.FILE

22-23 november 2021

Maria Söderberg – Om front-end programmering, stickning och Open-Source

Hej Maria, vad pysslar du med just nu?

Nu är jag på väg till Göteborg på en helt analog semester!

Du pluggar till civilingenjör samtidigt som du arbetar på Vinnovera, funkar det bra?

Bästa upplägget jag kan komma på faktiskt, att inte vara på samma ställe alla dar i veckan, gör massor för energin och kreativiteten. Sen när jag börjar jobba heltid på Vinnovera ska jag ändå försöka få jobba från annan plats än kontoret nån dag i veckan.

För några dagar sedan pratade du om front-end programmering på ett GeekGirlSession, vad visade du?

Jag försökte blanda högt och lågt så att alla skulle kunna ta med sig nånting därifrån, oavsett om man knappt hört talas om css eller om man lever sitt liv med semantisk markup, sliding doors och ie6. Som alltid på Geek Girl försökte jag plocka ut saker som jag själv har haft nytta av. Jag gillar hur Geek Girl fokuserar mycket på kunskapsöverförning från person till person – vad kan just du som du kan lära andra? Det finns alltid mer än man tror.

Just den här gången blev det något om hur man bäst döljer text utan att förlora hos sökmotorerna, centrering av element, samt en av mina favoriter: ett trick som gör det lätt att visa element först när sidan laddat klart och ändå behåller separation mellan presentation och logik.

När du föreläser behärskar du konsten att kunna göra samtidigt som du visar något, hur förbereder du dig för det? Några tips?

När jag visade hur man kunde sätta upp en backchannel på tjugo minuter hade jag testkört det några gånger innan, men det är ändå väldigt lätt att glömma något. Egentligen kan jag inte riktigt rekommendera att koda i realtid framför publik! Även om man kan sin sak så tappar man mycket av kontakten med människorna i rummet. Nästa gång tänker jag testa ett trick som Emma Persky använde när hon visade Ruby on Rails – ha färdiga filer för varje steg av koden man lägger till så kan man använda sin tid till att förklara vad som händer istället för att få det att hända.

När man kikar bland dina tweets hittar man roliga meddelanden om att du simmar ryggsim i jQuerys nya api och att du är hög på HTML5. Varifrån får du all inspiration?

Det är ju nästan alltid andra människor som skickar iväg en åt ett håll man inte tänkt sig annars. En himla bra motivation för mig som egentligen är ganska blyg – jag har lärt mig att vara nyfiken på folk för det belönas, rakt av. På senaste tiden har det varit många Geek Girls som stått för inspirationen – Heidi Harman som får saker att hända som om det vore helt självklart och Carina Nydén som aldrig slutar vara nyfiken för att nämna några.

Nämn tre roliga lösningar som du har sett på webben den senaste tiden:

Ok, vi blandar och ger här då. Först, nichad css: att sätta background-position: fixed; på enskilda lager. Sjukt förvirrande för hjärnan när man scrollar och (olika) bakgrunder ligger still. Omöjligt att förklara, måste ses på Jarredbishop.tumblr.com. Försöker komma på om det det går att använda till nånting. Sen, datumväljaren på startsidan på goteborg.com. Visar events för ett visst datum och dessutom under vilken period dom pågår. Till sist så gillar jag nyanserade sätt att flytta fokus till olika element på en sida. Till exempel som på Mercyonline.co.uk där menyn halvgenomskinlig tills man för mupekaren öven den och den blir enfärgad.

Du gillar att sticka? Vad brukar du sticka och om du kunde sticka precis vad som helst vad skulle du sticka då? En dator? Massor med kod? Eller något helt annat? Våren?

Rätstickning är tråkigt så för att motivera mig så försöker jag hitta nya sätt att lägga upp eller maska av, som en moebiusstickning till exempel. Jag blev så glad när jag hittade Ravelry, ett väbyggt stick-community där man kan hitta sjukt många tips på hur man kan modda sin sticksöm. Det här är mitt favvomönster – en halsvärmare som går rätt snabbt och som man kan ge bort i present med fina knappar. Vill man gå ”all in” på stickning i storformat kan man ju tydligen sticka ett hus.

Berätta om en nördig sida av dig själv som kanske inte så många vet om?

Jag har faktiskt ägnat mig åt sportnörderi i form av cheerleading som jag tränade över tio år. En egen uppsättning termer, många oförstående blickar och tre månaders träning för tre minuters uppvisning ger hög nördpoäng. Har till exempel vunnit SM tillsammans med Power Cheer Eagles och  så här såg det ut.

Ärligt, hur många timmar spenderar du framför datorn varje vecka?

Jag tillbringar all min vakna tid med att lära mig saker, bygga relationer, påverka och påverkas. Genom en massa olika kanaler. Jag tycker att det är dags att släppa lite på konceptet att en aktivitet blir nånting helt annat för att vi gör den med hjälp av en datorn eller via nätet. Snart kommer ändå ingen att märka skillnaden.

Du är feminist, 8 mars var det internationella kvinnodagen, gjorde du något speciellt för att uppmärksamma den?

Jag skulle ha gått på Bangs 8-marsfest på Kägelbanan men jag stannade faktiskt hemma och kodade istället. Så jag får väl nämna normaliseringen av kvinnliga kodare som mitt bidrag till utvecklingen. Blev också mycket glad när jag hörde att senaste numret av Bang handlar om nörderi!

Händer det något extra roligt det närmaste veckorna i ditt liv?

Livet som geek girl är alltid spännande! CSS-hack på söndagar med bland andra Kim Thörning och Olga Stern ser jag framemot. Till påsk åker jag hem till familjen i Skellefteå och får äntligen provköra min skoter som jag köpte tidigare i vinter!  Jag bygger en ny sajt till skoterklubben där också. Kanske får det bli releasefest i solen med kaffe och apelsiner.

Du gillar Open-Source! Har du några favoriter? Vill du följa med mig på nästa FOSS-möte?

Det gör jag verkligen. Och som favorit måste jag säga jQuery, javascript-ramverket som låter dig göra det du vill istället för krångla med osympatiska syntaxer. Och FOSS, säg bara till så är jag där. Jag tar med kompisar också.

Det var allt, har du något mer som du vill tillägga?

Det börjar bli dags att följa #ggm10 på twitter! Vi ses i maj!

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn