.FILE

22-23 november 2021

Många börjar förstå att det är något fel på Hadopi-lagen

Jag skämtade för ett tag sedan med några av medlemmarna i den franska medborgarrättsrörelsen La Quadrature du Net. Jag sade att vi borde ta med oss en filmkamera och gå till myndigheterna för att be om en skiva med det statliga spionprogram som man säkerligen kommer att behöva installera i sin dator så att de styrande skall kunna hålla koll på en när Hadopi-lagen träder i kraft. Hadopi-lagen – Hadopi utläses på svenska Högsta myndigheten för spridning av verk samt interneträttsligt skydd – är ju så vansinnigt absurd att det liksom inte går att låta bli att driva med eländet.

Alla som har rent mjöl i påsen kan lika gärna installera ett statligt spionprogram

Men skrattar bäst som skrattar sist. Förespråkare för Hadopi-lagen har nu nämligen på fullaste allvar föreslagit att de som har rent mjöl i påsen väl lika gärna kan installera just ett statligt spionprogram, så slipper de bli misstänkta för illegal fildelning. Alla andra lever fortsättningsvis farligt i Frankrike, särskilt som Hadopi-vännerna propsat på att lagen skall komma att gälla retroaktivt, så att man kan skall kunna döma också dem som tros ha laddat ned illegalt innan lagen trädde i kraft.

Eftersom Hadopi-lagen är rakt igenom rättsvidrig och dessutom strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter på flera punkter fortsätter den att möta motstånd och klubbas ned i första, andra eller tredje instansen. Men president Nicolas Sarkozy kommer inte att ge sig. Inför den senaste omröstningen om Hadopi hördes han enligt en ledamot i den lagstiftande nationalförsamlingen väsa att ingen skulle bråka utan att alla bara skulle se till att visa enad front och rösta igenom lagen. Och så skedde också.

Frihet, jämlikhet, broderskap! Eller?

Det franska folket har hittills varit märkligt tyst. Fransmännen är ju annars ett ytterst demonstrationsvilligt folk som protesterar vilt mot än det ena än det andra, så till den milda grad att deras motto väl nästan borde ändras från ”liberté, égalité, fraternité” (”frihet, jämlikhet, broderskap”) till ”on dit non!” (”vi säger nej!”). Strejker är en riktig folksport och den parisiska tunnelbanan står solidariskt stilla för att stödja olika utsatta yrkesgrupper sisådär en gång i halvåret.

Men när det handlar om Hadopi-lagen, en lag som syftar till att på tvivelaktiga grunder och utan rättegång döma människor till straff som i praktiken berövar dem några av de mest grundläggande demokratiska rättigheterna, nämligen yttrandefriheten och rätten att inte dömas utan rättegång, då tiger fransmännen stilla. Kanske beror det på att många helt enkelt inte har förstått vad som håller på att hända. Enligt Julien Rabier från La Quadrature du Net håller läget dock på att förändras.

Hadopi kommer bli ett dyrt och meningslöst maskineri

”Från början förstod de flesta inte alls vad lagförslaget handlade om”, säger Julien Rabier till mig i irc-kanalen #telekompaketet på chattservern irc.freequest.net. ”Men efter de senaste veckornas information, och efter att lagen avkrypterats och förklarats närmare, har medvetenheten ökat om att det handlar om ett felaktigt svar på ett falskt problem.”

Han utvecklar närmare: ”Hadopi presenterades som en lösning på problemet med minskad cd-försäljning, ett problem som framställdes som ett hot mot all artistisk kreativitet. Nedgången i försäljningen sades vara en konsekvens av fildelningen. Det är ett falskt problem. Därefter har nämligen flera studier visat att de som fildelar mest är också de som köper mest musik. Det felaktiga svaret på det i grunden alltså falska problemet är det faktum att Hadopi kommer att bli ett väldigt dyrt och meningslöst maskineri som stänger av människors internetuppkoppling baserat på otillräckliga bevis, såsom uppgifter om ip-nummer. Visst, alla tycker inte såhär. Men många börjar förstå att det är något fel på den här lagen och önskar sig istället riktiga lösningar för artisterna.”

Makten har kommit att bli ett verkligt hot mot demokratin

Att herr och fru Dupont, den svenska familjen Svenssons franska kusiner, alltså så smått har börjat få upp ögonen för Hadopi-lagen och dess konsekvenser är onekligen positivt. Det problematiska nu är att få ut information, inte bara om Hadopi-lagen utan om repressiva datalagar i allmänhet. Internet är fortfarande en ung fråga som många inte riktigt greppar, och trots att det är ett fantastiskt verktyg så riskerar det att kväsas i sin linda när särintressen trycker på för att göra om infrastrukturen till en enfilig motorväg med vägtullar. EU-byråkratin är helt omöjlig att förstå sig på om man inte är insatt i hur hela apparaten fungerar samt pratar EU-speak, det interna fackspråket, flytande. Så har makten kommit att bli ett verkligt hot mot sann demokrati, och nu är det bland annat till rörelser som franska La Quadrature du Net det som internauternas hopp står. Opinions- och folkbildning har sällan varit viktigare. Opinions- och folkbildning har sällan varit viktigare.

Lisa Magnusson är med i Juliagruppen


Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn