Offline – ett livskvalitativt alternativ? – Internetdagarna .FILE
Köp nu

23-24 november 2020

Köp nu

Endast 500 kr/dag (exkl. moms)

Offline – ett livskvalitativt alternativ?

Att Internet fungerar bra och ”alltid” är kanske viktigare än vad vi tänker oss. Tänk bara på det ståhej det blev när kabel-TV operatören Com Hems del av nätet var nere en kväll. Till och med Post- och Telestyrelsen skulle vara med och utreda.

Kan man inte strunta i räkningen, anmälan till bröllopet eller att rapportera VAB? För att istället ta en biokväll, åka och hälsa på mamma eller dela en flaska vin med den man håller kär? Världen finns nog kvar imorgon också även om inte Facebook och Twitter är uppdaterade.

Det känns som att alla är så stressade

Nåja, det finns nog en anledning till eftertanke i alla fall. Då samhället blir mer och mer beroende av Internet så blir det svårare att hantera Internetfria kvällar. Tillgängligheten och hur väl det fungerar måste nog hållas efter och förbättras. Det är ju trots allt något som ISPerna tar betalt för.

På .SE driver vi ett projekt som kallas ”Hälsoläget” som syftar till att mäta, analysera och komma med förslag på åtgärder för att förbättra Internet. Vi kan givetvis inte mäta allt men vissa saker är ju mammas gata för oss! Till exempel hur domännamn och de servrar som sköter dem fungerar. Spana in vår DNS-check !

Vi har också skapat Bredbandskollen , en utmärkt tjänst så att bredbandskunder kan följa upp om de verkligen får det som leverantören lovat. Och gissa om leverantörerna gnällde… De tycker givetvis att större delen av intäkterna skall gå tillbaka till kassakistan och inte till att göra Internet bättre! Är det så att detta projekt kan göra nätet lite bättre och andelen uppstressade användare mindre så tycker jag det är ett privilegium att få hjälpa till.