.FILE

22-23 november 2021

Piratpartiet – därför ställer vi upp i lokala val

Måndagen den 10:e augusti hölls ett ovanligt viktigt möte i Piratpartiets styrelse. Det skulle beslutas om PP ställer upp i lokala val eller ej. Beslutet blev att vi gör det, ”där den lokala organisationen så önskar och vi har tillräcklig organisatorisk styrka”. Kriterierna är inte fastställda ännu, men Falkvinge pratade om det i Aktuellt.

Många undrar vad PP har att göra i kommunerna

Många är skeptiska till att PP har i kommunerna att göra, men jag anser att det inte är många frågor där man inte kan applicera en informationspolitisk aspekt. Aftonbladet kan dessutom inte tas seriöst då de missat en så pass viktig poäng som att PP tycker bibliotek är fantastiska och bör utökas med mer kultur och information åt folket.

I en kommun är det mycket information som lagras om kommuninvånarna. Vilket system ska användas till detta? Hur säkerställer man att information inte hamnar på fel plats eller i orätta händer? Och omvänt, hur ser man till att offentliga handlingar är tillgängliga för samtliga kommuninvånare? En handling är heller inte antingen tillgänglig eller inte. Man kan även mäta hur lätt det är att få tillgång till handlingen. Måste man ha något speciellt program på sin dator om man vill hämta det över Internet? Är det svårt att hitta det på grund av ostrukturerade webbplatser? Här finns mycket att diskutera.

Vi vill att offentliga handlingar ska vara tillgängliga för alla

Offentliga handlingar ska alltså vara tillgängliga för offentligheten, medan individer ska ha rätt till sitt privatliv. Detta verkar vara svårt för vissa att skilja mellan, vilket bara visar att Piratpartiet behövs ännu mer. Vi har en viktig uppgift när det gäller att informera om hur man kan uppnå våra mål, vilka faktiskt inte alltid är skilda från övriga partiers.

En viktig uppgift för Piratpartiet är att bidra med kunskap och insikt i hur kultur, information och kunskap kan spridas bland människor samtidigt som individens frihet och integritet värnas. Detta behövs på alla nivåer i min mening. Samhället utvecklas förhoppningsvis hela tiden, och det är viktigt att se till att riktningen är rätt.

Om 50 år kommer vårt samhälle att kännas förlegat om vi inte ligger i

Piratpartiet kanske inte behövs i vissa kommuner eftersom de redan är som vi vill ha dem? Jag säger att det är viktigt att se till att de fortsätter att utvecklas på rätt sätt. Om samhället ser likadant ut om 50 år som det gör nu kommer det kännas fruktansvärt förlegat.

Ledstjärnan för Piratpartiet är att vi vill bygga framtidens kunskapssamhälle, inte ett kontrollsamhälle. Detta är en process som kommer ta lång tid. Förhoppningsvis avstannar aldrig utvecklingen i vårt samhälle, utan det kommer hela tiden att finnas ny teknik att förhålla sig till och nya situationer kommer att uppstå där det finns fallgropar med risk för alltför omfattande kartläggning av medborgarna eller beroende av utländska företag. Det är viktigt att se upp för dessa och jag tror att Piratpartiet har en viktig roll att spela.

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Skriv upp dig på intresselistan redan nu så får du läsa programmet först av alla och möjlighet att köpa biljetter till ett Early Bird-pris!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn