.FILE

22-23 november 2021

Framtidens medielandskap och anti-censur bland tisdagens höjdpunkter

Den första konferensdagen är slut och den har bjudit på flera höjdpunkter. En av dessa var Sverigevännen Jeff Coles keynote-tal, i vilket han målade upp hur det pågående sönderfallet i medierna genom en allmän övergång till bredband kommer att omvandlas till en situation där de gamla medierna finner nya former på nätet och överlever, om än med en mindre publik.

Positioneringspåret sågs av många som en fräsch fläkt för konferensen, medan försöket med talare som deltog via Skype vid seminariet When DNS fails kändes som en mindre lyckad innovation. Som Danny Aerts uttryckte det lät det som om DENIC:s Peter Koch höll sitt anförande ”i en dusch mycket nära autobahn”.

Kapprustning med förtryckarna

En högintressant talare var TOR-projektets Roger Dingledine som berättade engagerat om projektets katt-och-råtta-lek (eller som han själv sade, kapprustningen) med förtryckarregimerna i länder som Kina och Iran. Hans en och en halv timme på scenen gick fort och man hoppas att han lyckades värva en hel del nya frivilliga som vill hjälpa till genom att agera broar för demokratiaktivister som vill ta sig runt Internetcensurens grepp.

Verisigns Danny McPherson illustrerade i sin tekniskt avancerade keynote att Internetdagarna alltjämt är ett forum där politik, samhällsfrågor och hardcore-teknik möts. I en enskild kommentar efteråt lyckönskade han Sverige att vi kan åtnjuta den lyx det är att olika grupper möts på detta vis och samarbetar. Han såg det som en viktig anledning till Sveriges framgångar på Internetområdet. Jonas Birgersson, en annan huvudtalare, uttryckte samma sak lite mindre översvallande. Han sade att konferensen är lite spretig, utan tydlig målgrupp, men att det kanske är just det som är bra.

IT-ministerns agenda presenteras på Internetdagarna

Nu är det bara att ladda om inför morgondagen som bland annat bjuder på heta på debatter om såväl yttrandefrihet som datalagringsdirektivet och två seminarier med molntema. Vår splitternya IT-minister Anna-Karin Hatt huvudtalar och har meddelat via ett pressmeddelande att hon ska passa på att presentera sin agenda för de närmaste fyra åren här i morgon. Så man ska kanske inte miljonfesta alltför hårt… det är en Internetdag i morgon också!

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn