.FILE

22-23 november 2021

Vi elever gav lärarna en kurs i Google Wave på sportlovet

Vanlig sed vid gästinlägg är väl att introducera sig ordentligt, så here it goes:

Mitt namn är Henrik, och jag studerar på IT-Gymnasiet (första året). Mitt intresse för datorer, prylar och sociala medier är stort, och jag har ganska nyligen själv börjat blogga. Det var under “Hej skolan, dags att internetta” som jag blev erbjuden chansen att blogga här, och jag har sedan dess funderat på något intressant att blogga om.

Jag pendlade mellan en del olika saker, men efter ett förslag från @copylinda så avgjordes det, och det var en sak som jag oavsiktligt själv föreslog… typ. Så det jag nu är här för att berätta om är något som hände under det senaste sportlovet.

Jag vill införa Google Wave som ett komplement till vårt nuvarande ISA-system

Under en längre tid så hade jag planerat att ha en kurs i Google Wave för mina lärare. Google Wave som många av er säkert vet, är ett utmärkt verktyg när det gäller grupparbete, dock i lagom dos. Planen är att använde Google Wave som ett komplement till vårt nuvarande ISA-system. Idag använder vi vår ISA-server för mailhantering, kalenderaktivitet, information, kursdokument, utvärderingar och så vidare. Problemet är att systemet är segt och krångligt, så vi försöker hitta alternativa metoder för till exempel enklare meddelanden eller dokumentutdelning. Det är där Wave kommer in.

Said and done, Tisdagen den 3:e mars var datumet satt. Jag var vaken halva natten innan och förberedde mig noga, det vi skulle göra hade ju blivit efterfrågat av lärare! Jag kom iväg ovanligt tidigt till skolan den dagen(2 timmar innan). Överraskningen stod rektorn för som precis innan vi skulle köra igång kom fram och frågade lite raskt ”om jag ville vara med på TV”. Förvirrad följde jag efter honom, och han förklarade att han lyckats tipsa ABC (SVT) om hela grejen. Efter den frågan körde vi igång.

Jag har aldrig någonsin haft några problem med muntliga presentationer. Aldrig. Förutom då. När jag stod inför ett 20-tal lärare och inser att rollerna är vända. Det och… att de hade ställt en videokamera längst bak i rummet vars inspelning skulle ges till SVT. Efter ett tag släppte nervositeten i alla fall och det flöt på ganska bra.

Dagen efter var jag i skolan igen för själva intervjun med ABC-reportern. Min vän Felix (som var där och hjälpte till) var också med. Reportaget lades upp på nätet dagen innan det sändes på ABC.

Det viktiga är att jag som elev kan lära mina lärare saker de inte kan

Kursen gick utmärkt för övrigt visade det sig, och jag hade inga större problem med att genomföra arbetet. Tydligen så har jag även fått lite pluspoäng i svenskabetyget (muntliga redovisningar), samt lite egen träning med att hålla kurser. Självfallet var det nervöst, men jag pratade om det jag gillar – det underlättar något enormt, och jag fick även lite “remote-hjälp” av ett par vänner över Skype för att demonstrera hur Wave fungerar.

Men det viktiga jag har att framföra här är inte om reportaget, och inte heller om Google Wave. Det viktiga är att jag som elev kan lära mina lärare saker som de inte kan, och att jag kan få uppskattning för det jag gör.

Nu hade jag tur som fick det här erbjudandet, men det hade nog inte varit speciellt svårt att få till det ändå. Men för den som vill försöka sig på att lära sina lärare om något som de kanske inte kan, har jag några tips:

  • Tänk alltid på vem/vilka du vill ha kursen för, och anpassa gärna innehållet för de deltagande i kursen.
  • Arbeta gärna med en annan, det blir lättare att hålla reda på allt innehåll om man delar på det!
  • Ge inte upp! Att en lärare säger nej betyder inte att alla andra gör det, så kämpa på!

Som sista ord så tror jag att hela scenariot med att elever kan lära lärare (åtminstone när det gäller datorer) kan bli något större. Så försök att göra något av det här, man tjänar oerhört mycket på det!

Jag vill även se till att tacka @copylinda för möjligheten att blogga här, och @argatur, @Svolte och @HHornwall för er hjälp med kursen! Tusen tack!

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn