.FILE

22-23 november 2021

Fritt spelrum i fri programvara?

Fri programvara handlar om frihet. Frihet att låta kreativiteten flöda och möjligheten av dela med sig av densamma. Är det i praktiken så, som många hävdar, att det inom fri programvara inte finns några jämställdhetsproblem, eftersom det ligger i dess natur att vara fri? Alla, med de ekonomiska och praktiska förutsättningarna har ju möjlighet att kasta sig ut på Internet och bidra till valfritt fritt programvaruprojekt, alla kan vara med. Men hur ser det egentligen ut idag?

Kvinnliga förebilder inom datorteknik lyser med sin frånvaro

Av dem som arbetar med kommersiell programvara idag är 28% kvinnor. Motsvarande siffra för fri programvara är 1,5%. Vad beror det på? Sociala förväntningar på kvinnor i allmänhet påverkar naturligtvis, både förväntningar på vad kvinnor är bra på och förväntningar på vad kvinnor inte är bra på. Vi får lära oss att vi är bra på att vårda, pyssla om och hur viktigt det är att värna om vårt yttre. Teknik däremot, inte ska väl jag, det är bättre att någon karl tar hand om det. Kvinnliga förebilder inom datorteknik lyser med sin frånvaro, trots att kvinnor i historien gjort stor skillnad för dagens teknik.

De kvinnor som ändå väljer en teknisk karriärväg, möts mer eller mindre regelbundet av motstånd på olika sätt. Det skämtas om kvinnors påstådda tekniska inkompetens, kvinnor objektifieras, tas inte på allvar och ignoreras, för att ta några exempel.

Inom fria programvaruprojekt råder ofta en hård stämning som främjas av möjligheten att vara anonym

Dessa sociala förväntningar och sättet kvinnor bemöts på är dock något som alla kvinnor, oavsett kommersiell eller fri programvara påverkas av. Så vad skiljer dem åt? Arbetar du med kommersiell programvara går du i de flesta fall till en arbetsplats och träffar dina kollegor. När du arbetar med fri programvara sker den mesta utvecklingen och samarbetet via Internet och många som arbetar tillsammans träffas aldrig. Inom fria programvaruprojekt råder ofta en hård stämning som främjas av möjligheten att vara anonym. Denna hårda kultur har utvecklats till ett sätt att skaffa sig respekt och rätt att bestämma och uttala sig.

Fri programvara lider dessutom av ett slags Einstein-komplex, många tror att det är alldeles för svårt för att börja engagera sig, lika bra att hålla sig till proprietär programvara, det följde ju ändå med datorn.

En kvinna blir uppmärksammad för att hon är kvinna och således påmind om att hon tillhör en minoritet

Eftersom kvinnor inom fria projekt är så ovanliga blir de också uppmärksammade just för att de är kvinnor. Det behöver inte ens vara så att någon säger något elakt eller skämtar om att det inte finns någon tjejtoa, kanske är det till och med tvärtom, kvinnan är ett välkommet tillskott i gruppen. Oavsett så blir hon uppmärksammad för att hon är kvinna och således påmind om att hon tillhör en minoritet som egentligen inte förväntas visa sig i sådana här sammanhang. När sådana situationer uppstår visar det sig att mannen ofta inte förstår att kvinnan blivit förolämpad/kränkt, vilket ytterligare försvårar vad vi kan göra åt det.

Vanligt att kvinnors kompetens och kunnande blir ifrågasatt på grund av att de är kvinnor

Om du som man vill veta hur det som kvinna känns i ett sådant sammanhang, testa att gå till en nagelsalong och fixa naglarna, för även om du bemöts med artighet och uppmuntrande ord så är det inte riktigt ditt territorium. Än. Det är också vanligt att kvinnors kompetens och kunnande blir ifrågasatt på grund av att de är kvinnor, oavsett sakfråga. Om det till exempel kommer in en buggrapport skriven av en kvinna antar många direkt att hon måste ha gjort fel, utan att ha undersökt om buggen verkligen är en bugg. Det förekommer tyvärr också rena skräckexempel såsom dödshot och grovt kränkande sexism.

Många kvinnor bidrar redan idag till fria programvaruprojekt, men när de får frågan om de bidrar så blir svaret nej

Så, hittills har vi alltså konstaterat att uppfattningen om att det inte finns några jämställdhetsproblem inom fri programvara är helt felaktig. Vad kan vi då göra åt det? Bara genom att börja värdera alla bidrag likvärdigt skulle göra stor skillnad. Om vi alla kände samma stolthet över en översatt projektsida, dokumentation eller en buggrapport så skulle 1,5% kvinnor inte längre vara sant. Många kvinnor bidrar redan idag till fria programvaruprojekt just med dokumentation, översättningar, administration mm, men när de får frågan om de bidrar så blir svaret nej, för att det bara är kod som räknas.

Skickar en kvinna in en buggrapport så förtjänar hon att mottagaren tar henne på allvar

För att få fler att börja engagera sig måste vi bjuda in till det. Ring en kvinnlig vän som kanske är intresserad, hjälp din mamma att installera ett fritt operativsystem (om hon inte redan har ett). För att något ska ändras så måste vi ändra något. Att använda fri programvara är också ett sätt att bidra, och ett viktigt första steg för att kunna bidra med andra saker i framtiden, oavsett om det genererar en massa kod eller en buggrapport.

Vi behöver också bli bättre på att se och uppmärksamma diskriminering. När något inträffar, säg ifrån! Det är inte bara viktigt för att personen som beter sig illa ska förstå att det inte var uppskattat, det är också viktigt för att den personen som blev utsatt ska veta att det finns andra som ser det och står på samma sida. Vi måste lära oss att ta kvinnor på allvar. Skickar en kvinna in en buggrapport så förtjänar hon att mottagaren tar henne på allvar.

Om någon ställer en fråga, svara på den, eller tala åtminstone om var informationen går att finna, om du vet det. När du är ny är det inte alltid så lätt att veta var det är ok att fråga. Kom ihåg att även den bäste en gång var nybörjare.

Vi kvinnor som håller på med fri programvara måste våga synas och visa att vi är stolta över det vi gör

En hel del projekt har infört system för att förenkla för nybörjare att bidra, dels genom en nybörjarsida och dels genom att tagga nybörjarvänliga uppgifter så att den nye vet vilka uppgifter som passar att böra med. Detta tillsammans med bra och lättillgänglig dokumentation gör det lätt att komma igång. Det finns också fler kvinnor där ute, leta upp dem! Vi kvinnor som håller på med fri programvara måste våga synas och visa att vi är stolta över det vi gör.

Om vi utestänger kvinnor från fri programvara så utestänger vi människor som bidrar till fri programvara, både kvinnor och män. Och helt ärligt, kan programvara vara fri om inte alla är välkomna att delta?

Om du vill veta mer, kika på min presentation om kvinnor och Open-Source från FOSS-sthlm 19 maj 2010.

Källor: FLOSSPOLS, HOWTO Encourage Women in FLOSS

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du 25% rabatt på dina biljetter till Internetdagarna. Dessutom får du se programmet före alla andra.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn