.FILE

22-23 november 2021

En dröm blir sann – att vara på Mini Geek Camp 2010

Jag drömmer ofta om att jag ska få vara med där det händer, när det händer. I fredags hände det, min dröm blev sann, när  Mini Geek Camp arrangerades för första gången, och jag var där. Jag var inte där som ”mini geek”, men som inbjuden vuxen eller barnvakt ;) av en av initiativtagarna, nämligen Mauritz Zachrisson @Macfeast. Dessutom var jag där som representant för en av sponsorerna Webbstjärnan, som bjöd mini geeksen på lunch. I det här inlägget ska jag ge en bild av Mini Geek Camp 2010.

Det är svårt att tro att det är nästan tjugofem personer i den lilla instängda källarlokalen

Jag kommer för att vara med på lunchen, och det första delen av eftermiddagen. Stämningen i Unga forskares lokal är lugn, avspänd och stilla. Det är svårt att tro att det är nästan tjugofem personer i den lilla instängda källarlokalen. Arton av dem är sk. mini geeks, ungdomar under 18 år (totalt 18 killar och en tjej) som har samlats i Stockholm för att under 48 timmar tillsammans arbeta med att skapa webbprojekt. De är trötta, någon säger att han skulle vilja sova. ”Har bara sovit på några kuddar.”

Samtalet handlar om natten och de berättar glatt ”att vid fyra tiden imorse låg vi och asgarvade åt en artikel i Aftonbladet”. Det var en artikel om ”en tant som slagit en rånare med en pocketbok” och så visar de artikeln på skärmen. (Se bild)

I den andra soffan rör samtalet Mac kontra PC. Frågan som ställs är ”Hur gör en PC-användare, när han får en Mac framför sig?”

Trackify – ny informationssida för låtar på Spotify

Jag ber de som sitter intill mig berätta om sitt projekt: Vad ska ni skapa för webbtjänst? Projektledaren Marcus, @aroodish, berättar att deras webbprojekt är att skapa en ny informationssida för låtar på Spotify.

Varför, undrar jag? ”Ni kom inte på något bättre” kontrar snabbt en kompis, i ett annat lag.
”Nej, men det behövs en sida med utökad info, en sida som har allt på ett ställe, låtar, album, sångtexter. Den ska kunna spela låtar själv också” berättar Marcus. Jag slås av hur genomtänkt projektet är. Marcus, Oscar @ostdesign, Kristoffer @stoffe1 och Erik Thunberg @nemesan har sett ett behov och de har kunskapen att skapa en webbaserad lösning för att tillgodose behovet. Det är deras webbprojekt Trackify.

Jag inser mitt i samtalet att lunchen snart är över, och då tar nästa aktivitet vid, föreläsningar av Nikke Lindqvist @nikkelin och Danne Ström @Macdanne, så jag går snabbt till nästa grupp.

Neewsfeed – relevanta nyheter, vi vill inte veta vad Anka ätit till lunch

De ska samla nyheter från olika nyhetssajter som Aftonbladet. ”Det ska vara stora nyhetssidor!” För att ”på Aftonbladet, är det så mycket reklam, att det är svårt att se vad som hänt. Vi vill inte veta vad Anka ätit till lunch, utan få fram relevanta nyheter, inte nyheter som pockethistorien. Men nyheterna ska presenteras i kort format, så man kan hålla sig uppdaterad”. Projektet går under namnet Newsfeed.

Gruppen består av Axel @axelnilsson, John ankarström, @jocap och marko @HaildGamer.
Kommer ni att vinna, undrar jag? ”Det har vi inte har inte tänk på”, säger Axel och fortsätter ”Vi är inte här för att vinna utan för att koda och få det klart.” Vi har kommit för att ”träffa folk, och visste inte ens att man kunde vinna något.”

Vidranka – söker filmrecensioner via twitter

Tim kommer fram och avbryter, ”Jag tror du fick fel twitternamn på mig”, och så ser han till att jag korrigerar det. Det ska vara @gurktim, och inget annat. Jag passar samtidigt på att ta namnet på deras projekt som är vidranka. De, Tim @gurktim, Patrick @ppatrix, Marcus @mringelborn ska bygga en applikation som söker filmrecensioner via twitter. De har före lunchen berättat att de har flera variabler som gör att de ska kunna fånga upp mer ambivalenta åsikter. Deras tänk har verkligen imponerat verkligen på mig. Dessa grabbar vet vad de håller på med. (Vidranka var det projekt som utsågs till vinnare på Mini Geek Camp)

Greenfood – faceline för vegetarisk och lättlagad mat

I den sista projektgruppen arbetar Greta @punktdelikat, Alfred @somerunce, Gustaf @hejg, Zaccarias @zacciz och Mauritz @macfeast. I deras grupp saknas en medlem Oscar Arnflo, men han är hela tiden närvarnade i olika samtal i lokalen. ”Vi är en till, men han är började skolan idag, och ville inte missa första dagen. Det får man förstå.”

De sista projektet är att utveckla en faceline, för vegetarisk och lättlagad mat. De berättar att @tesas, har hjälpte dem med idén, och de fick utveckla tjänsten, med villkoret att: ”inget på sajten ska vara grönt, trött på att allt är grönt”. Rätterna ska snabblagade, ” inte timmars bönkok, utan halvtimmesrätter”, och projektets namn är Greenfood.

Vilka har era största motgångar varit? ”Kodningstrubbel, har vi haft ganska mycket av” Sedan inflikar Greta ”vi har haft problem med att vi flamsar istället, för att jobba. Det är trevligt, men från tre till sex, typ, asgarvade vi bara, och inget blir gjort då”. Samtalet flyter ut och börjar handla om hur länge de kört Mac. Om man kan eller inte, den första datorn, som byttes ut för att den var för långsam, och så vidare.

När Nikke Lindqvist talar om sökoptimering suger alla åt sig av de kunskaper som förmedlas

När sedan Nikke Lindqvist ber om uppmärksamhet skärper alla till sig, för att få en inspirerande föreläsning om sökoptimering. Stämningen i lokalen är intensivt lyssnade, och de nyss så sömniga ungdomarna riktigt suger åt sig av de erfarenheter och kunskaper som förmedlas. Frågorna är initierade och de visar att detta är något som de vill veta, behöver veta och känner sig inspirerade av, och jag förstår dem fullt ut.

Danne Ström pratar på temat ”Våga vara bra på det du är bra på, våga vare en geek!”

När Nikke Lindqvist avslutar får han en varm och intensiv applåd. Hans föreläsning följs av Danne Ström, som pratar på temat ”våga vara bra på det du är bra på, våga vara en geek”. Tro på dig själv, du kan. Källarlokalen, börjar kännas lite instängd, och doften är därefter, men det påverkar inte koncentrationen. Mini geeksen lyssnar intensivt, och uppmärksamt, samtidigt som det knappras på tangentbord, och twitter uppdateras kontinuerligt.

Jag känner mig hedrad, tänk att jag får vara med. Det är otroligt inspirerande och givande. Tänk att jag får möjligheten att träffa alla dessa mini geeks. De är så enormt målmedvetna, och arbetar alla mot samma mål, att under 48 timmar få ihop en webbapplikation, en webbtjänst tillsammans med jämnåriga med samma intresse.

Jag kan inte låta bli att beundra Gustav Holmström @hejg och Mauriz Zachrisson @macfeast för deras enorma initiativförmåga, att dra ihop detta projekt. Jag har genom Gustav fått en utdrag ur chatten som satte igång hela projektet, så här väcks idéen den 7 december 2009

17.11.19 Gustav: Vi får ha ett 24hbc någon gång!
17.11.34 Mauritz Zachrisson: MG24HBC
17.11.36 Mauritz Zachrisson: Minigeek :D
17.11.47 Gustav: Seriöst, vi borde det
17.12.48 Mauritz Zachrisson: Jag är på :D

Jag var med när det hände, när Mini Geek Camp 2010 gick av stapeln och det var första gången

Jag är stolt över att ha varit där, och ännu mer stolt över att kunna säga att de är dessa unga, som är vår framtid och de har alla möjligheter och all kapacitet att göra något enormt av den. Jag var med när det hände, när Mini Geek Camp 2010 gick av stapeln och det var första gången. Tänk, jag var där!

– —
Ni kan även läsa om min tweetup med initiativtagarna @macfeast och @hejg på min blogg ”Kort möte på Mini Geek Camp”.

Bilder från Mini Geek Camp

Sedan vill jag uppmana alla, både mini geeks och stora geeks att komma och vara med på Internetdagarna presenterar den 9 februari då .SE i en Open Space kommer att ge er möjlighet att mötas och samtala på temat ”Hej skolan, dags att börja Internetta

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn