.FILE

22-23 november 2021

Hatten av för IT-ministern

Under Internetdagarna har vi fått lyssna på två väldigt olika keynotes från två svenska politiker: Sverige EU-kommissionär Cecilia Malmström och nya IT-ministern Anna-Karin Hatt. Bara genom att slänga ett snabbt öga på twitterflödet under deras respektive presentationer får man en tydlig indikation på hur vitt skild deras ton var. Där Malmström påtalade de faror vi nu möter i och med den nya tekniken och de nya kontaktytor som internet erbjuder, så fokuserade Hatt på de möjligheter vi har framför oss och det ansvar vi alla bär för att förverkliga den potential som hon anser att internet presenterar oss med. I ärlighetens namn hade Malmström en bra mycket svårare utgångspunkt. Under hennes ansvarsområde finner vi organiserad brottslighet och terrorism. Att hon dessutom fått ärva datalagringsdirektivet gör inte arbetet lättare. Men att inför en sån publik som närvarar vid Internetdagarna uppvisa okunskap kring tekniken som påverkas och påverkar lagförslagen hon själv arbetar med och de implikationer vissa av hennes svar ger är skrämmande.

”På många sätt är Internet bara en spegling av samhället i övrigt.” – Hatt

I jämförelse visade Anna-Karin Hatt en förståelse för vad som går hem hos den kräsna konferenspubliken. Det ska bli fyra spännande år framöver, där jag hoppas att vi tillsammans kan arbeta för att uppnå mycket. Hatt satte själv fokus på bland annat digital delaktighet, bra offentliga e-tjänster som är samordnade utifrån medborgarnas perspektiv och behov, göra demokrati tillgänglig genom IT och att hon kommer stå upp för öppenhet. Just öppenheten ärade henne en spontanapplåd från publiken.

Ny syn på politikens roll

Hon påpekade flera gånger att det är en ny politik som förs nu. Samhället kan inte längre luta sig tillbaka och be att staten löser våra problem, ansvaret fördelades tydligt ut över företag, folkrörelser, kommuner, stat och användare. Det ser jag som en självklarhet, men i detta ligger också ett tydligt ansvar på staten. Man måste agera för att facilitera förändring och inte lägga krokben för innovationer. Man får inte minska medborgarnas frihet och införa lagstiftning som begränsar den potential som finns inom oss och internet. Här har Hatt ett stort ansvar att lyssna på de röster som fanns i rummet i går och de som återfinns såväl inom industrin som hos användarna. Det finns kunskap, erfarenhet och förståelse för hur internet har växt fram och vad som potentiellt kan förändra dess natur och detta är viktig att ta till sig, lyssna in och se som en styrka att kunna samarbeta kring dessa frågor. En öppen dialog kan föra oss alla framåt mot en bra digital agenda för Sverige.

”Och jag lovar er att jag, varje gång det händer, kommer att stå upp för öppenheten. Överallt. Alltid.”

Med den energi och den framtidsoptimism som Anna-Karin Hatt sjöd av igår har hon en utmärkt startposition för samarbeten med andra engagerade aktörer. Nu hoppas jag bara att vi fortsätter arbeta tillsammans och att vi då och då påminner varandra om de saker som lovades på Internetdagarna. Dags för oss alla att leverera.

Foto: Erkstam

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn