.FILE

22-23 november 2021

Knasiga lagförslag i Israel

Israels parlament (Knessets) kommité för lagförslag har antagit ett lite udda förslag och skickat det vidare för fastställande via den normala processen i parlamentet. Det handlar om att göra samma sak för e-postadresser som vi i Europa gjorde för mobiltelefon-nummer i slutet av 90-talet. Man skall helt enkelt kunna ta med sig sin e-postadress om man byter t.ex ISP säger lagen!

Förslaget liknar den reform om nummer-portabilitet som EU genomförde runt milleniumskiftet

En och annan tekniker skakar säkert på huvudet och undrar om någon slagit sig. Förslaget kommer om inte annat att leda till en massa operationellt strul och merarbete och säkert en hel del byråkrati och blanketter. Förslaget liknar i viss del den reform om nummer-portabilitet som EU genomförde runt milleniumskiftet. Ideén var att kunden fick ta med sitt telefonnummer när man byter operatör. Allt för att främja rörligheten av kundmassan och stimulera konkurrens.

Inom Internet har vi lärt oss att samla Internets ”telefonnummer” eller IP-adresser i större sammanhängande grupper. Det gör det möjligt att skapa växlar som effektivt och ekonomisk kan hantera nätet. Nummerportabiliteten å sin sida går i precis motsatt riktning. Operatörerna sprider ut telefon-nummer på ett nästan slumpmässigt sätt mellan sig. Risken med e-post portabilitet är givetvis att denna ”spridning” av e-postadresser mellan olika operatörer gör tekniken mer komplicerad och därför dyrare.

På 1990-talet ville man göra det enkelt för ovana datoranvändare att komma igång, men givetvis fanns det även andra avsikter…

Men tittar vi på bakgrunden så kanske det faktiskt finns en del att lära av detta! När Internet började ta fart för privatpersoner på allvar i mitten av 1990-talet så köpte de flesta ett ”paket” som innehöll uppkopplingsmöjlighet via modem, ett antal e-postadresser och möjligtvis något senare i utvecklingen en webb-sida som man kunde lägga upp lite smått och gott på. Delvis var denna paketering något som ISP:erna gjorde för att kunden skulle få nytta av Internet och kunna komma igång utan att själv behöva söka och hitta tjänster och instruktioner. Man ville helt enkelt få ner trycket på en redan belastad kundtjänst. Paket med självkörande installations- och konfigureringsprogram gjorde att även en tämligen ovan datoranvändare kunde komma igång!

Men det fanns givetvis ett par andra avsikter; dels så fick kunden e-postadresser och webb-sidor med operatörens varumärke i, t.ex användare@algonet.se eller kund@telia.com, men man förstod också att om kunden hade stor användning för sin e-postadress eller webbsida så skulle det bli ett större motstånd att byta till en annan ISP eftersom man då även var tvungen att byta e-postadress och webb!

Precis samma mekanism som EU var ute för att eliminera i nummerportabilitets-lagstiftningen… Man förenklar för folk att byta operatör och stimulerar på så sätt konkurrensen!

Här får vi då knyta tillbaka lite till ”e-postadress-portabilitet” eller vad man då skall kalla det. Givetvis finns möjligheten att teknisk genomföra detta genom olika former av eftersändning. Som en konsekvens kommer ISP:erna att få en massa tekniska problem att  lösa som säkert kommer att kosta både pengar och gråa hårstrån för inblandade tekniker.

Om hotmail eller google väljer att inte utbyta trafik med resten av Internet utan bara andra liknande operatörer milt sagt en skrämmande tanke

Eller så får dom fundera på detta på detta ur ett annat perspektiv. Kanske är det så att ISP:ernas dagar som e-postoperatörer är över?! Jättar som hotmail, google, mail och yahoo skulle utan tvekan älska den utvecklingen. Kanske blir det så att mailen istället för att opereras på mängder av små och ibland obskyra ISP:er som inte bekymrar sig över spammares härjningar samlas hos några få stora. Som gammal förespråkare för decentraliserade lösningar på Internet är jag inte helt förtjust i den tanken. En dag kanske hotmail eller google bestämmer sig för att deras mail-system som då kanske hanterar, säg, 50% av e-posten inte skall utbyta trafik med resten av Internet utan bara andra liknande operatörer. En milt sagt skrämmande tanke.

Det kan också vara så att den enklaste lösningen är att ISP:erna gör en unbundle av sina tjänster och delar på access, mail och webbsidor så att kunden kan köpa saker i lösvikt och också behålla det som fungerar bra om dom byter något annat inte gör det! Då behövs ju inte någon lagstiftning om portabilitet. Frågan är om det går att konkurrera för en svensk ISP att tillhandahålla gratis e-post i konkurrens med t.ex google? Eller kan man ta några kronor i månaden och erbjuda något som har så pass mycket mervärde att folk är beredda att betala? Jag har mina dubier…

Går inte det måste ISP:erna ha nån annan affärsmodell med sin e-post även idag – vilken den då månde vara…

Well, oavsett vilken väg man går framåt om denna idé om e-postportabilitet får fäste så känns det som om det skulle kunna rubba en balans mellan några riktigt stora och många-många små. Vad resultatet av det skulle bli är nog rätt svårt att räkna ut så jag får nog ge mig på den punkten!

Det som är en viktigare fråga är; fungerar det så dåligt idag att vi måste ta till det rätt trubbiga vapnet ”lagstiftning” för att laga det?

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn