.FILE

22-23 november 2021

Närmar vi oss slutet på ett öppet Internet?

Medan vi på den svenska arenan diskuterar hur vi ska försvara nätneutraliteten och våra möjligheter att erbjuda öppen och transparent åtkomst till alla tjänster via Internet så kokar fransmännen ihop allt mer långtgående lagstiftningsförslag som går käpprätt i motsatt riktning. Låt er inte luras av det lite klämkäcka namnet. Loppsi 2 är den lag som om den antas ska se till att franska staten får kontroll över sina medborgare även online, och det rejält.

Staten ska få rätt att installera kod på privata datorer

Lagförslaget talar om att staten ska få rätt att installera kod på medborgarnas datorer. Koden samlar in, lagrar och skickare vidare tangentbordsinmatningar. Enligt förslaget ska staten få rätt att använda keyloggern i upp till fyra månader på en dator med möjlighet till fyra månaders förlängning.

I lagförslaget skissar man dessutom på en enorm databas med arbetsnamnet ”Pericles”. Den stackars statsmannen Pericles skulle rotera i sin grav om han visste att han skulle förknippas med slikt. I databasen ska den franska staten samla in information från en lång rad enskilda (franska) databaskällor och skapa en gigantisk mapp över alla medborgare i landet. Enligt en artikel i Le Monde kommer Pericles att innehålla mängder av känslig och personlig information vilket naturligtvis kan tyckas vara ett hyfsat allvarligt hot mot integriteten.

Etablerade partier försöker framstå som Internetfrälsta integritetskämpar på hemmaplan – men på bortaplan tar de en helt annan riktning

Men vägen är inte lång från Paris till Bryssel. Medan våra etablerade partier här på hemmaplan anstränger sig för att framstå som Internetfrälsta integritetskämpar, har de svenska EU-parlamentarikerna ofta röstat i diametralt motsatt riktning och långt ifrån alltid i linje med sina partier, något som SvD avslöjade efter en granskning.

Vi har all anledning att oroa oss för den samlade effekten på integriteten och rättssäkerheten av den enorma mängd lagstiftning som nu införs i snabb takt. Jag är glad att jag inte är fransman, och jag skulle inte bli förvånad om det snart blir någon form av fransk revolution. I alla fall en liten.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn