. Väl där är det hög tid åter blicka framåt och spänna bågen högt. Vi måste förena hög access och tillgänglighet till Internet med lika stort fokus som på användningen av Internet – dess tjänster, applikationer och möjligheter. Med bred åtkomst och hög kunskap skapas tillit till tekniken som bäddar för en bättre framtid. Detta är nycklar till att Sverige i framtiden ska förtjäna och stärka positionen som föregångsland för den digitala delaktigheten.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn