.FILE

22-23 november 2021

Vad är Internet?

Internet, det där ordet som börjar med stort I definierades för ett decennium sedan som ett nät av nät. Det fanns en massa små internet som hade det gemensamma i att de knöts ihop av protokollsviten som kallades IP. Dessa små internet kopplades samman till vad vi idag känner igen som det globala Internet.

Idag kanske det finns anledning till att definiera om ordet. För den normala Internet-användaren är det helt ointressant hur sladdarna kopplas samman. Min gissning är att det är betydligt mer intressant för användaren vad man kan använda Internet till. Så en ny definition av Internet skulle kunna vara ∑tjänster, dvs att Internet skulle vara summan av alla tjänster man kan nå och hypotetiskt använda sig av. Så oavsett vilka underliggande protokoll som Internet består av så bryr sig inte en ordinär användare sig ett dyft om dem. Så om vi diskuterar transitionen från IPv4 till IPv6 så är det inte något som en användare kommer att bry sig särskilt mycket om, eftersom tjänsterna som transporteras över dessa protokoll inte kommer att skilja sig nämnvärt om de färdas över det ena eller det andra protokollet.

Internet som vi är vana vid förändras

Vad som påverkas är dock vilka tjänster som kan utvecklas beroende på vilka underliggande protokoll man har möjlighet att köra över, och hur användarna kan kommunicera mellan sig över dessa protokoll. Idag håller IPv4 att gå mot sitt end-of-life, och Internet som vi har vant oss vid håller på att förändras i grunden. Att vi använder IPv4 än idag har fått sådana konsekvenser att det har börjat påverka hur användare kan prata med varandra. Vi vet t.ex. att en användare som sitter på företag A med största sannolikhet sitter på en dator som använder s.k. privata IP-adresser. Om användare A på företag A vill kommunicera direkt med användare B på företag B som också sitter på en privat IP-adress så går inte detta. Anledningen till det är att användare A inte kan direktaddressera användare B:s dator, eftersom dessa adresser inte går att prata med annat än på ett privat nätverk. Därför finns det idag en stor mängd sätt att kringgå denna typ av begränsning, som till exempel att använda tjänster som tredje part tillhandahåller. Då pratar användare A med tredje part som i sin tur förmedlar kommunikationen med användare B.

Spela mot varandra via nätet utan tredje part

Genom att återgå till principen att alla IP-adresser som används är publika IP-adresser så kan man se till att användare A åter kan kommunicera med användare B. Detta kallas för ”end-to-end”-principen. Nu kommer dock detta ändå att göras svårt i och med alla brandväggar som finns, men det blir ändå betydligt enklare att kommunicera på det sättet än att jobba vidare på olika mekanismer för att få användare A att prata direkt med användare B genom att försöka lista ut hur nätet hos de båda användare råkar vara konfigurerat för stunden, bara för att få IPv4 att överleva lite till. Det kan vara så enkelt att de båda användarna vill spela ett spel med varandra över Internet. Idag så är det garanterat så att spelet måste ha en spelserver som tredje part tillhandahåller för att det ska fungera. Med IP-adresser som räcker åt alla skulle det räcka med att spelet kan adressera de båda spelarna över Internet direkt, så kan de spela med varandra.

Att ge användare riktiga IP-adresser möjliggör också att användare själva kan producera tjänster som ska finnas tillgängliga över Internet. Det kan vara så enkelt som att man vill hantera sin egen e-post eller hemsida på sin egen dator, eller att man vill köra sin telefonväxel över IP på egen hand. Det kanske låter främmande, men det var såhär Internet växte fram. Från början köpte man inte sina tjänster av någon annan, utan producerade dem själv. I takt med att Internet växte så fanns det naturligtvis behov av att låta någon som var duktig köra tjänsterna istället för att man gjorde det själv. Och vem har inte hört talas om någon stor tjänst som växt upp hemma i någons garage för att helt plötsligt expandera och blivit oerhört populär? Ett nät som motarbetar detta är inte det jag tänker på när jag hör ordet Internet.

Ta med både IPTV och Internettelefoni till sommarstugan

Vad som också håller på att hända är att man blandar ihop vad som är åtkomst till Internet, och vad som är tjänster som tillhandahålls på Internet. En Internetoperatör i Sverige idag säljer gärna tjänster såsom IPTV och Internettelefoni till sina kunder, bundlat tillsammans med Internetaccessen. Dessa tjänster fungerar dock bara då användaren sitter på sitt nät hemma med den köpta Internetaccessen. Om det hade varit så att operatören kunnat skilja på tjänsten som sådan och på accessen till Internet hade kunden kunnat åka till sommarstugan med en annan Internetaccess och fortsatt kunna ringa och titta på TV.

Denna typ av inlåsning av tjänster är i mitt tycke väldigt olycklig, och rimmar illa med min definition av vad Internet är, nämligen summan av alla tjänster. Tjänster köpta från en Internetoperatör som låser in sina tjänster på det här sättet är inte Internet-tjänster, det råkar bara vara tjänster som använder IP för transport.

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn