.FILE

22-23 november 2021

Elza Dunkels inleder Internetforskarkonferensen

I år hålls för första gången en tvärvetenskaplig Internetforskarkonferens i direkt anslutning till Internetdagarna. Den äger rum den 4 november och som deltagare på Internetdagarna kan man besöka även denna konferens utan extra kostnad. En av inledningstalarna blir forskaren Elza Dunkels från Umeå universitet som doktorerat på ungas Internetanvändning.

Elza Dunkels påbörjade sin forskargärning när hon var lärare på lärarhögskolan i Umeå. Eftersom hon saknade material kring ungas Internetanvändning intervjuade hon sina egna barn och skrev själv utifrån det, vilket så småningom ledde vidare till forskningsmedel och doktorsavhandling. Hon har väckt en hel del uppmärksamhet under de senaste åren genom att ifrågasätta många av de råd och varningar som förekommer kring hur ungdomar bör använda Internet. (Läs till exempel hennes blogginlägg här på Internetdagarna.se.)

Ungas kompetens inte teknisk

Elza Dunkels anförande den 4 november kommer dock inte att handla om ungas säkerhet och integritet på nätet. Hon ska i stället tala om digital kompetens ur ett yngre perspektiv.

– I diskussionen om digital kompetens och klyftan mellan den yngre generationen och vuxna tycker jag att vi har snöat in alldeles för mycket på tekniken. När jag har sett på unga människor och deras datoranvändning har jag förstått att det inte i första hand handlar om teknisk kompetens, utan snarare om attityd och förhållningssätt, förklarar hon.

Vi bör tänka annorlunda kring denna digitala klyfta, menar hon, och inse att det inte är så att unga nödvändigtvis kan mer än vuxna, utan att man kan olika saker. Tänker vi så blir det lättare att lära av varandra.

– Dator- och Internetanvändning bör inte ses som ett enda kunskapsområde, utan är i själva verket ett kluster av olika kunskapsområden.

En öppen attityd

Framför allt är användningen av Internet satt i ständig förändring. Det är där vuxna kan lära sig av ungdomarna, snarare än om tekniken.

– Ungas viktigaste digitala kompetens är deras öppna attityd och förmåga att hantera snabba förändringar, säger Elza.

Vad vuxna borde göra är att så att säga avprogrammera sig själva och inse att de inte behöver kunna så mycket. Det finns ju faktiskt unga i omgivningen som kan hjälpa till med de bitar där man själv har luckor.

– Vi vuxna är vana vid att kunna saker bättre än ungdomarna, men vi borde slappna av lite i stället och se unga som resurser vi kan ha nytta av. Det är ett bättre sätt att överbrygga den digitala klyftan än att desperat försöka lära sig allting själv.

Elza Dunkels inledningsanförande ”Digital Competence – Searching for the Young Perspective” äger rum kl. 11.30 den 4 november. Deltagare på Internetdagarna kan kostnadsfritt delta även på forskarkonferensen. Anmäl dig till Internetdagarna här. Det fullständiga programmet för Internetforskarkonferensen hittar du här.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn