.FILE

22-23 november 2021

Webbseminarium 28 april – digital delaktighet och crowdsourcing!

Den 28 april arrangerar Folkbildningsrådet tillsammans med IKT-lyftet, Stockholms läns Bildningsförbund, Folkbildningsförbundet, RIO och SKL ett webbseminarium på temat ”Hur får vi med alla på det digitala tåget?”

Erik Fichtelius är moderator. Medverkar gör också Olle Finndahl från .SE med en beskrivning över svenskarnas Internetanvändande I panelen sitter Abdulkader Habib från Kista folkhögskola, Sofie Sjöstrand, SIP, Ann Wiklund, IKT-lyftet, Maria Asplund-Sandell ABF Stockholm och Martin Karlsson, Örebro Universitet och Lars Ilshammar, chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. som även sammanfattar dagen .

Seminariet livesänds via Bambuser mellan 13-16 och följs upp och kommenteras på minst 10 olika noder över hela landet. Som på Regionbiblioteket i Halland till exempel.

Under dagen kommer jag ”googla ifatt” påståenden, faktareferenser och lösryckta kommentarer

Själv är jag Google Jockey. Min uppgift är att ”googla ifatt” alla påståenden, faktareferenser och lösrykta kommentarer av typen ”det finns undersökningar som visar… ” och ”nästan 75 procent saknar…” och liknande. Precis såna saker som alltid får stå oemotsagda och ofta okommenterade på seminarier och konferenser, där ingen i publiken har möjlighet att faktakolla, eller säga emot.

Inte för att alla referenser skulle vara fel. Tvärtom. Men om nån nämner en forskningsrapport om – vilket ämne som helst – så kan man ju vara ganska säker på att det finns en hel radda med liknande och delvis motsägande rapporter om samma ämne.

Det blir som en livesänd studiecirkel 2.0– där folk som aldrig träffats utbyter kunskap och idéer

Och om det finns nån som tagit på sig att googla ifatt den här kunskapen – då skapas ju ett direkt mervärde för den som följer samtalet via webben. Dessutom leder det snabbt vidare till det som på Internetsvenska brukar kallas för crowdsourcing – fler och fler börjar bidra med andra fakta och länkar. Både med och utan åsikter. Och vips så har man skapat – just det – ett folkbildande samtal. En slags livesänd studiecirkel 2.0. Där folk som aldrig träffats, men som är intresserade av samma saker, utbyter kunskap och idéer.

Bakgrunden till webbseminariet är det faktum att 1,7 miljoner svenskar är utan Internet

Bakgrunden till webbseminariet den 28 april är ju det faktum att det enligt Olle Finndahl och .SE står 1,7 miljoner svenskar utan Internet och nästan lika många använder det mycket begränsat. Och det är en väldigt stor del av den svenska befolkningen! Samtidigt jobbar det offentliga Sverige genom e-delegationen och SKLs arbete med fler e-tjänster att utöka möjligheten för oss medborgare att kunna ta del av den offentliga servicen via nätet.

En av frågorna som ska bli intressant att diskutera är hur vi ska göra för att få med alla

Det gör ju att den digitala klyftan inte bara är stor. Utan att den kommer att bli allt allvarligare för den som står på perrongen när tåget går. Allt mer av servicen kommer – av mycket goda skäl – styras över till ett digitalt flöde där jag som medborgare/kund/brukare själv förväntas ta del av information och göra mina val. Både av dagis, tandläkartider och boklån. Och biobiljetter.

Kommer osökt att tänka på min mammas sambo. Nybliven pensionär. Socialt utåtriktad och kontaktsökande. Och vetgirig. Missar aldrig ett avsnitt av ”På spåret” eller ”Vem vet mest?”. Men har aldrig skickat ett mail, deltagit i en webbdiskussion. Eller googlat. Och det är inte så att han inte har tillgång till en dator. Eller till Internet. Allt finns inkopplat och klart. Det är hans själv som inte vill.

Och där har alla vi som redan är inloggade, alla myndigheter, alla företag, folkbildningens organisationer och alla andra som försöker övertyga om dom digitala möjligheterna, en enorm utmaning.

Hur får vi med alla på det digitala tåget? Och hur gör vi med dom som inte vill följa med?

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Missa inte Internetdagarna 2021

Se till att vara ute i god tid inför Internetdagarna 2021! Skriv upp dig på vår intresselista och få programmet först av alla.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn