.FILE
Köp nu

23-24 november 2020

Köp nu

Endast 500 kr/dag (exkl. moms)

Internet för alla

Arrangemang som den senaste tidens Geek Girl Meetup, 24 Hour Business Camp eller Internetdagarna lyfter och inspirerar oss som har modet, informationen och i vissa fall pengarna som krävs för att delta. Men vilka projekt finns för dem som saknar någon av dessa förutsättningar?

Uppenbart är att sådana projekt behövs. Även för grupper som vid första anblick inte alls kan tyckas behöva stöd, som ungdomar eller småföretagare. Idag sträcker sig större delen av datoranvändningen för Sveriges drygt 900 000 småföretag till e-post och officepaketet, berättar Carolin Schmidt från IT-rådgivarna. Inte datasäkerhet. Inte ens hemsida. Absolut inte e-handel eller e-faktura.

Hängivna aktörer driver fantastiska projekt ”i det tysta” – om de fanns i vår twitter-bubbla vore de kanske i behov av stöd?

Men flera hängivna aktörer driver, många gånger i det tysta, sådana projekt. Jag säger ”i det tysta,” för om de redan fanns i vår twitter-bubbla vore de kanske i behov av stöd? Ärliga, effektiva projekt som gjort rätt, gång på gång. De har använt sig av kanaler som redan finns – en bokbuss blir Internetbuss i pensionärstäta områden. De har använt sig av personer som befinner sig på rätt ställen – en kille i Kista vill ha sommarjobb och rekryterar hela släkten till datorkurs. Och framför allt, de har låtit människor skapa sina egna förutsättningar – elever på individuella programmet får låna en netbook i 1,5 år, utan kontrakt, utan klausuler. ”De får inte sälja den och de får inte elda upp den, men sen är det upp till dem,” säger Andi Kravljaca från Värmdö kommun. Dessa elever gör med Internet det de tycker ska göras, precis som alla borde kunna.