.FILE

22-23 november 2021

Nya IT-ministern applåderades – datalagringsdirektivet sågades

Det var en laddad IT-minister som huvudtalade på konferensens andra dag. Centerpartiets Anna-Karin Hatt talade för första gången med det svenska Internetsamfundet och att döma av den långa applåden som följde uppskattade publiken vad den fick höra.

Ministerns innehållsrika anförande målade upp visioner av en framtid där informationstekniken utnyttjas maximalt för att förbättra alla människors vardag – i både skola, vård och omsorg, hemmet, industrin, offentlig service och den demokratiska processen. Hon talade om vikten av digital delaktighet, men underströk samtidigt det positiva i att det finns dem som går före. Hennes löften om att staten själv ska vara ett föredöme vad gäller saker som öppen källkod, DNSSEC och IPv6 föll i god jord, liksom hennes starka försvar av de öppna nätens bevarande.

Om Anna-Karin Hatt ville skapa förväntningar på regeringen hos sin publik, lyckades hon onekligen. Huruvida  hon också lyckas leverera blir något som får utrönas under kommande års Internetdagar.

Här kan du se IT-ministerns anförande i sin helhet:

Dagsaktuella ämnen

Bland onsdagens alla övriga seminarier och debatter var till exempel mediespårets seminarium om utvecklingsarbetet mycket uppskattat. Att Internetdagarna hänger med i de dagsaktuella händelserna demonstrerades av Måns Jonassons inhopp på säkerhetsspåret med en demonstration av det i medierna uppmärksammade verktyget Firesheep. Han visade hur enkelt vem som helst, utan några förkunskaper, kan stjäla inloggningsuppgifter till Facebook, Twitter, webbsidor och så vidare i öppna nät.

Ett annat högaktuellt ämne för dagen var datalagringsdirektivet debatterades av riksdagsmän från fem av de åtta riksdagspartierna.  Bahnhofs vd Jon Karlung kritiserade direktivet skarpt och myntade begreppet Lex Dupondtarna – bara för att de bortkomna Tintin-detektiverna inte kan fånga brottslingar så ska man inte ge dem kärnvapen. Många i publiken stämde in i kritiken, både vad gäller hoten mot integriteten, att finansieringen ska komma från operatörerna – och därmed i förlängningen konsumenterna – samt den befogade frågan hur effektivt verktyg det verkligen är i brottsbekämpningen.

Även om Vänsterpartiets Jens Holm var den enda som var uttalat emot att införa direktivet, verkade det finnas föga entusiasm kring det bland företrädarna för alliansen. Den främsta drivkraften tycks vara att man inte vill bli bötfälld av EU-kommissionen och detta hot kommer antagligen leda till att direktivet blir verklighet även i Sverige. Den som minns Kjell-Olof Feldts skaldande om löntagarfonderna (”Löntagarfonder är ett j-la skit, men nu har vi baxat dem enda hit!”) skulle dock gärna vilja kika efter vad som står i de borgerliga politikernas anteckningsblock i dag.

Tack för denna gång

Vi som har jobbat med årets upplaga av Internetdagarna vill passa på att tacka alla deltagare som varit med och skapat ännu en lyckad konferens. Vi ses förhoppningsvis igen nästa gång det blir dags!

Var det något du missade så finns alla live-sändningar från båda dagarna upplagda på .SE:s Youtube-konto http://www.youtube.com/user/internetfoundation

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn