.FILE

22-23 november 2021

Du blir saknad av ingen

Kära församling,

efter åtta långa år är den äntligen på fallrepet, webbläsaren som när den kom var en frälsare, men stannade kvar likt en oförskämd gäst som aldrig vill gå hem fast festen var över och värdparet för länge sedan dragit på sig pyjamas, demonstrativt börjat gäspa och titta på klockan.

Jag minns dig främst som en plåga

Internet Explorer 6 – jag kommer att minns dig främst som en plåga och som en orsak till att det som började så bra med webben blev så jobbigt när webbläsarkriget drog igång på allvar. Men när du kom stod det år 2001 i almanackan, Windows XP hade just dykt upp och du förde med dig löften om en snabbare och mer spännande upplevelse på webben. Och jag erkänner motvilligt att det var du som fick mig att överge Netscape Navigator. När du kom var du helt enkelt sexig! Snabbare, smidigare och med mängder av underbara funktioner som gjorde mig som HTML-kodare lycklig. För oss som jobbade med webben var det underbart när fler och fler föll för din gunst och efter ett tag var vi många som önskade att du helt enkelt skulle sopa banan med konkurrenterna och bli Den Enda Webbläsaren, allt för att göra vårt liv enklare när vi skulle slippa anpassa vår kod för föråldrade webbläsardinosaurier.

Åh, denna utomordentliga ironi att det var ditt öde att själv bli en dinosaurie. Eller värre ändå, du blev den odöda webbläsaren, en zombie som vägrade ge upp, med mängder av anhängare som klamrade sig fast vid dina fötter. En gång förtrollade av dina unika egenskaper hade de lurats att bygga vad som var motsatsen mot en av grundtankarna med webben – applikationer som inte nöjde sig med att vara nåbara för alla, utan som krävde just dina fönster och inga andras.

Länge såg det ut som att du skulle vara ohotad herre på täppan

Vad var det som gick fel? När förlorade du mitt förtroende? Jag minns inte när det hände, men plötsligt var det som att världen sprang ifrån dig och andra värden blev viktigare än förut. Av någon outgrundlig anledning fick du aldrig någon vettig uppdatering och blev med åren bara äldre och äldre, utan att få de grå tinningarnas charm på köpet. När Firefox dök upp som en spänstig ynglig med sina tillägg och sin öppna källkod trodde vi först inte att något skulle kunna rubba din enorma dominans. Och länge såg det också ut som att du skulle vara ohotad herre på täppan. Men med tiden blev det fler och fler som gick över till Firefox, och även vi webbutvecklare lockades över av användbara tillägg som Web Developer Toolbar och senare Firebug. Plötsligt kändes det också viktigare med öppen källkod och stöd för öppna standarder, och när du dessutom tog din hand från Macen var det egentligen redan över.

Det är dags att ta ett sista farväl

Dina efterföljare IE7 och IE8 dök upp efter många om och men, och många drog en lättnadens suck. Nu skulle vi säkert bli av med den där skaran användare som envisades med att köra IE6 och gjorde livet surt för oss webbutvecklare då vi tvingades till fula speciallösningar för att stödja en webbläsare med hopplöst föråldrad kodmotor. Men tusentals intranät och andra webbappar specialskrivna för IE6 höll mängder av företag som gisslan och gjorde det omöjligt eller åtminstone väldigt dyrt att byta bort den ruttnande webbläsaren.

Nu har till och med dina skapare skickat blommor till din begravning och det är dags att ta ett sista farväl. Du blir saknad av ingen men ihågkommen av alla.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn