.FILE

22-23 november 2021

Internet för alla? Inte ännu.

Trots att Internetanvändningen hela tiden ökar, fler och fler använder och de som använder ägnar mer och mer tid åt Internet, är det långt ifrån alla som använder Internet i Sverige idag. 7 procent av svenskarna i åldern 16-74 år säger att de aldrig använt Internet, enligt SCB:s undersökning ”Privatpersoners användning av datorer och Internet 2009”. Det motsvarar en halv miljon personer. Jämfört med många andra länder ligger dock Sverige bra till, med en låg andel som säger att de aldrig använt Internet.

I jämförelse med de 27 andra länderna i EU placerar sig Sverige bäst, med lägst andel som säger att de aldrig använt Internet. I hela Europa (EU-27) är det 30 procent som aldrig använt Internet. Och i länder som Grekland, Italien, Portugal och Bulgarien ligger motsvarande andel på runt 50 procent av befolkningen. Även jämfört med länder i norra Europa ligger Sverige bra till. I Danmark är andelen som aldrig använt Internet 11 procent. Motsvarande andel i Finland och Storbritannien är 15 procent.

Skillnaderna stora mellan äldre och yngre i Sverige

Trots att Sverige placerar sig bra finns det grupper där Internetanvändningen är låg. T ex är skillnaderna stora mellan äldre och yngre. Bland svenskar i åldern 65-74 år är andelen som aldrig använt Internet hela 38 procent. Bland de yngre är det i princip ingen som säger att de aldrig använt Internet.

45 procent av de mellan 65-74 år säger att de använder Internet regelbundet (minst en gång i veckan), vilket ska jämföras med 86 procent bland samtliga svenskar och hela 98 procent bland ungdomar i åldern 16-24 år.

Men det sker saker. Internetanvändningen ökar bland de äldre. En genomsnittlig dag använder 39 procent av 65-79-åringarna Internet, enligt senaste Mediebarometern från Nordicom. Det är en kraftig ökning från föregående år då räckvidden var 29 procent.

Allt fler äldre använder Internet och den största ökningen sker bland de äldsta. Men sker ökningen tillräckligt snabb?

Vill du läsa mer om den digitala klyftan? Kolla in vad Olle Findahl skriver i rapporten ”Internet 15 år” som finns att ladda ner gratis från .SE (pdf). I rapporten beskrivs utvecklingen av Internet under de 15 första åren och hur svenskarna blev Internetanvändare.

TIPS! Den 24 mars 2010 håller .SE i ”Internet för alla? – en hearing om kunskap för digital delaktighet, läs mer & anmäl dig här

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn