.FILE

22-23 november 2021

Paniken sprids när unga viker ut sig på nätet

I en rapport från ungdomsstyrelsen framkommer det bland annat att var fjärde tjej får erbjudande om att vika ut sig på nätet. Kontakterna kan komma via communitys eller andra kanaler på nätet där de unga hänger. Det finns många delar i de där siffrorna som kan få folk att rycka till, att förfäras och att börja skapa regler och förbud. Det som framförallt slår mig med häpnad(och kanske fasa, bestörtning och en uns ilska) är inte det faktum att så många tjejer får de där ibland vidriga förslagen utan att de bett om det. Utan att det någonstans i vårt land sitter män och unga killar(som det oftast handlar om, enligt BRÅ är det 99% män som utsätter och tar kontakt via nätet på detta sätt) som tycker att det är deras fulla rätt att bete sig på detta sätt. Alltför ofta hamnar skuldens ljuskägla på tjejerna som frivilligt eller ofrivilligt publicerar lättklädda bilder på sig själva. Nästan aldrig pratar man om den andra sidan. De som tittar på alla dessa bilder, de som mailar skamliga förslag till unga tjejer. Varför i hela världen känner dem att de är ok att göra det?

Strunta i varningar och pekpinnar – snacka om hur man ska bete sig istället

Är det vårt översexualiserade samhälle som i tysthet ger tummen upp till skamliga förslag? Är det föråldrade könsmönster som ärvs ner i samhället, där mannen är den starka och tar vad han vill ha? Jag kan inte ge ett bra svar på det. Men däremot så kan jag även kasta in en variabel till: Ingen har talat med pojkarna eller flickorna om vad de kan förvänta sig ute på internet. Däremot så har vi talat oss blåa om att det kan vara farligt att lämna ut personuppgifter och att en bild ”kan leva för alltid” på nätet. Men inte hur man ska bete sig mot varandra. Den delen av internetkunskap döljs bland varningar och pekpinnar.  Jag vet att det är många tjejer som blir rädda, förskräckta och äcklade av oönskade sexuella kontakter och inviter de stöter på när de är på nätet.

Att vuxna får panik handlar om att det är en okänd arena

I skolan är det inte många som vågar eller kan ta den här diskussionen, dels för att kompetensen kring de ungas internetanvändande (oftast) är för låg, och dels för att man fortfarande har snöat in på att nätet främst är en teknisk fråga. Som man måste vara tekniskt insatt i för att kunna diskutera. Icke säger jag. Ungas användning av nätet drivs framförallt av sociala faktorer. Man vill träffa och prata med sina kompisar. Att vuxna får panik handlar om att de inte är på dessa arenor, men även för att de inte för sitt liv kan förstå VARFÖR de unga är där! På samma sätt som jag och andra åker land och rike runt för att förklara detta, så fanns det när jag var i mellanstadieåldern en man som kom och talade med oss om farorna med att tala med främlingar via heta linjen. Det var den tidens okända arena som satte skräck i föräldrar och pedagoger i Sverige. Idag kan vi småle åt att folk var så rädda för en telefontjänst.

För att på nått sätt komma till rätta med de orätter som kan finnas på nätet ordinerar jag följande tankesätt:

Tänk inte på nätet som teknik – tänk på det som ett samtal

Samtalet som började på skolgården fortsätter. De skvaller och rykten som började i skolan kommer fortsätta spridas på nätet. Tänk som såhär: nästan ALLA samtal som inleds offline fortsätter online.

Våga vara vuxen och sätt gränser

Någon behöver ta diskussionen om det är rätt av en kille att skicka skamliga förslag bara för att en tjej har en lättklädd bild av sig på nätet. Allt för ofta hamnar skulden på tjejen som får skylla sig själv. Men med en sådan stenåldersmentalitet kommer vi ingenstans. Det är samma tanke som att tjejer med utmanande kläder får skylla sig själva om de blir våldtagna. Men givetvis behöver vi även tala om de reella konsekvenserna av att publicera bilder av sig på nätet. Lättklätt eller inte.

I botten av detta finns, anser jag, en stor skillnad i hur vi ser på vår integritet. Förra året skrev jag tillsammans med Ewa Thorslund boken ”Ungas integritet på nätet” som finns att laddas ner gratis och lagligt här.

Vi vill gå från ord till handling

Vi är precis i uppstarten av vårt nya projekt som är finansierat av Internetfonden. Vi kommer starta bloggen www.ungaochinternet.se där vi fram till mars nästa år kommer att publicera case som tar upp olika problemställningar som är förknippade med ungas nätanvändning. Till varje case kommer vi intervjua vuxna och unga som får ge sin syn på caset, och även komma med möjliga lösningar. Vi vill med denna sida gå från ord till handling, och inte bara tala runt problemet, utan även försöka ge praktiska råd till pedagoger i Sverige på hur vi kan skapa ett tryggare onlinetillvaro för de unga.

Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Spara 25% på dina biljetter

Spara 25% på dina biljetter

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du chansen att köpa biljetter för endast 600 kr/dag exklusive moms istället för 800 kronor.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn